Στην Ανάληψη ανάβουν και πάλι οι μηχανές του Μετρό Θεσσαλονίκης

Sep 25th, 2012

Voria.gr, 25.09.2012

Είμαστε αποφασισμένοι να προχωρήσει το έργο, τόνισε ο γγ Δημοσίων Έργων Στράτος Σιμόπουλος, σημειώνοντας ότι η κυβέρνηση θα ικανοποιήσει όποιες εύλογες απαιτήσεις έχει ο ανάδοχος

Πιάνει δουλειά ξανά η κοινοπραξία στο Μετρό Θεσσαλονίκης και συγκεκριμένα στο σταθμό Ανάληψης σε περίπου 15 – 20 μέρες, όπως ανακοίνωσε ο γγ Δημοσίων Έργων Στράτος Σιμόπουλος μετά από σχετική ενημέρωση που έλαβε από τον εκπρόσωπο της κοινοπραξίας.

Παράλληλα, όπως ανακοίνωσε ο γγ Δημοσίων Έργων, από το βήμα ημερίδας του ΤΕΕ για το Μετρό Θεσσαλονίκης, έχουν υπογραφεί οι υπουργικές αποφάσεις που δίνουν τη δυνατότητα στον ανάδοχο για άμεση εγκατάσταση των εργοταξίων σε Παπάφειο και Ελβετία. Συγκεκριμένα, για το Παπάφειο σημείωσε ότι με ΚΥΑ προβλέπεται ότι ο ανάδοχος μπορεί να εγκαταστήσει το εργοτάξιο, πριν τελεσιδικήσει η απόφαση για την αποζημίωση του Ιδρύματος.

Όπως παραδέχτηκε κατά την ομιλία του ο κ. Σιμόπουλος, «η σύμβαση είναι αλήθεια ότι έδενε χειροπόδαρα την κοινοπραξία». «Εμείς είμαστε αποφασισμένοι να προχωρήσει το έργο» τόνισε ο κ. Σιμόπουλος, σημειώνοντας ότι η κυβέρνηση θα ικανοποιήσει όποιες εύλογες απαιτήσεις έχει ο ανάδοχος. Επίσης, σύμφωνα με τον ίδιο, θεωρείται δεδομένο ότι θα αυξηθεί το ποσοστό της προκαταβολής από το 6% στο 10%.

Ο κ. Σιμόπουλος απέφυγε να δώσει ακριβή χρόνο για την ολοκλήρωση του έργου, σημειώνοντας ωστόσο, ότι αυτό μπορεί να γίνει τον επόμενο μήνα. «Εργαζόμαστε για να σχεδιάσουμε ένα νέο χρονοδιάγραμμα, που θα προβλέπει ξεκάθαρα τις υποχρεώσεις του αναδόχου και του δημοσίου» υπογράμμισε ο κ. Σιμόπουλος.

Σχολιάζοντας την ενεχυρίαση του συνόλου των μετοχών της ιδιοκτησίας Μαρούλη στην ΑΕΓΕΚ στις τράπεζες, είπε ότι αυτό ήταν μια κίνηση της εταιρείας για να αναζητήσει νέα κεφάλαια, που θα βοηθήσουν το έργο.

Ωστόσο, από την πλευρά του ο αντιπεριφερειάρχης Θεσσαλονίκης Απόστολος Τζιτζικώστας έδωσε διαφορετική διάσταση για τη στάση της ΑΕΓΕΚ. «Τι θα γίνει αν αποχωρήσει η ΑΕΓΕΚ» διερωτήθηκε από την ίδια ημερίδα, ο κ. Τζιτζικώστας, σημειώνοντας ότι υπάρχουν μόνο δυο ρεαλιστικές λύσεις, σε αυτή την περίπτωση, είτε να συνεχίσουν οι υπόλοιπες εταιρείες που συμμετέχουν στην κοινοπραξία, είτε να αναλάβει όλο το έργο, αυτός που θα αναδειχθεί και ανάδοχος για την επέκταση της Καλαμαριάς. «Εγώ είμαι αποφασισμένος μέχρις εσχάτων για να βρούμε λύση για το μετρό» υπογράμμισε τέλος ο αντιπεριφερειάρχης Θεσσαλονίκης.

Ερωτηθείς για την πορεία των διαπραγματεύσεων ο διευθυντής της Αττικό Μετρό Χρήστος Τσίτουρας, άφησε να εννοηθεί ότι σε περίπτωση που το έργο δεν ήταν τόσο σημαντικό για την πόλη, το δημόσιο θα είχε ήδη προχωρήσει σε καταγγελία της σύμβασης.
 

No comments yet.