Πικρές…αλήθειες για το Μετρό Θεσσαλονίκης

Oct 13th, 2012

Antinews.gr, 13.10.2012

Μετά από την πρώτη δημοσίευση εδώ στο Antinews ,στις 25/07/2012, σχετικά με τo «γόρδιο δεσμό» του Μετρό Θεσσαλονίκης, είμαστε αναγκασμένοι να χώσουμε το μαχαίρι βαθύτερα στο κόκκαλο, έτσι ώστε να ξυπνήσουν κάποιοι και να καταλάβουν ότι τα έργα δεν γίνονται ή λύνονται με αυτόν το τρόπο.

Καλή η προσπάθεια του Γ.Γ. Δημοσίων Έργων κ.Σιμόπουλου για να ξεμπλοκάρει το έργο του Μετρό στη Θεσσαλονίκη και να καρπωθεί προσωπικά ο ίδιος αυτή την εξέλιξη, αλλά δυστυχώς ο δρόμος που έχει διαλέξει για να εκλεγεί Βουλευτής είναι πολύ δύσκολος. Το έργο απαιτεί άμεση σοβαρή πολιτική λύση και όχι κάποια πυροτεχνήματα για τις εφημερίδες και τις τηλεοράσεις που θα ικανοποιήσουν τις ματαιοδοξίες του και θα ανεβάσουν το δείκτη αναγνωρισιμότητας του. Θέλουμε να τονίσουμε στον Γενικό Γραμματέα ότι η δυνατότητα για εκταμίευση του υπόλοιπου 4% της προκαταβολής που μπορεί να λάβει ο Ανάδοχος, με βάση το σχέδιο νόμου για τα δημόσια έργα που υπέβαλε το Υπουργείο προς ψήφιση, δεν αποτελεί συμπληρωματική χρηματοδότηση για το έργο, αλλά χρήματα που ήδη αποτελούν τμήμα του προϋπολογισμού του έργου.

Η περίφημη «ένεση ρευστότητας» όπως ονομάζεται το υπόλοιπο της προκαταβολής,  πρέπει απαραίτητα να συνοδεύεται από εγγυητική επιστολή τραπέζης, πράγμα απαγορευτικό για τον ανάδοχο. Επίσης, μετά την είσοδο της Alpha Bank στη θέση του μεγαλομετόχου της κατασκευαστικής εταιρίας ΑΕΓΕΚ και τη σύνοψη ομολογιακού δανείου, προσωρινή ρευστότητα για το έργο υπάρχει, αλλά παρόλα αυτά το έργο παραμένει ζημιογόνο και άρα μη εκτελέσιμο.

Η αλήθεια είναι ότι όσο δεν κλείνει το θέμα της εκταμίευσης της δόσης από την Τρόικα δεν μπορεί να υπάρξει καμία εξέλιξη για τη λύση του Μετρό της Θεσσαλονίκης. Αλλά και στη συνέχεια ολόκληρο το Υπουργείο Ανάπτυξης, Ανταγωνιστικότητας, Υποδομών, Μεταφορών & Δικτύων θα ασχοληθεί με το ξεμπλοκάρισμα των αυτοκινητοδρόμων όπου αποτελεί προσωπική δέσμευση του κ.Χατζηδάκη. Μέχρι να λυθούν τα παραπάνω θα περιμένει η Θεσσαλονίκη να ξεμπλοκάρει το Μετρό μέσω κάποιων εκδηλώσεων στο Τ.Ε.Ε.,  στην Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας και κάποιων δηλώσεων του τύπου «το μετρό πήρε μπροστά», επειδή δούλεψε ο ανάδοχος μία ημέρα ή επειδή ήταν στην περιοχή τα κανάλια για να τραβήξουν πλάνα του κ.Σιμόπουλου δίπλα στο μηχάνημα που δουλεύει.

Όλα τα παραπάνω έχουν ως αποτέλεσμα να μην προχωρούν οι αλλαγές στη διοίκηση της Αττικό Μετρό και κατ΄επέκταση στη διεύθυνση της Θεσσαλονίκης. Σε αυτό τον τομέα φαίνεται το μεγαλείο του δημόσιου τομέα όπου οι υπεύθυνοι περιμένουν καρτερικά όλοι την αντικατάσταση τους χωρίς να γνωρίζουν το πότε θα γίνει.

Σχετικά τώρα με το έργο, η αλήθεια είναι ότι η Αττικό Μετρό προσπαθεί να αναδείξει την ανικανότητα του Αναδόχου για να τον απομακρύνει από το έργο, παραδίνοντας άμεσα τους απαλλοτριωμένους χώρους και ολοκληρώνοντας την αρχαιολογική ανασκαφή, με σκοπό την παράδοση όλων των εργοταξίων στον ανάδοχο. Επειδή η διαδικασία για να κηρυχθεί έκπτωτος ο ανάδοχος είναι χρονοβόρα, και προϋποθέτει δικαστικές διαμάχες, σαν ιδανική λύση προτάσσεται η είσοδος στο κατασκευαστικό σχήμα άλλων κατασκευαστικών εταιριών που δραστηριοποιούνται στο χώρο και που περιμένουν στη γωνία για να πάρουν κομμάτι από την πίτα των έργων Μετρό. Ιδεατό φαντάζει το σενάριο να αναλάβουν την κατασκευή της κύριας γραμμής το κοινοπρακτικό σχήμα που θα προκύψει από το διαγωνισμό για την επέκταση της Καλαμαριάς. Ο Ανάδοχος από την πλευρά του δεν μπορεί να εκτελέσει το έργο λόγω έλλειψης ρευστότητας και ψάχνει να βρει κάποιο δυνατό επιχείρημα είτε  για να απομακρυνθεί από το έργο είτε για να μπορέσει να  υπογράψει κάποια συμπληρωματική σύμβαση όπως είχε γίνει στο Μετρό της Αθήνας.

Ο Μετροπόντικας
 

No comments yet.