Ο μετροπόντικας έφθασε στον “Ευκλείδη”

Mar 12th, 2011
Μακεδονία, 11.03.2011
Τη διασφάλιση των πόρων που αντιστοιχούν στην εθνική συμμετοχή για την κατασκευή του μετρό Θεσσαλονίκης ώς και την Καλαμαριά ανακοίνωσε ο υφυπουργός Υποδομών, Μεταφορών και Δικτύων Γιάννης Μαγκριώτης κατά τη χθεσινή υποδοχή του πρώτου μετροπόντικα στον σταθμό του “Ευκλείδη”.

“Πρόκειται για περίπου 550 εκατ. ευρώ για την κατασκευή της πρώτης γραμμής, κι έτσι δεν θα υπάρξει κανένα χρηματοδοτικό πρόβλημα, όπως και της επέκτασης προς την Καλαμαριά”, τόνισε. Ο υφυπουργός διευκρίνισε πως, ως τώρα, παρά την ισχυρή πολιτική βούληση της προηγούμενης και της νυν κυβέρνησης, τα χρήματα δεν ήταν απολύτως διασφαλισμένα, κάτι που έγινε με την ένταξή τους από τον υπουργό Οικονομικών Γιώργο Παπακωνσταντίνου στο τριετές πρόγραμμα δημοσιονομικής πολιτικής.
Ο κ. Μαγκριώτης επανέλαβε την εκτίμηση πως στο τέλος του 2014 με αρχές του 2015 η πρώτη γραμμή θα έχει ολοκληρωθεί. Είπε ακόμη πως στο τέλος το 2011, αν δεν υπάρξουν ενστάσεις, θα έχει αναδειχθεί ο ανάδοχος για την επέκταση προς Καλαμαριά και πρόσθεσε πως στόχος είναι το 2013 να υπάρχει δημοπράτηση της πρώτη γραμμής προς τα δυτικά.
Επισήμανε ότι η Αττικό Μετρό έχει σχεδιάσει ένα δίκτυο μήκους 33 χιλιομέτρων, το οποίο καλύπτει όλο το πολεοδομικό συγκρότημα, με δύο γραμμές στα δυτικά, την επέκταση ώς το αεροδρόμιο και μία γραμμή από το πανεπιστήμιο προς Τούμπα, Χαριλάου και Νέα Ελβετία.  Έδωσε ορίζοντα οκταετίας ώς δεκαετίας για την κατασκευή του συνολικού δικτύου και είπε πως ο προϋπολογισμός του θα ξεπεράσει τα 4 δισ. ευρώ.
Ο σταθμός “Ευκλείδη” (διασταύρωση Κατσιμίδη – Κωνσταντινουπόλεως) είναι ο πρώτος που έχει κατασκευαστεί ολοκληρωμένα, ενώ τις επόμενες ημέρες θα φθάσει και ο δεύτερος μετροπόντικας. Σε ό,τι αφορά τις σήραγγες, έχουν διανοιχτεί σε ποσοστό περίπου 50%, δηλαδή τα 4,5 από τα συνολικά 9,6 χιλιόμετρα ώς τη Νέα Ελβετία. Αναφορικά με τον σταθμό στο Παπάφειο ο κ. Μαγκριώτης τόνισε πως θα ήταν μεγάλο λάθος να μην κατασκευαστεί και κάλεσε τον μητροπολίτη Θεσσαλονίκης  Άνθιμο και στο δ.σ. του Παπαφείου να συνεργαστούν, για να βρεθεί λύση.

Η ΕΕ αγνοεί τις αλλαγές στο μετρό

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή δεν έχει ενημερωθεί επισήμως από τη χώρα μας για αλλαγές στο μετρό Θεσσαλονίκης. Τουλάχιστον αυτή ήταν η απάντηση του επιτρόπου περιφερειακής ανάπτυξης της ΕΕ Johannes Hahn σε σχετική ερώτηση του ευρωβουλευτή της ΝΔ Θόδωρου Σκυλακάκη (φωτ.). Η ερώτηση κατατέθηκε από τον κ. Σκυλακάκη στις 20 Ιανουαρίου μετά τις ανακοινώσεις για αλλαγές στη χάραξη του μετρό, όπως η μη κατασκευή του τερματικού σταθμού στη Νέα Ελβετία και η ένταξη της επέκτασης προς Καλαμαριά στη βασική γραμμή με κατάληξη στη Μίκρα.
Όπως αναφέρει στην απάντησή του ο επίτροπος, “η επιτροπή θα αρχίσει διαπραγματεύσεις με τις αρμόδιες ελληνικές αρχές σχετικά με πιθανές αλλαγές του φυσικού περιεχομένου και της μεθοδολογίας του έργου μόλις ληφθεί επίσημη αίτηση για το μέρος που πρέπει να συγχρηματοδοτηθεί κατά την περίοδο 2007-2013”.
Από την Αττικό Μετρό ανέφεραν πως για τις αλλαγές έχουν ενημερωθεί οι εκπρόσωποι της ΕΕ στην Αρχή Πληρωμής.

Διαμαρτυρίες για απολύσεις και υποσχέσεις για προσλήψεις

Κατά τη διάρκεια της τελετής για την υποδοχή του μετροπόντικα στον σταθμό του “Ευκλείδη” το Συνδικάτο Οικοδόμων Θεσσαλονίκης πραγματοποίησε διαμαρτυρία ζητώντας την επαναπρόσληψη εργαζόμενων στο μετρό που απολύθηκαν. Ο κ. Μαγκριώτης δήλωσε πως η πρόσληψη προσωπικού είναι ευθύνη των κατασκευαστών και τόνισε πως ο αριθμός των εργαζόμενων, από 850 που είναι σήμερα, θα υπερδιπλασιασθεί με την επέκταση προς Καλαμαριά και την ανάπτυξη νέων μετώπων.
Σε ανακοίνωσή της η ΝΔ Θεσσαλονίκης ανέφερε πως “η κυβέρνηση, μετά από μία περίοδο τραγικών λαθών, ανεκπλήρωτων υποσχέσεων και ανεπίτρεπτων καθυστερήσεων, προχωρά σε ευχολόγια για την εξασφάλιση της χρηματοδότησης, τη συνέχεια του έργου και την τύχη των επεκτάσεών του”. Από τη ΝΔ επίσης σημείωσαν πως μέσα σε λίγους μήνες έχουν μετατεθεί κατά ένα χρόνο αργότερα τα χρονοδιαγράμματα.
Ο αντιπεριφερειάρχης Θεσσαλονίκης Απόστολος Τζιτζικώστας σχολίασε: “Δυστυχώς οι ενστάσεις που κατέθεσα στην τελευταία σύσκεψη για την πορεία των εργασιών του μετρό, σχετικά με την τήρηση του χρονοδιαγράμματος κατασκευής του έργου και τα νομικά προβλήματα που θα προκαλούνταν από τυχόν τροποποιήσεις στη χάραξη της γραμμής, επιβεβαιώθηκαν πολύ σύντομα και με τον πιο επίσημο τρόπο”.

Tags:
No comments yet.