Ο Ιππόδαμος έβαλε πλώρη για Πειραιά κι ο Γιωρίκας με τον Κωστίκα σκουριάζουν στην Ανάληψη

Nov 20th, 2013

Salonicanews.com, 04.09.2013

Μόνο θλίψη γεννά στους Θεσσαλονικείς η σημερινή είδηση, ότι «Το Μηχάνημα Διάνοιξης της σήραγγας του Μετρό (ΤΒΜ), ο Μετροπόντικας “Ιππόδαμος”, ξεκινά τη λειτουργία του από το Φρέαρ Εκκίνησης στην Αγ. Βαρβάρα, για τη διάνοιξη της
σήραγγας της επέκτασης της Γραμμής 3 του Μετρό προς τον Πειραιά». Κι αυτό επειδή, όλοι σκέπτονται ότι οι μετροπόντικες της Θεσσαλονίκης, που ο τότε υπουργός ΠΕΧΩΔΕ Γ. Σουφλιάς βάφτιζε "Γιωρίκα" και "Κωστίκα", είναι ακινητοποιημένοι, στα… έγκατα της γης, στην περιοχή Ανάληψη…

Η μεταφορά του σταθμού του μετρό από την μια πλευρά της οδού Εγνατίας, στο ύψος της Αγίας Σοφίας, στην άλλη, για να συνεχιστούν οι εργασίες, που… ταλαιπώρησε, σήμερα, τους Θεσσαλονικείς οδηγούς, δεν είναι αρκετή για να πείσει πως το έργο συνεχίζεται. Όλοι αναμένουν την… εξόρυξη των τεράστιων μηχανημάτων εξόρυξης από τα… βάθη της Δελφών, τη μεταφορά τους στη Νέα Ελβετία και την έναρξη διάνοιξης των τούνελ από εκεί προς το σημείο όπου σταμάτησε το έργο.

Οι εργαζόμενοι δε βλέπουν φως

Οι επιφυλάξεις των Θεσσαλονικέων ενισχύονται από το γεγονός ότι ούτε οι εργαζόμενοι στο μετρό βλέπουν… φως στο τούνελ (ή, μάλλον, ΣΤΑ τούνελ, αφού το μετρό της Θεσσαλονίκης, εάν και εφόσον ολοκληρωθεί, θα είναι το μοναδικό στην Ευρώπη που θα διαθέτει διαφορετικό τούνελ ανά κατεύθυνση).

Σε συνέντευξη που έδωσαν σήμερα οι εργαζόμενοι, εξαπέλυσαν βολές κατά του αρμόδιου υπουργού Υποδομών, Μιχάλη Χρυσοχοϊδη, λέγοντας ότι δεν πείθονται από τις δηλώσεις του την περασμένη εβδομάδα ότι ο ίδιος «θα απεγκλωβίσει το έργο».

Οι εργαζόμενοι παρουσίασαν το επίσημο χρονοδιάγραμμα της Αττικό Μετρό, λέγοντας ότι το έργο θα είναι έτοιμο (σε θεωρητικό επίπεδο) το 2020 και όχι το 2016, όπως είπε ο κ. Χρυσοχοϊδης. «Τον Σεπτέμβριο του 2013 θα έπρεπε να είναι ολοκληρωμένες όλες οι ανασκαφές, οι προσβάσεις, τα σκάμματα και τα φρεάτια της Αγίας Σοφίας. Για το βόρειο τμήμα χρειάστηκαν 2,5 χρόνια και για το νότιο θα χρειαστούν τουλάχιστον ακόμη δύο. Συνεπώς, βρισκόμαστε τρία χρόνια πίσω στο πρόγραμμα», υποστήριξαν.

«Πρόσχημα τα αρχαία»

Οικονομικό πρόβλημα επικαλέστηκε ο πρόεδρος των εργαζομένων, Χάρης Κυπριανίδης. Όπως είπε, το θέμα με τα αρχαία στον, υπό κατασκευή, σταθμό της Βενιζέλου χρησιμοποιείται από κάποιους ως πρόσχημα. Πρόσθεσε ότι «έχει ολοκληρωθεί το 65-75% των ανασκαφών, για τις οποίες χρειάστηκαν 78 εκατ. ευρώ. Για το υπόλοιπο που απομένει, θα χρειαστούν τουλάχιστον ακόμη 35-40 εκατ. ευρώ. Αν θέλουν οι ανασκαφές να τελειώσουν μέσα στους επόμενους 25 μήνες, θα πρέπει να προσληφθούν ακόμη 500 εργαζόμενοι και όχι να απολυθούν 60, όπως έχει πει η Αττικό Μετρό».

«Έχουμε βαρεθεί να ακούμε ψέματα. Είναι αένα από τα πιο σημαντικά έργα και δεν αντιμετωπίζεται μα απόλυτη σοβαρότητα», δήλωσε ο πρόεδρος του ΕΚΘ, Παν. Τσαραμπουλίδης, που βρέθηκε στη συνέντευξη.

 

No comments yet.