Στη «Νέα Ελβετία» άμεσα ο μετροπόντικας

Jan 10th, 2013

Αγγελιοφόρος, 09.01.2013

Τον Μάρτιο η σύμβαση επέκτασης προς την Καλαμαριά
Άμεσα θα εγκατασταθεί στο σταθμό «Νέα Ελβετία» ο μετροπόντικας, ενώ εντός Μαρτίου, εφόσον ολοκληρωθούν οι διαδικασίες στο Ελεγκτικό Συνέδριο, υπογράφεται η σύμβαση επέκτασης προς την Καλαμαριά με πέντε σταθμούς, μήκους 5 χλμ, σύμφωνα με τον υπουργό Ανάπτυξης Κωστή Χατζηδάκη.

Ο υπουργός, στην παρουσίαση του προγραμματισμού του υπουργείου για το 2013, χαρακτήρισε το έργο του μετρό Θεσσαλονίκης «ζωντανό», παρά τα προβλήματα ρευστότητας του αναδόχου.

Ο μετροπόντικας, σύμφωνα με τον υπουργό, πρόκειται να εγκατασταθεί άμεσα στο σταθμό «Νέα Ελβετία» για τα σχετικά έργα, και ο σταθμός – αμαξοστάσιο θα δοθεί για εργασίες σε συνεργασία με το δήμο Θεσσαλονίκης, εντός του έτους.

Επίσης, όπως ανακοίνωσε ο υπουργός, εντός του Μαρτίου, εφόσον ολοκληρωθούν οι διαδικασίες στο Ελεγκτικό Συνέδριο, υπογράφεται η σύμβαση επέκτασης προς την Καλαμαριά με πέντε σταθμούς που θα είναι μήκους 5 χλμ. και προϋπολογισμού 518 εκ. ευρώ.

Σε ερώτηση δημοσιογράφου για το κόστος που συνεπάγεται η μεταφορά του μετροπόντικα και εάν δικαιολογείται από το όφελος που θα προκύψει, ο κ. Χατζηδάκης έδωσε τον λόγο στον αναπληρωτή υπουργό Ανάπτυξης Στάυρο Καλογιάννη, ο οποίος δήλωσε πως αυτό είναι θέμα που αφορά την κοινοπραξία.

«Στο Μετρό της Θεσσαλονίκης έχει γίνει μια σημαντική πρόοδος σε σχέση με την κατάσταση που επικρατούσε πριν από έξι μήνες. Παρακολουθούμε το έργο, θα έλεγα, σε καθημερινή βάση στο Υπουργείο και εγώ προσωπικά και ο αρμόδιος Γενικός Γραμματέας Δημοσίων Έργων. Είμαστε σε στενή συνεργασία με την Αττικό Μετρό. Έχουμε προσπεράσει πολλά και σημαντικά προβλήματα όπως για παράδειγμα, πολύ μεγάλο όγκο προβλημάτων που είχαν να κάνουν με την αρμόδια αρχαιολογική υπηρεσία.

Η εταιρεία η οποία είναι επικεφαλής της κοινοπραξίας, γνωρίζετε ότι δυστυχώς συνεχίζει να έχει σοβαρά προβλήματα ρευστότητας. Σοβαρότατα θα έλεγα. Είμαστε σε συζητήσεις για να δούμε πώς μπορούμε να τα ξεπεράσουμε, να επιταχύνουμε αυτά τα θέματα. Έχουν δοθεί προκαταβολές. Είναι σημαντικό ενισχύθηκε η ρευστότητα της κοινοπραξίας, του αναδόχου.

Από εκεί και πέρα αυτό που ρωτάτε είναι θέμα το οποίο αφορά την ίδια την κοινοπραξία και την επιβλέπουσα υπηρεσία. Θα εκτιμήσουν το κόστος το οποίο χρειάζεται. Μπορεί πάντως να γίνει. Προβλέπεται και μπορεί να γίνει και να προχωρήσει. Είναι στην κατεύθυνση να απεμπλακεί το έργο. Είναι στη θετική κατεύθυνση για το έργο», δήλωσε ο κ. Καλογιάννης.

«Κάθε μέρα που το Μετρό Θεσσαλονίκης δεν λειτουργεί, η τοπική οικονομία χάνει 3 εκατομμύρια ευρώ»

Παράλληλα, ο αρμόδιος γενικός γραμματέας του υπουργείου Στ. Σιμόπουλος πρόσθεσε πως «κάθε μέρα που το Μετρό Θεσσαλονίκης δεν λειτουργεί, η τοπική οικονομία χάνει, σύμφωνα με μια μελέτη 3 εκατομμύρια ευρώ σε κόστος μετακινήσεων, μόλυνσης του περιβάλλοντος, εργατοώρες κλπ».

«Άρα λοιπόν οποιαδήποτε θέματα προσεγγίζουμε και αφορούν στο Μετρό Θεσσαλονίκης, πρέπει να έχουμε υπόψη αυτή την παράμετρο. Για το θέμα του μετροπόντικα και του TBM ναι θα ξεκινήσουν οι εργασίες μέσα στο πρώτο εξάμηνο από την πλευρά του σταθμού της Νέας Ελβετίας και αναζητούμε τη βέλτιστη οικονομική λύση ώστε στα πλαίσια τα οποία ανέφερα, να ικανοποιηθεί το αίτημα του εργολάβου για κάποιες πρόσθετες αποζημιώσεις. Είναι κάτι που θα γίνει, αλλά δεν είναι κάποιο νούμερο το οποίο είναι πάρα πολύ μεγάλο. Πρέπει πάντα όμως να έχουμε υπόψη μας αυτό το οποίο είπα για κόστος στην τοπική οικονομία κάθε μέρα που περνά», συνέχισε. Όσον αφορά παλαιότερες συζητήσεις για να γίνει μια ρύθμιση στο πλαίσιο του φιλικού διακανονισμού, ο κ Σιμόπουλος δήλωσε πως το θέμα χειρίζεται ο υπουργός, πως σε νομικό επίπεδο οι συζητήσεις υφίστανται και πως πρώτα πρέπει να βρεθεί η νομική λύση.

Η επέκταση είναι ανεξάρτητο έργο

Όσον αφορά την υπογραφή σύμβασης για τις επεκτάσεις, τη στιγμή που το κυρίως έργο αντιμετωπίζει πολύ σοβαρά προβλήματα, ο κ. Καλογιάννης δήλωσε πως τα δυο έργα είναι ανεξάρτητα. «Συνεπώς μπορεί να προχωρήσει η επέκταση. Εμάς απόλυτη προτεραιότητα είναι να προχωρήσουμε την υφιστάμενη σύμβαση και αυτό κάνουμε όπως σας είπα. Από εκεί και πέρα η επέκταση γνωρίζετε ότι έχει μια διαδικασία έως ότου υπογραφεί η σύμβαση. Πρέπει να περάσει Ελεγκτικό Συνέδριο. Δεν είναι κάτι που θα γίνει αύριο το πρωί. Θέλω σε αυτό να είμαι σαφής, πρόσθεσε.

 

 

No comments yet.