Ο κύβος ερρίφθη για τη βυζαντινή οδό της Βενιζέλου

Jan 28th, 2013

Voria.gr, 28.01.2013

Της Άννης Καρολίδου

Ενέργειες για τη μεταφορά των σημαντικών βυζαντινών ευρημάτων στο στρατόπεδο Παύλος Μελάς. Ο ανάδοχος, μετά από καθυστερήσεις μηνών, ανεβάζει ρυθμούς στο έργο

Επιτέλους το Μετρό Θεσσαλονίκης ανεβάζει ρυθμούς, καθώς η ανάδοχος κοινοπραξία επιταχύνει τις κατασκευαστικές εργασίες μετά την είσπραξη μέρους της πρόσθετης προκαταβολής, αλλά τα σύννεφα πάνω από το σταθμό Βενιζέλου δεν έχουν ξεκαθαρίσει ολότελα, καθώς οι αρχαιολόγοι όπως και οι εργαζόμενοι στα αρχαιολογικά σκάμματα υποστηρίζουν αντίθετη επιλογή από αυτή στην οποία κατέληξε στο Κ.Α.Σ.

Ο Σύλλογος Ελλήνων Αρχαιολόγων πρόσφατα έβγαλε ανακοίνωση και ζητάει να μη υλοποιηθεί η γνωμοδότηση του Κεντρικού Αρχαιολογικού Συμβουλίου, για μεταφορά των αρχαιοτήτων στο στρατόπεδο του Παύλου Μελά. Επιμένουν ότι η κεντρική βυζαντινή οδός που αποκαλύφθηκε και το σύνολο των λοιπών ευρημάτων, θα πρέπει να διατηρηθούν κατά χώραν και να είναι επισκέψιμα εντός του σταθμού.

Όπως όμως η Voria.gr πληροφορείται, μία τέτοια επιλογή είναι τεχνικά αδύνατη καθώς ο περιορισμένος γύρω χώρος και η μεγάλη έκταση που θα καταληφθεί από τα ηλεκτρομηχανολογικά του σταθμού, δεν επιτρέπει την εκσκαφή του σταθμού «Βενιζέλου» κάτω από το επίπεδο που βρίσκονται οι αρχαιότητες.  Για να παραμείνουν τα ευρήματα στο σημείο που αποκαλύφθηκαν  θα πρέπει να επεκταθεί η εκσκαφή εκτός του χώρου του εργοταξίου, δηλαδή θα πρέπει να κατεδαφιστούν πολυκατοικίες!! Κάτι τέτοιο δεν είναι δυνατό, οπότε, παραμονή των αρχαιοτήτων συνεπάγεται κατάργηση του σταθμού, κάτι που επίσης δεν είναι δυνατό και αποδεκτό να γίνει.

Άλλωστε, όπως πληροφορούμαστε, ήδη έχουν αναληφθεί ενέργειες προς το Υπουργείο Εθνικής Άμυνας, για να δοθεί η έγκριση μεταφοράς των αρχαιοτήτων της «Βενιζέλου» στους χώρους του στρατοπέδου «Παύλος Μελάς».

Σημειώνεται πως τα αρχαιολογικά για το Μετρό Θεσσαλονίκης, τελειώνουν και οπωσδήποτε αυτό θα φέρει απολύσεις προσωπικού που απασχολούνται ειδικά στα σκάμματα της Αρχαιολογίας.

Εν τω μεταξύ ο ανάδοχος, μετά το μέρος της πρόσθετης προκαταβολής που εισέπραξε έχει φορτσάρει και ανέβασε τους ρυθμούς των εργασιών, εκεί που για μήνες καθυστερούσε. Η εξέλιξη αυτή αποδεικνύει ότι οι καθυστερήσεις που παρατηρούνταν τον τελευταίο χρόνο περίπου, οφείλονταν στα προβλήματα ρευστότητας της κατασκευάστριας κοινοπραξίας.

Μένει βεβαίως να δούμε πως θα εξελιχθούν τα πράγματα για την ΑΕΓΕΚ, την ελληνική τεχνική που είναι επικεφαλής της κοινοπραξίας, καθώς όπως έχει γράψει η Voria.gr , η βασική μέτοχος- τράπεζα, εξετάζει την πώληση του πακέτου των μετοχών που ελέγχει. Στην παρούσα φάση πάντως, οι εργασίες συνεχίζονται με κανονικότατους ρυθμούς στα εργοτάξια του Ν.Σ.Σταθμού, του Συντριβανίου, της Αγίας Σοφίας, του Πανεπιστημίου, της Φλέμινγκ και της Ανάληψης. Μάλιστα στην Ανάληψη , η εξειδικευμένη εταιρεία γεωτεχνικών έργων KELLER, έχει αρχίσει να εγκαθιστά μηχανήματα ώστε περί τα μέσα Φεβρουαρίου να αρχίσει η εφαρμογή της μεθόδου jet grouting, για την ενίσχυση των ασταθών εδαφών.

Επίσης, σε ό,τι αφορά την πρόοδο των έργων, στον Πατρίκιο γίνονται εργασίες παράκαμψης των δικτύων ενώ στις επόμενες ημέρες, με το που θα απομακρυνθούν μηχανήματα και υλικά του Δήμου από την περιοχή του σταθμού Βούλγαρη, θα μπορέσει ο ανάδοχος να προχωρήσει και εκεί σε εργασίες.

No comments yet.