Ο τρόμος πάνω απ’ το κεφάλι τους…

Oct 21st, 2010
Αγγελιοφόρος, 20.10.2010
Της Ντόνιας Κανιτσάκη
Το αντίβαρο του γερανού προβλέφθηκε να βρίσκεται ακριβώς πάνω από τα δύο νηπιαγωγεία, στα αριστερά.
 Ανάστατοι είναι οι γονείς, οι δάσκαλοι και οι νηπιαγωγοί σε ένα δημοτικό και δύο νηπιαγωγεία της Θεσσαλονίκης, λόγω μετρό. Κι αυτό γιατί διαπίστωσαν ότι σχεδόν κολλητά με την περίφραξη της αυλής του σχολείου αναπτύχθηκε ένας τεράστιος οικοδομικός γερανός, ύψους 42 μέτρων! Ομως αυτό δεν είναι το χειρότερο, καθώς το αντίβαρο του γερανού σχεδιάστηκε να βρίσκεται ακριβώς πάνω από τα δύο νηπιαγωγεία!

Αυτά συμβαίνουν… πάνω από την αυλή του 13ου Δημοτικού Σχολείου Θεσσαλονίκης και πάνω από το ταβάνι των 9ου και 15ου Νηπιαγωγείων Θεσσαλονίκης. Τα σχολεία αυτά συνορεύουν με το εργοτάξιο του μετρό όπου κατασκευάζεται ο σταθμός Ευκλείδης, που βρίσκεται γύρω από τις οδούς Αλεξάνδρου Παπαναστασίου, Κατσιμίδη, Κωνσταντινουπόλεως, Ασκληπιού και Ομήρου.

Παρά την όχληση που είναι λογικό να δημιουργεί ένα εργοτάξιο το οποίο βρίσκεται κολλητά με ένα σχολείο, κανείς δεν είχε διαμαρτυρηθεί τόσο καιρό, καθώς όλοι αντιλαμβάνονται ότι το μετρό είναι έργο πνοής για τη Θεσσαλονίκη. Ομως τα πράγματα με το γερανό και το αντίβαρό του είναι διαφορετικά…

Μπορεί οι υπεύθυνοι του μετρό να διαβεβαιώνουν ότι δε συντρέχουν λόγοι ανησυχίας, καθώς δεν υπάρχει περίπτωση ατυχήματος, όμως οι γονείς και οι δάσκαλοι δεν μπορούν να ησυχάσουν.

Νόμιμο μέσο

Οπως εξηγεί η διευθύντρια του 13ου Δημοτικού Σχολείου Θεσσαλονίκης, Ευαγγελία Μαγαλιού, το πρωί της Δευτέρας τα συνεργεία άρχισαν να συναρμολογούν κομμάτι κομμάτι, το γερανό. «Μέχρι να κουμπώσει το κάθε κομμάτι του γερανού με το προηγούμενο, μας έλουζε κρύος ιδρώτας. Φοβόμασταν, βλέπετε, μη βρεθεί ξαφνικά κανένα μεταλλικό κομμάτι στην αυλή του σχολείου. Στη συνέχεια αντιληφθήκαμε ότι ο γερανός θα πρέπει να έχει και αντίβαρο, ρωτήσαμε και μας είπαν ότι θα βρίσκεται πάνω από την αυλή και τα δύο νηπιαγωγεία. Αυτό δεν το δεχόμαστε. Εάν οι ιθύνοντες του μετρό επιμείνουν να βρίσκεται ο γερανός πάνω από το κεφάλι των παιδιών, θα ασκήσουμε κάθε νόμιμο μέσο», προειδοποιεί η κ. Μαγαλιού.

Ο συγκεκριμένος γερανός, που είναι οικοδομικός και έχει ύψος 42 μέτρων, είναι σταθερός (δε μετακινείται) και μεταφέρει φορτία (π.χ. σίδερα) εντός του εργοταξίου. Το μεγάλο του πλεονέκτημα είναι ότι έχει μακρύ βραχίονα.

Οι γονείς

Ιδιαίτερα έχουν αναστατωθεί οι γονείς, οι οποίοι έσπευσαν στο εργοτάξιο προκειμένου να ζητήσουν την απομάκρυνση του γερανού. «Το σημαντικότερο όλων είναι η ασφάλεια των παιδιών. Μπορεί να μας διαβεβαιώνουν ότι δεν υπάρχει κίνδυνος από το γερανό, όμως το ατύχημα μία φορά θα συμβεί. Αν γίνει σεισμός; Αν έχουμε ακραία καιρικά φαινόμενα; Αν συμβεί κάποιο ανθρώπινο λάθος; Αν υπάρξει κάτι τεχνικά απρόβλεπτο; Είναι αδύνατο να δεχτούμε αυτήν την κατάσταση», σημειώνει το μέλος του Συλλόγου Γονέων και Κηδεμόνων Δημήτρης Καλαμάρας.

Η «Αττικό Μετρό»

Ο… ξεσηκωμός φαίνεται ότι έπιασε τόπο. Ετσι, όπως δήλωσε στον «Α» ο διευθυντής του μετρό Θεσσαλονίκης, Γιώργος Κωνσταντινίδης, «η “Αττικό Μετρό”, παρότι ο εξοπλισμός που χρησιμοποιείται στα εργοτάξια του μετρό Θεσσαλονίκης ελέγχεται και πιστοποιείται με τις αυστηρότερες προδιαγραφές ασφαλείας, συμμεριζόμενη το θέμα της ψυχολογικής ανασφάλειας των γονιών και των δασκάλων, ζήτησε από την κατασκευάστρια κοινοπραξία να επεξεργαστεί εναλλακτικές λύσεις».

Ο ίδιος υπογραμμίζει ότι «το μετρό της Θεσσαλονίκης γίνεται για να εξυπηρετεί τους πολίτες. Είναι αδιανόητο, όταν υπάρχει αντίδραση των δασκάλων και των γονιών, η εταιρία να λάβει διαφορετική θέση».

Tags:
No comments yet.