Ξηλώνεται η νησίδα στο Βαρδάρι

May 19th, 2007
Αγγελιοφόρος, 18.05.07

Σε φάση εκκίνησης βρίσκονται οι πρόδρομες εργασίες στο πλαίσιο κατασκευής του μετρό της Θεσσαλονίκης στο σταθμό Δημοκρατίας (Βαρδάρι). Ηδη χτες το βράδυ συνεργεία άρχισαν να ξηλώνουν τη διαχωριστική νησίδα που βρίσκεται στην οδό Μοναστηρίου, πέριξ του συγκεκριμένου σταθμού. Ειδικότερα, η νησίδα, η οποία βρίσκεται στο μέσον της Μοναστηρίου, από το ύψος της Λαγκαδά και μέχρι τη Μιχαήλ Καλού (Ν. Σ. Σταθμός), πρόκειται να καταργηθεί για τους επόμενους μήνες.

Αυτό θα συμβεί, καθώς, για να γίνουν οι απαραίτητες μετατοπίσεις των δικτύων των οργανισμών κοινής ωφελείας και άρα να απελευθερωθεί ο χώρος για να αρχίσει η κατασκευή του σταθμού του μετρό, θα απαιτηθεί κατάληψη του πεζοδρομίου και τμήματος του δρόμου. Ωστόσο, αποφασίστηκε το ξήλωμα της νησίδας, ώστε ο χώρος που καταλαμβάνει να αποδοθεί στα ΙΧ και έτσι να ελαχιστοποιηθούν, όσο είναι δυνατό, τα κυκλοφοριακά προβλήματα.

Oι εργασίες για την κατάργηση της νησίδας, που υπολογίζεται ότι θα διαρκέσουν περίπου μία εβδομάδα, θα γίνονται πάντα νυχτερινές ώρες – από τις 10.30 μέχρι τις 6 το πρωί -, ώστε σε αυτό το νευραλγικό κομμάτι για την κυκλοφορία της Θεσσαλονίκης να μην επέλθει… το χάος.

Αρχαιολογική ανασκαφή

Σε περίπου μια εβδομάδα, δηλαδή μετά την ολοκλήρωση των εργασιών κατάργησης της νησίδας, θα αρχίσουν οι παρακάμψεις των δικτύων των οργανισμών κοινής ωφελείας, ταυτόχρονα με την αρχαιολογική ανασκαφή.

O σταθμός Δημοκρατίας έχει χαρακτηριστεί από μελέτη αρχαιολογικής τεκμηρίωσης ως «μέσου αρχαιολογικού κινδύνου». Μάλιστα, προκειμένου να μην υπάρξουν πολύχρονες καθυστερήσεις λόγω ευρημάτων, με τη νέα μελέτη που εκπόνησε η «Αττικό Μετρό ΑΕ» μετατοπίστηκε η θέση του εκτός των τειχών, ενώ η παλαιότερη μελέτη προέβλεπε ότι θα βρισκόταν εντός αυτών.

Αξιοσημείωτο είναι το γεγονός ότι σε αυτή τη φάση του έργου λαμβάνεται μέριμνα για την κατασκευή της διακλάδωσης, απ όπου μελλοντικά το μετρό, στην επέκτασή του, θα φεύγει δυτικά, προς τη Σταυρούπολη.

Τέλος, σύμφωνα με πληροφορίες, σε φάση ολοκλήρωσης βρίσκεται η διαδικασία απομάκρυνσης πέντε καταστηματαρχών, οι οποίοι στεγάζονται σε καταστήματα που βρίσκονται στη συμβολή των οδών Μοναστηρίου και 26ης Oκτωβρίου, απέναντι από τον OΤΕ, καθώς στο σημείο προβλέπεται να υπάρχει σκάλα εισόδου – εξόδου από το μετρό.

Tags:
No comments yet.