Οριστικά οι Μετροπόντικες πάνε Νέα Ελβετία

Jan 14th, 2013

Ypodomes.com, 14.01.2013

Του Νίκου Καραγιάννη

Μία πολύ σημαντική είδηση βγήκε από τις ερωτήσεις των δημοσιογράφων από την συνέντευξη τύπου του Υπουργείου Ανάπτυξης και Υποδομών για τον προγραμματισμό του 2013 σε σχέση με το Μετρό Θεσσαλονίκης.

Όπως με σαφήνεια ανέφερε ο Υπουργός  το έργο έχει καταφέρει να κρατηθεί ζωντανό παρά τα μεγάλα προβλήματα του αναδόχου.  Ο κος Καλογιάννης από την πλευρά του είπε πως έχει συντελεστεί μεγάλη πρόοδος το τελευταίο εξάμηνο και πολλά προβλήματα έχουν λυθεί.

Το μεγάλο νέο όμως είναι πως οριστικοποιείται η επανεκκίνηση για τους  2 Μετροπόντικες από το ανατολικό άκρο του έργου, την Νέα Ελβετία. Οι Μετροπόντικες που είναι εδώ και ένα χρόνο «παρκαρισμένοι» στο σταθμό ΑΝΑΛΗΨΗ,  θα αποσυναρμολογηθούν, θα μεταφερθούν στο τέλος της γραμμής θα επανασυναρμολογηθούν και θα ξεκινήσουν το αντίστροφό ταξίδι προς τα δυτικά αυτή τη φορά.

Ο Γ.Γ. Δημοσίων Έργων κος Σιμόπουλος ανέφερε πως «κάθε μέρα που το Μετρό Θεσσαλονίκης δεν λειτουργεί, η τοπική οικονομία χάνει, σύμφωνα με μια μελέτη 3 εκατομμύρια ευρώ σε κόστος μετακινήσεων, μόλυνσης του περιβάλλοντος, εργατοώρες κλπ.»

Για το θέμα του Μετροπόντικα ο κος Σιμόπουλος ανέφερε πως μέχρι το καλοκαίρι οι δύο Μετροπόντικες θα ξεκινήσουν και πάλι να λειτουργούν. Σχετικά με την αύξηση του κόστους παραδέχθηκε πως θα υπάρξει απλά αναζητείται η οικονομικότερη λύση.

Συνολικά για το Μετρό αναφέρθηκε πως ξεκινούν οι εργασίες άμεσα στα Ανατολικό Ακρο, τόσο για τον σταθμό ΝΕΑ ΕΛΒΕΤΙΑ όσο και για την κατασκευή του Αμαξοστασίου στην Πυλαία.

Σε αναφορά για την επέκταση προς Καλαμαριά σε σχετική ερώτηση δημοσιογράφου ο κος Καλογιάννης ανέφερε «Τα δυο έργα είναι ανεξάρτητα. Συνεπώς μπορεί να προχωρήσει η επέκταση. Εμάς απόλυτη προτεραιότητα είναι να προχωρήσουμε την υφιστάμενη σύμβαση και αυτό κάνουμε όπως σας είπα. Από εκεί και πέρα η επέκταση γνωρίζετε ότι έχει μια διαδικασία έως ότου υπογραφεί η σύμβαση. Πρέπει να περάσει Ελεγκτικό Συνέδριο. Δεν είναι κάτι που θα γίνει αύριο το πρωί. Θέλω σε αυτό να είμαι σαφής. Είναι ανεξάρτητα έργα και εάν μου επιτρέπετε δεν είπε αυτό ο αρμόδιος Επίτροπος, δεν έθεσε κάποιο θέμα ιδιαίτερο. Απλώς έδωσε μια απάντηση σε σχετική ερώτηση που κατατέθηκε. Ευχαριστώ πολύ».

No comments yet.