Πρωτοβουλίες για να αγκαλιάσουν οι πολίτες το μετρό Θεσσαλονίκης

Dec 7th, 2010
Έθνος, 07.12.2010
Σειρά πρωτοβουλιών με στόχο την ανάδειξη του μετρό της Θεσσαλονίκης, το «αγκάλιασμά» του από πολίτες και φορείς, την προβολή των αρχαιολογικών ευρημάτων σε αυτό, αλλά και την ανακούφιση των καταστηματαρχών που πλήττονται την περίοδο της κατασκευής ανακοίνωσε ο υφυπουργός Υποδομών Γ. Μαγκριώτης, σε σύσκεψη με τα στελέχη της Αττικό Μετρό και εκπροσώπους φορέων της πόλης.

Η αρχή θα γίνει την περίοδο των εορτών, με σειρά εκδηλώσεων, μεταξύ των οποίων δύο υπαίθριες εκθέσεις φωτογραφιών με αρχαιολογικά ευρήματα. Οι αρχαιολογικές ανασκαφές, που γίνονται με αφορμή την εκσκαφή του μετρό, είναι οι μεγαλύτερες που έχουν γίνει ποτέ στη χώρα μας, είπε ο κ. Μαγκριώτης, ξεπερνώντας ακόμα και τις αντίστοιχες της Αθήνας, με ανασκαφές σε περίπου 20.000 τ.μ., και γι’ αυτόν τον λόγο ο σχετικός προϋπολογισμός τριπλασιάστηκε από τα 20 στα 60 εκατ. ευρώ. Πολλοί από τους σταθμούς θα αποτελέσουν «μικρά μουσεία» με την ανάδειξη της ιστορίας της κάθε περιοχής.

Συνεργασία
Στο πλαίσιο της «εταιρικής» σχέσης του μετρό με τη Θεσσαλονίκη θα εγκαινιαστεί συνεργασία με τους φορείς για την άμεση επίλυση προβλημάτων στην κατασκευή, ενώ θα εξεταστούν από κοινού με τον δήμο οι τρόποι ανακούφισης των πληττόμενων επιχειρήσεων, μέσω της μείωσης των δημοτικών τελών και μέσω εκδηλώσεων για την προσέλκυση πολιτών.

Το συνολικό ποσό της επένδυσης για την κατασκευή της βασικής γραμμής και των επεκτάσεων ανατολικά και δυτικά υπολογίζεται ότι θα κυμανθεί μεταξύ 3 και 3,5 δισ. ευρώ. Περίπου το 50% αυτών έχει διασφαλιστεί και για τα υπόλοιπα θα χρησιμοποιηθούν πόροι από την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων, την αναμόρφωση του ΕΣΠΑ και άλλα χρηματοδοτικά εργαλεία, όπως το Jessica.

Tags:
No comments yet.