Στάσεις εργασίας στο μετρό για τις 25 απολύσεις

Jun 30th, 2012

Μακεδονία, 29.06.2012

Του Φώτη Κουτσαμπάρη

Στάσεις εργασίας άρχισαν από χθες οι εργαζόμενοι στο τμήμα Αρχαιολογίας του μετρό Θεσσαλονίκης, διαμαρτυρόμενοι για απολύσεις 25 συναδέλφων τους.

Ειδικότερα χθες, στις 12 το μεσημέρι, διέκοψαν για δύο ώρες τις εργασίες τους και συγκεντρώθηκαν στα γραφεία της αναδόχου κοινοπραξίας του έργου στο σιδηροδρομικό σταθμό. «Ζητάμε όχι μόνο την ανάκληση των απολύσεων αλλά και απαντήσεις, γιατί δεν υπάρχει ανάπτυξη του έργου, ώστε να απορροφηθούν οι εργαζόμενοι σε άλλη απασχόληση. Το αρχαιολογικό έργο πράγματι σταδιακά μειώνεται, αλλά δεν ακολουθεί το κατασκευαστικό έργο που έχει μείνει στάσιμο. Θα μπορούσαν να απασχοληθούν σε αυτό όσοι μέχρι σήμερα δουλεύουν στην αρχαιολογία», αναφέρει στη «Μ» ο Δημήτρης Παππάς, αντιπρόεδρος του σωματείου εργαζομένων. «Οι απολύσεις έγιναν εν μέσω αναγκαστικής άδειας, κάτι που είναι καταχρηστικό. Η εταιρεία δεν δέχτηκε να συνεργαστεί, ώστε να έχουμε είτε εκ περιτροπής εργασία είτε ένα πλάνο απορρόφησης των εργαζομένων», προσθέτει ο ίδιος. Οι κινητοποιήσεις θα συνεχιστούν σήμερα με δίωρη στάση εργασίας, στη διάρκεια της οποίας θα γίνει πορεία προς το υπουργείο Μακεδονίας-Θράκης. Οι πρωινές βάρδιες θα σταματήσουν στο τέλος του ωραρίου τους και οι απογευματινές στην αρχή τους.
Η ανάδοχος κοινοπραξία απέλυσε τους 25 υπαλλήλους έπειτα από εισηγήσεις των δύο εφόρων (9η ΕΒΑ και ΙΣΤ’ ΕΠΚΑ) που έχουν την αρμοδιότητα παρακολούθησης, καθώς περιορίστηκε το αρχαιολογικό έργο. Επίσης δόθηκε άδεια χωρίς τη θέλησή τους σε 100 εργαζόμενους (από τους συνολικά 600 στον τομέα αρχαιολογίας) λόγω περιορισμού των αρχαιολογικών ανασκαφών. Το γεγονός προκάλεσε εκτός των άλλων και την αντίδραση της ΑΝΤΑΡΣΥΑ, η οποία χαρακτηρίζει τις απολύσεις πολιτικές και συνδικαλιστικές διώξεις. «Οι απολύσεις 25 εργαζομένων με ενεργή πολιτική και συνδικαλιστική δράση και διαρκή παρουσία στους αγώνες του σωματείου, ανάμεσά τους και μέλη της ΑΝΤΑΡΣΥΑ, αποτελούν πρόκληση απέναντι σε όλο το εργατικό κίνημα», αναφέρει σε ανακοίνωσή της η πολιτική κίνηση.

 

 

No comments yet.