ΣΑΣΘ Προτάσεις για τραμ εκεί που δεν θα πάει μετροπόντικας

Dec 4th, 2012

Μακεδονία, 04.12.2012

Του Φώτη Κουτσαμπάρη

Σε νέο πλαίσιο σχεδιάζεται η δημιουργία γραμμών τραμ στη Θεσσαλονίκη, ώστε να λειτουργούν συμπληρωματικά στο μετρό.

Το Συμβούλιο Αστικών Συγκοινωνιών Θεσσαλονίκης (ΣΑΣΘ) μελετά ήδη δύο σενάρια για την ανάπτυξη δικτύου μέσου σταθερής τροχιάς και σε ένα δεκαήμερο αναμένεται να καταλήξει σε συγκεκριμένες προτάσεις χάραξης.
Οι εναλλακτικές λύσεις που προτείνονται για το τραμ Θεσσαλονίκης παρουσιάστηκαν από τον καθηγητή του τμήματος Πολιτικών Μηχανικών του ΑΠΘ Χρήστο Πυργίδη, στη διάρκεια της 3ης συνάντησης του φόρουμ κινητικότητας που διοργάνωσε το ΣΑΣΘ στη Θεσσαλονίκη. «Υπάρχουν μελέτες που έγιναν κατά καιρούς για εφαρμογή τραμ στην πόλη, τις οποίες λάβαμε υπόψη, και ξεχωρίσαμε έξι οδεύσεις. Οι τρεις οδεύσεις αντιστοιχούν στο σενάριο ότι θα λειτουργήσει το μετρό με τις επεκτάσεις του, και οι άλλες τρεις στο σενάριο ότι θα γίνει μόνο η κεντρική γραμμή του μετρό και η επέκταση στην Καλαμαριά. Θα γίνει αξιολόγηση με συγκεκριμένα κριτήρια και θα καταλήξουμε σε δύο οδεύσεις», περιγράφει στη «Μ» ο κ. Πυργίδης. Το επόμενο βήμα, σύμφωνα με τον πρόεδρο του ΣΑΣΘ, καθηγητή Παναγιώτη Παπαϊωάννου, είναι «να γίνουν μελέτες σκοπιμότητας και κόστους πάνω στις δύο οδεύσεις, σε συνδυασμό όμως με τις γραμμές του μετρό και των αστικών λεωφορείων. Θα δούμε τα συνολικά οφέλη και τις δαπάνες που θα προκύψουν για την πόλη. Ο φορέας μας βλέπει ενιαία το σύστημα συγκοινωνιών». Αισιοδοξία για το νέο πλαίσιο στο οποίο σχεδιάζεται το τραμ εξέφρασε ο πρώην υφυπουργός μεταφορών Σπύρος Βούγιας, προτείνοντας τραμ στον διάδρομο Τσιμισκή – Βασιλίσσης Όλγας, με το επιχείρημα ότι θα αποδεσμεύσει λεωφορεία του ΟΑΣΘ τα οποία μπορούν να δρομολογηθούν σε άλλες περιοχές που έχουν ανάγκες δημόσιας συγκοινωνίας.
Ο συγκοινωνιολόγος Μάνος Βουγιούκας, διευθυντής του ευρωπαϊκού έργου ATTAC, στο πλαίσιο του οποίου γίνονται οι μελέτες συγκοινωνιών, μιλώντας στο φόρουμ εκτίμησε ότι το τραμ Θεσσαλονίκης δεν είναι πλέον εφικτό να προωθείται ως δημόσιο έργο στην οικονομική συγκυρία της επόμενης πενταετίας, αλλά πρέπει να αναζητηθούν νέοι τρόποι χρηματοδότησης, ενώ είναι δυνατόν να υπάρξουν νέα σχήματα ΣΔΙΤ και αξιοποίηση της πρωτοβουλίας JESSICA με τη συμμετοχή της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Επενδύσεων.

Μετρό: Νέα μέτωπα και ρυθμίσεις στη Μοναστηρίου

Σε νέες κυκλοφοριακές ρυθμίσεις επί της οδού Μοναστηρίου, στο τμήμα της από την πλατεία Δημοκρατίας μέχρι τη Μιχαήλ Καλού, προχωρά η «Μετρό Θεσσαλονίκης Α.Ε.», προκειμένου να αρχίσουν οι εργασίες για τη διακλάδωση προς Σταυρούπολη.
Χθες συνεργεία της αναδόχου κοινοπραξίας έκλεισαν την οροφή του εργοταξίου στη βόρεια πλευρά της Μοναστηρίου και ασφαλτόστρωσαν το οδικό τμήμα. Στις επόμενες ημέρες θα γίνει διάνοιξη μιας νέας οπής στο νότιο τμήμα, όπου θα αρχίσει η κατασκευή της διακλάδωσης, με χρονοδιάγραμμα ολοκλήρωσης ένα έτος. Η Μοναστηρίου θα συνεχίσει να διαθέτει δύο λωρίδες κυκλοφορίας ανά κατεύθυνση, όπως σήμερα, αλλά στο κέντρο της οδού και θα γίνει κατάληψη μιας λωρίδας νότια και μιας βόρεια. Στο πλαίσιο της παρέμβασης θα δημιουργηθούν και θέσεις στάθμευσης τουριστικών λεωφορείων μπροστά από το ξενοδοχείο «Holiday In».
Σε έναν μήνα σύμφωνα με πηγές της «Αττικό Μετρό» αναμένεται να αρχίσουν οι κατασκευαστικές εργασίες για το σταθμό Δημοκρατίας, όπου ολοκληρώθηκε η αρχαιολογική έρευνα. Στο τέλος Ιανουαρίου υπολογίζεται το πέρας των ανασκαφών στο σταθμό Βενιζέλου, ενώ στο βόρειο τμήμα του σταθμού Αγίας Σοφίας ήδη έχουν αρχίσει τεχνικές εργασίες. Στο σταθμό Πατρικίου γίνονται εργασίες για την παράκαμψη-μετατόπιση των δικτύων κοινής ωφέλειας. Εργοτάξιο δημιουργείται και στο σταθμό Παπαφείου.
 

No comments yet.