Πιάνει δουλειά ο μετροπόντικας

Jan 23rd, 2009
Μακεδονία, 21.01.09
Του Φώτη Κουτσαμπάρη

Εντός των επόμενων ημερών αναμένεται να βρεθεί στη Θεσσαλονίκη ο υπουργός ΠΕΧΩΔΕ Γιώργος Σουφλιάς, προκειμένου να εγκαινιάσει το υπόγειο ταξίδι του πρώτου μετροπόντικα στις εργασίες διάνοιξης σήραγγας του μετρό Θεσσαλονίκης.
Σύμφωνα με πληροφορίες, ο κ. Σουφλιάς αναμένεται να έρθει στην πόλη εντός της εβδομάδας ή στις αρχές της επόμενης, προκειμένου να δείξει στους Θεσσαλονικείς ότι το έργο προχωρά κανονικά. Ο κ. Σουφλιάς, σύμφωνα με πληροφορίες, έχει δυσαρεστηθεί από τις δηλώσεις που έκανε προχθές ο υπεύθυνος του τομέα δημοσίων έργων του ΠΑΣΟΚ Γιάννης Μαγκριώτης σχετικά με καθυστέρηση του έργου και θέλει να δώσει ηχηρή απάντηση, βάζοντας μπροστά τον μετροπόντικα.
Ο πρώτος μετροπόντικας έχει συναρμολογηθεί και τέθηκε σε δοκιμαστική λειτουργία τον περασμένο Νοέμβριο. Όπως διαβεβαιώνουν στελέχη της Αττικό Μετρό Α.Ε., είναι πλέον έτοιμος να ανοίξει την πρώτη σήραγγα.
Για το μετρό εργάζονται καθημερινά περισσότερα από 650 άτομα διαφόρων ειδικοτήτων. Η ανάδοχος κοινοπραξία έχει αναπτύξει τους πρώτους 13 εργοταξιακούς χώρους. Μέχρι σήμερα έχουν ολοκληρωθεί το πρώτο στάδιο της γενικής οριστικής μελέτης του έργου και οι μελέτες για τις κυκλοφοριακές ρυθμίσεις και για τις παρακάμψεις των δικτύων κοινής ωφέλειας. Σε προχωρημένο στάδιο βρίσκονται οι εγκρίσεις του δεύτερου σταδίου, καθώς και των μελετών εφαρμογής. Επίσης, έχει ολοκληρωθεί η καταγραφή και ο έλεγχος όλων των παρακείμενων της γραμμής κτιρίων, καθώς και ένα ολοκληρωμένο πρόγραμμα γεωτρήσεων και μελετών του υπεδάφους της πόλης.
Σε προχωρημένο στάδιο βρίσκεται η κατασκευή των διαφραγματικών τοίχων στον επίσταθμο του νέου σιδηροδρομικού σταθμού (στο 93%), στο σταθμό Δημοκρατίας (76%), στο σταθμό Σιντριβανίου (91%), στο σταθμό Αγίας Σοφίας (45%), στη διακλάδωση της γραμμής προς Σταυρούπολη (Λαγκαδά, 72%), ενώ σε στάδιο ολοκλήρωσης βρίσκεται η κατασκευή πασσάλων αντιστήριξης στο σταθμό Πανεπιστημίου.

Tags:
No comments yet.