Προϋπολόγισαν έργα 8,5 δις ευρώ και τους λείπουν …τα 6

Sep 6th, 2010
Ελευθεροτυπία, 06.09.2010
Το στρατηγικό σχέδιο υποδομών, αναπτυξιακών και μεταφορικών έργων της Θεσσαλονίκης τα περιλαμβάνει όλα, αλλά… πάσχει στην υλοποίηση τους, καθώς τα διαθέσιμα κονδύλια δεν υπάρχουν. Παραπέμπει στην προσεχή 15ετία και σε τρεις, ανά 5ετία,κατηγορίες έναρξης τους.Το σχέδιο συζητήθηκε στη συνεδρίαση της επιτροπής μεγαλων έργων υπό την προεδρία του Δημήτρη Ρέππα και με την παρουσία 4 υπουργών (Παπακωνσταντίνου, Κατσέλη, Μπιρμπίλη, Γερουλάνος), 4 υφυπουργών (Σαχινίδης, Πεντάζος, Μαγκριώτης, Σηφουνάκης), των γενικών γραμματέων των υπουργείων που εμπλέκονται και ειδικών γραμματέων.

Το μετρό, με την επέκτασή του προς Καλαμαριά σε πρώτη φάση και σε άλλες φάσεις : αεροδρόμιο, νοσοκομείο Παπαγεωργίου, Αμπελόκηποι-Εύοσμος και δημιουργία δεύτερου κλάδου μέσω Τούμπας και Χαριλάου προς Πυλαία, ήταν η πρώτη ενότητα έργων.

Οι άλλες που συζητήθηκαν αφορούσαν:

– προαστιακή σύνδεση με Σίνδο και αντίστοιχες συνδέσεις της Θεσσαλονίκης με μεγάλα αστικά κέντρα κεντρικής Μακεδονίας,

– επεμβάσεις στην εσωτερική περιφερειακή και η προώθηση της εξωτερικής περιφερειακής. Η έμφαση δίνεται στη δημόσια συγκοινωνία και στα μέσα σταθερής τροχιάς.

Άλλες δράσεις αφορούν :

– το διεθνές εκθεσιακό κέντρο Σίνδου, το οποίο εφάπτεται της Εγνατίας και θα έχει σιδηροδρομική σύνδεση

– το συνεδριακό κέντρο καινοτομίας στη Μίκρα

– η ανάπλαση των υποδομών της ΔΕΘ σε σχέση με το περιβάλλον και τον πολιτισμό

– η δημιουργία μαρίνας στο λιμάνι και σταθμού εμπορευμάτων, τύπου Θριάσειου.

Στην πρώτη 5ετία έργων της Θεσσαλονίκης υπάρχει αναφορά για:

1. δημιουργία κόμβων και υπογειοποιήσεις στο δυτικό μέρος της εσωτερικής περιφερειακής που σήμερα εξυπηρετείται με 13 φανάρια.

2. διαπλατύνσεις, στην εσωτερική περιφερειακή, από το νοσοκομείο Παπαγεωργίου έως τον κόμβο της Καλαμαριάς.

3. δημιουργία παράλληλων δρόμων στο κομμάτι του κεντρικού άξονα προς Χαλκιδική, από τον κόμβο της Καλαμαριάς έως το Σχολάρι.

4. σχεδιασμός μίας νέας υποθαλάσσιας, για να αποτραπεί η διαμπερής κίνηση της Θεσσαλονίκης και να δοθεί η δυνατότητα για εκτεταμένες αστικές επεμβάσεις στο κέντρο.

Πέραν των έργων αυτών μπορούν να προχωρήσουν οι δράσεις που αφορούν λιμάνι και ΔΕΘ και περιλαμβάνονται στο συνολικό στρατηγικό σχεδιασμό της πόλης.

Συζήτηση έγινε, πέραν της Θεσσαλονίκης:

– για τις μονάδες αφαλάτωσης των άνυδρων νησιών που σήμερα υδροδοτούνται με υδροφόρα πλοία μ ένα κόστος για την προσεχή διετία 33 εκ ευρώ. Με τις μονάδες το κόστος θα πέσει στα 5 εκ ευρώ στο χρόνο, και

– τη λειτουργία αεροδρομίων επί υδάτινων επιφανειών ( υδροστόμια), για τα οποία θα υπάρξει νομοθετικό πλαίσιο.

Tags:
No comments yet.