Στο δημοτικό συμβούλιο οι αρχαιότητες του μετρό

Voria.gr, 27.02.2013

Συζήτηση εφ' όλης της ύλης για την τύχη των αρχαιοτήτων που εντοπίστηκαν στον σταθμό Βενιζέλου. Ποιοι κλήθηκαν να μιλήσουν

Για τη σπουδαιότητα των αρχαιοτήτων που αποκαλύφθηκαν στο σταθμό «Βενιζέλου» του μετρό της πόλης και την ανάγκη να συνεχιστούν οι εργασίες της κατασκευής του σταθμού θα ενημερωθούν τα μέλη του Δημοτικού Συμβουλίου κατά τη διάρκεια της 4ης τακτικής συνεδρίασης του οργάνου που θα πραγματοποιηθεί την Δευτέρα 4 Μαρτίου 2013, στις 16.00, στο Δημαρχιακό Μέγαρο (αίθουσα συνεδριάσεων του Δημοτικού Συμβουλίου).

Σύμφωνα με τους αρχαιολόγους πρόκειται για σημαντική ανακάλυψη καθώς αποκαλύφθηκε σε μήκος 77 μέτρων ο κεντρικός οδικός άξονας της πόλης που διέτρεχε τη Θεσσαλονίκη στην κατεύθυνση Ανατολή-Δύση, ενώνοντας την Κασιδιωτική Πύλη Ανατολικά, με την Χρυσή Πύλη Δυτικά. Επιπλέον, η οδός εφάπτεται στη χάραξη της  σημερινής  Εγνατίας Οδού και διασταυρώνεται εντός του σκάμματος με κεντρική κάθετη οδική αρτηρία η οποία βρίσκεται στη χάραξη της σημερινής οδού Βενιζέλου και ένωνε τα τείχη με το λιμάνι του Μεγάλου Κωνσταντίνου.

Με σκοπό να παρουσιαστούν οι θέσεις όλων των πλευρών ο Δήμαρχος Γιάννης Μπουτάρης και ο Πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου Παναγιώτης Αβραμόπουλος απηύθυναν πρόσκληση στους φορείς της πόλης προκειμένου εκπρόσωποι τους να συμμετάσχουν στη συνεδρίαση.

Συγκεκριμένα κλήθηκαν: Αττικό Μετρό Α.Ε., Κοινοπραξία ΑΕΓΕΚ Κατασκευαστική, 9η Εφορεία Βυζαντινών Αρχαιοτήτων, Τεχνικό Επιμελητήριο Ελλάδος Τμήμα Κεντρικής Μακεδονίας, Σύλλογο Ελλήνων Αρχαιολόγων, Σύλλογο Αρχιτεκτόνων Θεσσαλονίκης, Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης, Σωματείο Εργαζομένων Μετρό Θεσσαλονίκης, Εμπορικό και Βιομηχανικό Επιμελητήριο, Επαγγελματικό Επιμελητήριο Θεσσαλονίκης, Βιοτεχνικό Επιμελητήριο Θεσσαλονίκης, Εμπορικό Σύλλογο Θεσσαλονίκης, Εργατοϋπαλληλικό Κέντρο Θεσσαλονίκης, Αρχαιολογικό Μουσείο Θεσσαλονίκης, Μουσείο Βυζαντινού Πολιτισμού, Τελλόγλειο Ίδρυμα ΑΠΘ, Μακεδονικό Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης και Κρατικό Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης.

Επιπλέον στην ίδια συνεδρίαση, που περιλαμβάνει τρία θέματα στην Ημερήσια Διάταξη, θα συζητηθούν και οι εξελίξεις σχετικά με το ζήτημα της πεζοδρόμησης της οδού Αγίας Σοφίας από την ομώνυμη πλατεία έως την οδό Τσιμισκή.

 

Share/Bookmark
Leave a Comment