Στις αρχές του 2013 η σύμβαση για την επέκταση προς Καλαμαριά

Μακεδονία, 28.12.2012

Του Φώτη Κουτσαμπάρη

Η εταιρεία «Άκτωρ» αναδείχθηκε προσωρινός ανάδοχος του έργου της επέκτασης του μετρό Θεσσαλονίκης προς την Καλαμαριά, και εκτός απροόπτου στις αρχές του νέου έτους θα υπογραφεί η σύμβαση για την κατασκευή του.

Στον διαγωνισμό που διενήργησε η Αττικό Μετρό για το έργο, το οποίο έχει συνολικό προϋπολογισμό 518 εκατ. ευρώ, πήραν μέρος μία εταιρεία και τρεις κοινοπραξίες τεχνικών εταιρειών. Η ΑΚΤΩΡ, σύμφωνα με την επιτροπή αξιολόγησης, κατέθεσε την καλύτερη τεχνική και οικονομική προσφορά (311.950.000 ευρώ) και βαθμολογήθηκε με 98,96 μονάδες. Δεύτερη κατατάχθηκε η κοινοπραξία J&P ΑΒΑΞ A.E. – GHELLA Sp.A – ALSTOM TRANSPORT S.A. με βαθμολογία 93,34, τρίτη η κοινοπραξία ΑΕΓΕΚ ΚΑΤΑΣΚΕΥΑΣΤΙΚΗ – IMPREGILO – SELI – ANSALDO STS, η οποία κατασκευάζει τη βασική γραμμή του μετρό Θεσσαλονίκης, με 91,53 μονάδες, και τέταρτη η κοινοπραξία ΤΕΡΝΑ Α.Ε. – ALPINE BAU GmbH – FCC CONSTRUCCION S.A. με βαθμολογία 90,64 μονάδες.
Το έργο της επέκτασης του μετρό προς Καλαμαριά προβλέπει πέντε νέους σταθμούς (Νομαρχία, Καλαμαριά, Αρετσού, Νέα Κρήνη, Μίκρα) και 4,78 χλμ. υπόγειας γραμμής. Η κατασκευή υπολογίζεται να ολοκληρωθεί σε πέντε έτη από την υπογραφή της σύμβασης και η γραμμή αναμένεται να εξυπηρετήσει περισσότερους από 65.000 επιβάτες σε ημερήσια βάση. «Σήμερα, οι προσδοκίες των κατοίκων της Θεσσαλονίκης γίνονται πράξη καθώς πλέον βρισκόμαστε λίγο πριν από την υπογραφή της σύμβασης πρώτης επέκτασης του μετρό, αυτής προς την Καλαμαριά. Η επέκταση του μετρό θα πραγματοποιηθεί με δύο μετροπόντικες και θα τεθεί σε λειτουργία σε συντομότερο χρόνο από τους 60 μήνες που προβλέπει η αρχική διακήρυξη του έργου, καθώς δεν αναμένεται να σημειωθούν καθυστερήσεις από αρχαιολογικές ανασκαφές. Ιδιαίτερα σημαντικό είναι ότι κατά την κατασκευή του έργου προβλέπεται να δημιουργηθούν περισσότερες από 1.000 θέσεις εργασίας», σύμφωνα με τον πρόεδρο της Αττικό Μετρό, Χρήστο Τσίτουρα.
«Η ανακήρυξη προσωρινού μειοδότη για την επέκταση της Καλαμαριάς αποτελεί άλλη μία απόδειξη αυτής της προσπάθειας. Στους άμεσους στόχους μας περιλαμβάνεται τους επόμενους μήνες η επιτάχυνση των εργασιών στον κύριο άξονα του μετρό Θεσσαλονίκης, κάνοντας πράξη την επιθυμία των Θεσσαλονικέων για σύγχρονες υποδομές μαζικής μεταφοράς», δήλωσε από την πλευρά του ο γενικός γραμματέας Δημοσίων Έργων Στράτος Σιμόπουλος.

ΚΟΜΙΣΙΟΝ Υπό αμφισβήτηση το έργο
Υπό αμφισβήτηση θέτει η Κομισιόν το έργο της επέκτασης του μετρό στην Καλαμαριά και τις προθεσμίες που ανακοινώθηκαν, σύμφωνα με τον ευρωβουλευτή Νίκο Χουντή, καθώς θεωρεί ότι η λειτουργικότητα του έργου για την επέκταση του μετρό της Θεσσαλονίκης είναι άμεσα συνδεδεμένη με την εφαρμογή και τη λειτουργικότητα της κύριας γραμμής και συνεπώς τα δύο έργα θεωρούνται αλληλένδετα.

 

Share/Bookmark
Leave a Comment