Οριστική λύση για τις αρχαιότητες της Βενιζέλου

Mar 6th, 2014

Μακεδονία, 06.03.2014

Του Φώτη Κουτσαμπάρη

Οριστική λύση στο ζήτημα των αρχαιοτήτων που αποκαλύφθηκαν στο εργοτάξιο του μετρό στη Βενιζέλου δίνει απόφαση του υπουργού Πολιτισμού Πάνου Παναγιωτόπουλου, με την οποία εγκρίνεται η τελευταία πρόταση του Κεντρικού Αρχαιολογικού Συμβουλίου (ΚΑΣ).

Η απόφαση ορίζει ότι οι αρχαιότητες πρέπει να προστατευθούν και να αναδειχθούν με την απόσπαση και επανατοποθέτησή τους εντός του σταθμού Βενιζέλου, στο επίπεδο -1.
Ο υπουργός Πολιτισμού, όπως και το ΚΑΣ, ζητά τον συνδυασμό δύο προτάσεων που κατατέθηκαν από καθηγητές του ΑΠΘ και από την Αττικό Μετρό σε συνεργασία με την αρχαιολογική υπηρεσία, διότι με αυτές “διασφαλίζεται στον μέγιστο βαθμό η προστασία των συγκεκριμένων αρχαιοτήτων, καθώς και η αίσθηση του συνόλου και της ενότητας του αρχαιολογικού χώρου”. Επίσης, θέτει τρεις όρους:
1. Να κατατεθεί προς έγκριση στο Κεντρικό Αρχαιολογικό Συμβούλιο διά των αρμόδιων διευθύνσεων του υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού (ΥΠΠΟΑ) η μελέτη προστασίας και ανάδειξης των αρχαιοτήτων που θα προκύψει από τον συνδυασμό των δύο προτάσεων.
2. Να κατατεθεί προς έγκριση στο Κεντρικό Αρχαιολογικό Συμβούλιο διά των αρμόδιων διευθύνσεων του ΥΠΠΟΑ η μελέτη απόσπασης των αρχαιοτήτων.
3. Να διασφαλιστεί από την Αττικό Μετρό ο χώρος αποθήκευσης των αρχαιοτήτων που θα αποσπαστούν, από τη στιγμή της απόσπασης ως την ώρα της επανατοποθέτησής τους εντός του σταθμού Βενιζέλου, και να εγκριθεί από το ΥΠΠΟΑ.
Η απόφαση του υπουργού Πολιτισμού προφανώς αλλάζει τα δεδομένα της δικαστικής πορείας την οποία πήρε το ζήτημα των αρχαιοτήτων. Χθες επρόκειτο να εξεταστεί στο Συμβούλιο της Επικρατείας (ΣτΕ) η κύρια προσφυγή του δήμου Θεσσαλονίκης με την οποία ζητά να ανασταλεί και να ακυρωθεί η εκτέλεση της προηγούμενης απόφασης, που έλαβε στις 24 Ιανουαρίου 2013 ο αναπληρωτής υπουργός Πολιτισμού Κώστας Τζαβάρας, η οποία, βάσει γνωμοδότησης του ΚΑΣ, προέβλεπε την απόσπαση και μεταφορά των σημαντικότερων αρχαιολογικών ευρημάτων που βρέθηκαν στη Βενιζέλου. Το ΚΑΣ είχε υποδείξει πέρσι ως τόπο μεταφοράς το πρώην στρατόπεδο “Παύλου Μελά” στη Σταυρούπολη ή “όπου αλλού”. Η εξέταση της υπόθεσης αναβλήθηκε (για δεύτερη φορά) για τις 2 Απριλίου 2014, προφανώς επειδή το ανώτατο δικαστικό όργανο θέλησε να περιληφθεί στη δικογραφία και η νέα υπουργική απόφαση. Η διοίκηση του δήμου Θεσσαλονίκης άλλωστε είχε δηλώσει ότι, σε περίπτωση που εκδοθεί υπουργική απόφαση που θα προβλέπει την ανάδειξη των αρχαιοτήτων εντός του σταθμού Βενιζέλου, θα αποσύρει την προσφυγή. Έτσι, πιθανόν τις επόμενες ημέρες να γίνει ανάκληση της προσφυγής. “Αυτή τη στιγμή υπάρχουν δύο υπουργικές αποφάσεις, η προηγούμενη και η νεότερη. Πρέπει να ξεκαθαρίσει το τοπίο νομικά”, τόνισε στη “Μ” στέλεχος του δήμου.
Στο σημείο όπου ήταν πριν έξι μήνες βρίσκονται οι εργασίες για το μετρό Θεσσαλονίκης, σύμφωνα με το σωματείο εργαζομένων. “Παρά τις εγκρίσεις κονδυλίων για τη συνέχιση και την ολοκλήρωση(;) των αρχαιολογικών εργασιών, παρά τις εξαγγελίες για 630 θέσεις εργασίας στο αρχαιολογικό τμήμα και, φυσικά, παρά τις δεσμεύσεις της πολιτικής ηγεσίας του έργου για σφιχτά χρονοδιαγράμματα και ανάπτυξη όλων των διαθέσιμων μετώπων, βρισκόμαστε σχεδόν στο ίδιο σημείο που ήμασταν πριν έξι μήνες, παραμονές της ΔΕΘ, οπότε και αναλήφθησαν οι παραπάνω δεσμεύσεις. Προφανώς τίποτε δεν είναι τυχαίο. Τότε η έκθεση, όπου και ‘παραδοσιακά’ αναλαμβάνονται δεσμεύσεις, τώρα οι εκλογές, όπου πάλι δίνονται ‘παραδοσιακά’ υποσχέσεις”, αναφέρεται σε ανακοίνωση.
Το Σωματείο Εργαζομένων Μετρό Θεσσαλονίκης χαρακτηρίζει το ζήτημα των αρχαιοτήτων της Βενιζέλου ως “το γνωστό χαλί κάτω από το οποίο όλοι όσοι ασχολούνται με το έργο κρύβουν τις ευθύνες τους, αλλά με πραγματική αιτία τον εμπαιγμό των εργαζομένων, των απολυμένων του έργου και ολόκληρης της πόλης αναφορικά με την εξέλιξη του έργου”. Σήμερα στις 11 το πρωί στο Εργατικό Κέντρο Θεσσαλονίκης οι εκπρόσωποι των εργαζομένων θα τοποθετηθούν για τις τελευταίες εξελίξεις.

Αττικό Μετρό: Ενημερώνει για τις επεκτάσεις δυτικά
Ημερίδα με θέμα “ανάπτυξη του μετρό στη δυτική Θεσσαλονίκη” διοργανώνει αύριο το μεσημέρι η Αττικό Μετρό ΑΕ, προκειμένου να ενημερωθούν αναλυτικά οι δήμαρχοι και οι δημοτικοί σύμβουλοι της δυτικής Θεσσαλονίκης για την επέκταση του μετρό προς τη Σταυρούπολη. Κεντρικοί ομιλητές θα είναι ο γενικός γραμματέας Δημοσίων Έργων Στράτος Σιμόπουλος και ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της Αττικό Μετρό ΑΕ Χρήστος Τσίτουρας. Η ημερίδα θα πραγματοποιηθεί στο ξενοδοχείο Domotel Les Lazaristes.
Υπενθυμίζεται ότι η Αττικό Μετρό ΑΕ δημοσίευσε την προκήρυξη διαγωνισμού, ύψους 2,8 εκατ. ευρώ (συν ΦΠΑ), για τις γεωλογικές μελέτες των επεκτάσεων του μετρό προς Σταυρούπολη και Εύοσμο και του αμαξοστασίου της Πυλαίας. Σύμφωνα με την προκήρυξη του διαγωνισμού, τα βασικά χαρακτηριστικά των περιοχών που θα μελετηθούν είναι:
α) Επέκταση προς Εύοσμο: Η επέκταση ξεκινά από το δυτικό άκρο της βασικής γραμμής (Νέος Σιδηροδρομικός Σταθμός) και κινείται προς τον Εύοσμο. Η γραμμή θα έχει μήκος 4,5 χλμ. και περιλαμβάνει τέσσερις σταθμούς (στα αρχικά σχέδια ήταν οι σταθμοί Αμπελοκήπων, Μενεμένης, Ευόσμου και Κορδελιού) και αμαξοστάσιο. Η διαδρομή δεν έχει μελετηθεί από γεωλογικής ή γεωτεχνικής άποψης.
β) Επέκταση προς Σταυρούπολη: Η επέκταση ξεκινά από τον σταθμό Δημοκρατίας και κινείται βορειοδυτικά προς Ευκαρπία. Η γραμμή θα έχει μήκος περίπου 5,3 χλμ. και περιλαμβάνει πέντε σταθμούς (στα αρχικά σχέδια Νεάπολης, Παύλου Μελά, Σταυρούπολης, Πολίχνης και Ευκαρπίας, ενώ υπήρχε η σκέψη η γραμμή να φθάσει μέχρι το νοσοκομείο Παπαγεωργίου). Στην επέκταση αυτή έχουν εκτελεστεί γεωλογικές και γεωτεχνικές έρευνες και μελέτες, απαιτείται όμως η συμπλήρωσή τους.
γ) Αμαξοστάσιο Πυλαίας: Για τις ανάγκες των επεκτάσεων του μετρό Θεσσαλονίκης προς Εύοσμο και Σταυρούπολη θα απαιτηθεί να επεκταθεί το αμαξοστάσιο Πυλαίας. Η επέκταση αυτή χωροθετείται στη βορειοανατολική άκρη του υφιστάμενου υπό κατασκευή αμαξοστασίου και έχει εμβαδόν περίπου 51 στρέμματα.

 

No comments yet.