Σε κίνδυνο (ξανά) το μετρό

Jul 5th, 2010
Μακεδονία, 04.07.2010
Του Νίκου Ηλιάδη
Το έργο παραμένει ουσιαστικά σταματημένο εδώ και μήνες εξαιτίας των ατέρμονων διαπραγματεύσεων μεταξύ αναδόχου και Αττικό Μετρό με αντικείμενο μία οικονομική διαφορά της τάξης των 100 εκατομμυρίων ευρώ, τα οποία διεκδικεί -πέραν της σύμβασης- η κατασκευάστρια κοινοπραξία. Η υπόθεση έχει εξελιχθεί πλέον σε γόρδιο δεσμό και κινδυνεύει να τινάξει στον αέρα όχι μόνον το αναθεωρηθέν χρονοδιάγραμμα περαίωσης του έργου αλλά ακόμη και την ολοκλήρωσή του.
Σύμφωνα με πληροφορίες της «Θ» ο Ιούλιος θεωρείται ο κρισιμότερος μήνας, καθώς μέσα στις επόμενες δύο με τρεις εβδομάδες η πολιτική ηγεσία του υπουργείου Υποδομών θα κληθεί να λάβει τις τελικές αποφάσεις της. Σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες το υπουργείο εξετάζει όλα τα σενάρια, ακόμη και τα πλέον ακραία, όπως για παράδειγμα το ενδεχόμενο καταγγελίας της σύμβασης και επιλογής νέου αναδόχου για τη συνέχιση του έργου. «Ήρθε η ώρα των δραστικών αποφάσεων», ανέφερε στη «Θ» κυβερνητική πηγή, λκέγοντας πως «αυτή η κατάσταση δεν μπορεί να συνεχίζεται επ’ άπειρον». Σημειώνεται ότι εξαιτίας αυτής της διαφοράς το έργο κατασκευάζεται με ρυθμούς χελώνας, με ό,τι αυτό συνεπάγεται για την πόλη. Χαρακτηριστικό παράδειγμα είναι οι δύο μετροπόντικες, οι οποίοι παραμένουν ακινητοποιημένοι στο φρεάτιο της βιβλιοθήκης του ΑΠΘ από τον περασμένο Νοέμβριο ο πρώτος και από τον Ιανουάριο ο δεύτερος.
Ζητούν άλλα 100 εκατ.
Οι προστριβές αναδόχου κοινοπραξίας και Αττικό Μετρό άρχισαν επί υπουργίας Γιώργου Σουφλιά. «Άλλο μετρό δημοπράτησε το ΥΠΕΧΩΔΕ και άλλο καλούμαστε να κατασκευάσουμε», δηλώνει στη «Θ» εκπρόσωπος του αναδόχου. Τονίζει ότι «ο αρχικός σχεδιασμός είχε λάθη, τα οποία διορθώθηκαν, αλλά κοστίζουν σε χρόνο και χρήμα». Αναφέρει ως παραδείγματα ότι πέντε, έξι σταθμοί έχουν αλλάξει σχεδόν καθ’ ολοκληρία. «Βάθαιναν, μάκρυναν, στένεψαν, μετατέθηκαν σε άλλο σημείο. Όλα αυτά βελτίωσαν την εικόνα του έργου, αλλά διαφοροποίησαν και το κόστος του».
Η διαπραγμάτευση αναδόχου και Αττικό Μετρό αφορούσε αρχικά συνολικά 53 οικονομικές διαφορές ύψους άνω των 100 εκατ. ευρώ. «Στο μεταξύ», προσθέτει ο εκπρόσωπος της κοινοπραξίας, «η Αττικό Μετρό επιφέρει συνεχώς νέες τροποποιήσεις και επιπλέον απαιτήσεις, οι οποίες δεν προβλέπονταν στη σύμβαση παραχώρησης». Ειδικότερα αναφέρει ότι το υπουργείο Υποδομών ζητά την εγκατάσταση ενός νέου συστήματος σήμανσης, το οποίο δεν λειτουργεί πουθενά παγκοσμίως, σύμφωνα με την κοινοπραξία, αλλά και νέα βαγόνια. Η κοινοπραξία υποστηρίζει ότι αυτό είναι εξωσυμβατικό και το κόστος πρέπει να το επωμιστεί το δημόσιο. Αντιθέτως το υπουργείο υποστηρίζει ότι οι αλλαγές αυτές προβλέπονται στη σύμβαση και πως το κόστος βαραίνει την κοινοπραξία. Η πολύμηνη διαπραγμάτευση φαίνεται να οδηγείται πλέον σε αδιέξοδο, και εάν δεν αναζητηθεί λύση μέσω της δικαστικής οδού, διαδικασία εξαιρετικά πολύπλοκη και χρονοβόρα, τότε είναι πολύ πιθανόν εντός των επόμενων ημερών να υπάρξουν δραστικές ή και δραματικές εξελίξεις.
Ο Ρέππας στη Θεσσαλονίκη
Η πορεία κατασκευής του μετρό θα βρεθεί στο επίκεντρο του ενδιαφέροντος της ηγεσίας του υπουργείου Υποδομών, η οποία βρίσκεται από το πρωί στη Θεσσαλονίκη. Ο υπουργός Δημήτρης Ρέππας μαζί με τον υφυπουργό Γιάννη Μαγκριώτη και τους τρεις γενικούς γραμματείς του υπουργείου (Γιάννης Οικονομίδης, Χάρης Τσιόκας και Σέργιος Λαμπρόπουλος) θα συμμετάσχουν αρχικά σε σύσκεψη η οποία θα διεξαχθεί στην έδρα της εταιρείας Εγνατία Οδός Α.Ε. Σε αυτήν θα συμμετάσχουν επίσης οι πρόεδροι της Αττικό Μετρό, της Εγνατίας, του ΟΡΘΕ, του ΣΑΣΘ κ.ά. Θα εξεταστούν όλα τα έργα αρμοδιότητας του υπουργείου (μετρό, διάδρομος 10-28, εξωτερική περιφερειακή, προαστιακός κτλ.). Ακολούθως το υπουργικό κλιμάκιο θα μεταβεί στο Διοικητήριο, όπου θα γίνει νέα, διευρυμένη σύσκεψη με τη συμμετοχή της περιφερειάρχη Μαρίας Λιονή και εκπροσώπων φορέων. Θα ακολουθήσουν συνέντευξη Τύπου και επίσκεψη σε ένα από τα εργοτάξια του μετρό.
Tags:
No comments yet.