Σοβαρή εμπλοκή στο έργο του μετρό

Jun 22nd, 2008
Μακεδονία, 19.06.08

Του Μίλτου Τρούμπαλου

Η ΑΕΓΕΚ σε αυτή τη φάση του έργου έχει υπαλλήλους στα περισσότερα εργοτάξια, κυρίως στο εργοτάξιο της Αγίας Σοφίας, όπου έχει αναλάβει την κατασκευή του σταθμού. Σύμφωνα με πληροφορίες, δεν είναι δυνατόν αυτή τη στιγμή να υπολογιστεί αν θα υπάρξει καθυστέρηση και πόσο μεγάλη θα είναι αυτή. Το έργο του μετρό εξελίσσεται με συγκεκριμένα χρονοδιαγράμματα παράδοσης. Επομένως, μέχρι να φτάσει η καταληκτική ημερομηνία παράδοσης κάποιου μέρους του έργου που έχει αναλάβει ή εμπλέκεται η ΑΕΓΕΚ, δεν είναι δυνατόν η “Αττικό Μετρό” να γνωρίζει το μέγεθος της καθυστέρησης.
Η ΑΕΓΕΚ ωστόσο έχει τη δυνατότητα, αυξάνοντας το προσωπικό, να προλάβει την ολοκλήρωση του έργου εντός των χρονοδιαγραμμάτων. Για την ώρα, πάντως, η “Αττικό Μετρό” το μόνο που μπορεί να κάνει είναι να περιμένει παρακολουθώντας τις εξελίξεις στην ΑΕΓΕΚ, αλλά και να εξετάσει κατά πόσο τηρούνται τα χρονοδιαγράμματα με την παράδοση. Σύμφωνα με σχετικές εκτιμήσεις, δεν αποκλείεται προς το τέλος του μήνα ή στις αρχές Ιουλίου να ξεκαθαρίσει η οικονομική κατάσταση της εταιρείας. Υπενθυμίζεται πως το έργο εκτελεί κοινοπραξία, στην οποία πέραν της ΑΕΓΕΚ συμμετέχουν οι εταιρείες Impregilo, Ansaldo, Seli και Ansaldobreda. Η εν λόγω κοινοπραξία ανέλαβε το έργο ύστερα από την παροχή ιδιαίτερα υψηλής έκπτωσης, για την οποία την εποχή εκείνη υπήρξαν αρνητικές εκτιμήσεις, που μεταξύ άλλων ανέφεραν πως η εργολαβία δεν αποκλείεται να καθίστατο ζημιογόνα. Συγκεκριμένα, η ανάδοχος κοινοπραξία προσέφερε 798.000.000 ευρώ έναντι 849.000.000 και 870.000.000 ευρώ του δεύτερου και του τρίτου διεκδικητή αντίστοιχα.

ΔΙΑΚΟΠΗ ΕΡΓΑΣΙΩΝ ΣΚΥΡΟΔΕΤΗΣΗΣ
Χθες το πρωί η “Αττικό Μετρό”, μέσω σχετικής επιστολής που απέστειλε, επέβαλε τη διακοπή των εργασιών σκυροδέτησης του έργου, ζητώντας από την ανάδοχο εταιρεία να συμμορφωθεί πλήρως με τη μελέτη σχετικά με τις προδιαγραφές του σιδήρου. Σύμφωνα με πληροφορίες, δεν είναι η πρώτη φορά που η “Αττικό Μετρό” εφιστά την προσοχή στην κατασκευάστρια κοινοπραξία σε θέματα που αφορούν την τήρηση των προδιαγραφών.

ΔΥΟ ΧΡΟΝΙΑ ΕΡΓΑΣΙΩΝ
Το μετρό Θεσσαλονίκης κλείνει αυτές τις μέρες δύο χρόνια εργασιών και οι καθυστερήσεις στο έργο είναι ήδη σημαντικές. Οι δύο μετροπόντικες αναμένεται εντός του φθινοπώρου, δηλαδή με πολύμηνη καθυστέρηση, να ξεκινήσουν το ταξίδι τους από το σταθμό στο σιδηροδρομικό σταθμό μέχρι τον τελικό σταθμό στη Νέα Ελβετία. Η εταιρεία παραδέχεται ότι οι μετροπόντικες έχουν καθυστερήσει να πιάσουν δουλειά, αλλά υποστηρίζει πως αυτό δεν θα έχει συνέπειες στην τελική ημερομηνία παράδοσης του έργου. Αυτήν την περίοδο οι κατασκευαστικές εργασίες στους σταθμούς Βενιζέλου, Σιντριβανίου και Δημοκρατίας βρίσκονται σε προχωρημένη φάση, ο σταθμός του σιδηροδρομικού σταθμού βρίσκεται σε φάση εκσκαφής του επισταθμού, ενώ οι σταθμοί Πανεπιστημίου, Ευκλείδη και Αγίας Σοφίας βρίσκονται σε φάση ολοκλήρωσης των εργασιών παράκαμψης των δικτύων κοινής ωφελείας. Μέχρι το Σεπτέμβριο αναμένεται να εγκατασταθούν και τα υπόλοιπα εργοτάξια του μετρό στα ανατολικά, μέχρι το τέρμα της βασικής γραμμής στη Νέα Ελβετία.

ΑΕΓΕΚ Σε ιδιαίτερα δυσχερή θέση

Σε ιδιαίτερα δυσχερή θέση βρίσκεται η ΑΕΓΕΚ μετά το ναυάγιο της συμφωνίας με τον ινδικό όμιλο DS Constructions. Μέχρι στιγμής ενδιαφέρον για την εξαγορά της εισηγμένης έχουν δείξει οι όμιλοι ΕΛΤΕΧ και J&P Άβαξ, καθώς και η μη εισηγμένη κατασκευαστική Μαρούλης. Κύκλοι της αγοράς εκτιμούν ότι τα μεγάλα έργα που έχει αναλάβει και εκτελεί η ΑΕΓΕΚ (μετρό Θεσσαλονίκης. Μαλλιακός – Κλειδί, Ιόνια οδός κτλ.) είναι το μεγάλο ατού, που μάλλον θα οδηγήσει στη σωτηρία της εισηγμένης, ενώ οι πιστώτριες τράπεζες, κυρίως οι Alpha Bank και Πειραιώς, αντί να οδηγήσουν την εταιρεία σε εκκαθάριση και να ρευστοποιήσουν τα περιουσιακά της στοιχεία, επέλεξαν να την κρατήσουν στη ζωή, προσβλέποντας μακροπρόθεσμα σε κάλυψη των οικονομικών τους απαιτήσεων και σε πρόσθετα οφέλη. Να σημειωθεί ότι βάσει των στοιχείων του 2007 η ΑΕΓΕΚ σε ενοποιημένη βάση παρουσίασε κύκλο εργασιών 184,2 εκατ ευρώ (από 195,1 εκατ. ευρώ το 2006), αρνητικά EBITDA (-110,9) και ζημιές ύψους 35,7 εκατ. ευρώ. Το σύνολο των υποχρεώσεών της ανέρχεται στα 229,3 εκατ. ευρώ, εκ των οποίων τα 200 εκατ. ευρώ περίπου είναι βραχυπρόθεσμες.

ΙΣΤΟΡΙΚΟ
Η ΑΕΓΕΚ, έχοντας πεντηκονταετή και πλέον πορεία στην κατασκευαστική αγορά, συγχώνευσε με απορρόφηση τις κατασκευαστικές εταιρίες Ευκλείδης και Μέτων και το νέο σχήμα του ομίλου περιλαμβάνει τη μητρική εταιρεία, κάτοχο του ανώτατου εργοληπτικού πτυχίου 7ης τάξης, καθώς και μια σειρά εξειδικευμένων εταιρειών, όπως οι: Εδαφοστατική Α.Ε., Δίρκη Α.Ε., Αστακός Τέρμιναλ Α.Ε., Ακαρπορτ Α.Ε., Αθηναϊκοί Σταθμοί Αυτοκίνητων Α.Ε., Polispark A.Ε., Aegek Rom SRL, Aegef Grup SRL. Η έδρα του ομίλου βρίσκεται στο δήμο Αμαρουσίου. Βασικό αντικείμενο και προτεραιότητα του ομίλου παραμένει ο τομέας των δημοσίων έργων (φράγματα, σήραγγες, σταθμοί παραγωγής ενέργειας, μεγάλες υπόγειες κατασκευές, έργα μετρό, σιδηροδρομικά έργα, αυτοκινητόδρομοι, αρδευτικά, κτιριακά, έργα διαχείρισης υδάτινων πόρων κτλ.) Ο όμιλος ΑΕΓΕΚ έχει στο ενεργητικό του 809 χλμ. οδοποιίας, 196 γέφυρες, 123 σήραγγες, 14 φράγματα, σιδηροδρομικά, λιμενικά και βιομηχανικά έργα, αγωγούς μεταφοράς υγρών καυσίμων και αερίων και αρδευτικά έργα

Tags:
No comments yet.