Ομόφωνη καταδίκη της “Αττικό μετρό”

Feb 25th, 2013

Alterthess.gr, 25.02.2013

Του Ιάσωνα Μπάντιου

Το θέμα του ΜΕΤΡΟ Θεσσαλονίκης έθεσαν με παρέμβαση τους οι εργαζόμενοι του στο Δημοτικό Συμβούλιο Θεσσαλονίκης όπου και πήραν θέση όλες οι δημοτικές παρατάξεις, ενώ προαναγγέλθηκε επερχόμενη ειδική συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου για το Μετρό Θεσσαλονίκης.

Σε στάση εργασίας προχώρησαν από τις 12.00 μέχρι τις 16.00 οι εργαζόμενοι στο Μετρό Θεσσαλονίκης και πραγματοποίησαν παράσταση διαμαρτυρίας στο δημοτικό συμβούλιο, όπου και έθεσαν το θέμα των θέσεων εργασίας που χάνονται που αφορούν 500 εργαζόμενους. Επιπλέον αύριο θα πραγματοποιήσουν γενική συνέλευση στο Εργατικό Κέντρο Θεσσαλονίκης για να αποφασίσουν το μέλλον των κινητοποιήσεων και δράσεων τους.

Ο αντιπρόεδρος του συλλόγου εργαζομένων του ΜΕΤΡΟ Θεσσαλονίκης, Δημήτρης Παππάς, κατήγγειλε πως υπάρχει τεχνική έλλειψη αντικειμένου για τους εργαζομένους του ΜΕΤΡΟ Θεσσαλονίκης και πρόσθεσε λέγοντας πως όποιος πολιτικός προιστάμενος μιλάει για ημερομηνίες παράδοσης του έργου «δεν ξέρει τι του γίνεται». Το σωματείο των εργαζομένων ζήτησε από το δημοτικό συμβούλιο να υπερψηφίσει την πρόταση τους η οποία παίρνει θέση κατά των απολύσεων, που στοχεύουν στην αλλαγή των οικονομικών απολαβών και των συμβάσεων εργασίας. Επίσης ζήτησαν να πιέσει η διοίκηση την ΑΤΤΙΚΟ ΜΕΤΡΟ και την κοινοπραξία να τεθούν σε λειτουργία όλα τα εργοτάξια με διπλές βάρδιες για να ολοκληρωθεί το έργο και για να μην υπάρξουν απολύσεις. Τέλος ο κ. Παππάς έθεσε το θέμα της μεταφοράς του ΣΜΑ Θέρμης, που ανήκει στον Δήμο Θεσσαλονίκης, ο οποίος έχει συνάψει συμφωνία με την Αττικο για απαλλοτρίωση του χώρου και μεταφορά του ΣΜΑ.

Όλες οι παρατάξεις του Δήμου Θεσσαλονίκης κατηγόρησαν την ΑΤΤΙΚΟ ΜΕΤΡΟ και την ανάδοχο εταιρία για τον τρόπο με τον οποίο έχει εξ αρχής διαχειριστεί το έργο που έχει αναλάβει. Ο Δήμαρχος Θεσσαλονίκης, Γιάννης Μπουτάρης, έθεσε προ των ευθυνών της την ΑΤΤΙΚΟ ΜΕΤΡΟ, λέγοντας πως την ευθύνη για την μεταφορά του ΣΜΑ Θέρμης την έχει αυτή. Επιπροσθέτως σύμφωνα με τον δήμαρχο το μετρό εξ αρχής ξεκίνησε με λάθος τρόπο και αντίληψη και ζήτησε να δοθούν δημόσια οι απαντήσεις από την αττικό, την ανάδοχο εταιρία και το αρμόδιο υπουργείο, για τα προβλήματα που έχουν προκύψει, τεχνικά και εργασιακά. Ο Κ. Γκιουλέκας, επικεφαλής της μείζονος αντιπολίτευσης, κατηγόρησε την διοίκηση του δήμου Θεσσαλονίκης διότι δεν παραχώρησε τον χώρο του ΣΜΑ με αποτέλεσμα να καθυστερεί η όλη διαδικασία. Ολοκλήρωσε λέγοντας πως η διοίκηση δεν είναι σοβαρή αλλά ανεύθυνη και πρόχειρη απέναντι στο έργο και στους εργαζομένους του Μετρο.

Ο πρόεδρος του δημοτικού συμβουλίου κ. Αβραμόπουλος κατήγγειλε πως η στάση της ΑΤΤΙΚΟ είναι υποκριτική και δεν δίνει λύση στα προβλήματα. Χαρακτηριστικό είναι πως ο κ Αβραμόπουλος είπε πως στο μετρό θα έπρεπε να δουλεύουν 3.000 εργαζόμενοι αλλά λόγω των επιλογών το έργο δεν θα ολοκληρωθεί το 2016 και κατηγόρησε την εταιρία ότι κοροϊδεύει τους εργαζομένους. Ο κ. Δελής, επικεφαλής της «Λαϊκής Συσπείρωσης» τέθηκε υπέρ των αιτημάτων των εργαζομένων για να μην γίνουν οι απολύσεις και να ολοκληρωθεί το έργο και θεώρησε πως αυτό που καθυστερεί το έργο είναι η μειωμένη κερδοφορία της ανάδοχης εταιρίας. Τέλος ο επικεφαλής της παράταξης «Θεσσαλονίκη – Ανοιχτή Πόλη» Τ. Μηταφίδης έθεσε το θέμα της αλλαγής της ιδιοκτησίας της ΑΕΓΕΚ και κατήγγειλε πως παίζονται παιχνίδια, οικονομικά και πολιτικά, γύρω από την υπόθεση αυτή.

 

No comments yet.