Στο φως από… 31 μέτρα βάθος

Nov 11th, 2009
Αγγελιοφόρος, 11.10.09

Της Ντόνιας Κανιτσάκη

Σε… αγώνα δρόμου επιδίδεται η νέα ηγεσία του υπουργείου Υποδομών, Μεταφορών και Δικτύων, προκειμένου να ξεπεραστούν τα προβλήματα και οι καθυστερήσεις στην κατασκευή της βασικής γραμμής του μετρό της Θεσσαλονίκης.

Αυτό δήλωσε χτες ο υφυπουργός, Γιάννης Μαγκριώτης, κατά τη διάρκεια επίσκεψής του στο εργοτάξιο που βρίσκεται έξω από τη Βιβλιοθήκη του Αριστοτέλειου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης, όπου ήρθε στο… φως ο «Κωστίκας», ο πρώτος από τους δύο μετροπόντικες της Θεσσαλονίκης. Το γιγαντιαίο μηχάνημα γκρέμισε τοίχο και εισήλθε σε κατάλληλα διαμορφωμένο φρεάτιο.

Ο κ. Μαγκριώτης, ωστόσο, απέφυγε να δώσει χρονοδιαγράμματα για την ολοκλήρωση των εργασιών. «Υπάρχουν θέματα, τα εξετάζουμε για να δώσουμε τις καλύτερες λύσεις, προκειμένου να κερδίσουμε ένα μέρος από το χρόνο που έχει χαθεί. Χρειάζεται μια καλή προετοιμασία για να δώσουμε όσο γίνεται πιο ασφαλείς ημερομηνίες. Είναι λάθος να ταλαιπωρούμαστε με τις ημερομηνίες, όταν δεν έχουμε ασφάλεια στις εκτιμήσεις. Είμαστε κοντά πάντως για να κάνουμε αυτές τις ανακοινώσεις», επισήμανε ο υφυπουργός.

Ο ίδιος σημείωσε ότι μέχρι το τέλος του χρόνου θα δοθεί λύση στο ζήτημα της διαχείρισης των εργασιών του μετρό, που μέχρι σήμερα γίνεται από την Αθήνα. Αναφέρθηκε, επίσης, σε ζητήματα συνεργασίας, ιδίως με το υπουργείο Πολιτισμού. «Οι άνθρωποι του υπουργείου Πολιτισμού κάνουν ένα πολύ σημαντικό έργο. Θέλουμε όμως καλύτερη συνεργασία, γρηγορότερες αποφάσεις. Αυτό είναι ένα θέμα που πιστεύω πως πολύ σύντομα θα το λύσουμε με τον υπουργό Πολιτισμού», υπογράμμισε.

Ενότητα

Ηταν λίγο μετά τη 1 το μεσημέρι, όταν ακούστηκε, στην αρχή σιγανό και στη συνέχεια όλο και δυνατότερο το βουητό του «Κωστίκα». Οι «πιλότοι» (έτσι ονομάζονται οι χειριστές του μετροπόντικα) που βρίσκονταν μέσα στο μηχάνημα, πίσω από τον τοίχο, πατούσαν το… γκάζι, καθώς ήξεραν ότι το μηχάνημα απείχε από το… φως μόλις λίγα εκατοστά. Ο τοίχος άρχισε να τρίζει και μέσα σε δευτερόλεπτα κατέρρευσε για να εμφανιστεί, μέσα σε ένα ενθουσιώδες κλίμα, η κεφαλή του μετροπόντικα.

«Είναι μια πολύ καλή στιγμή για την πόλη μας. Καθένας που έχει την ευκαιρία να τη ζήσει, μόνο χαρά και συγκίνηση μπορεί να νιώθει. Το μετρό είναι η πιο μεγάλη συγκοινωνιακή, περιβαλλοντική, αναπτυξιακή υποδομή για τη Θεσσαλονίκη. Πρέπει να αφήσουμε πίσω όλα αυτά που μας δίχασαν, που μας στενοχώρησαν και δημιούργησαν και τις μεγάλες καθυστερήσεις για το μετρό, πάνω από 15 χρόνια τώρα. Το μετρό μάς ενώνει όλους. Πρέπει να το αγκαλιάσουμε και να το υποστηρίξουμε για την ολοκλήρωσή του», δήλωσε αμέσως μετά ο κ. Μαγκριώτης.

31 μέτρα

Το φρεάτιο που φιλοξενεί από χτες το μεσημέρι τον «Κωστίκα» βρίσκεται σε βάθος 31 μέτρων κάτω από τη γη και επτά κάτω από τη θάλασσα. Η πρόσβαση σε αυτό γίνεται από μια στενή, σιδερένια σκάλα. Πόσα σκαλιά κατεβήκαμε για να τον δούμε; 123! Η εμφάνιση του «Γιωρίκα», του δεύτερου μετροπόντικα, αναμένεται να γίνει γύρω στα Χριστούγεννα.

Οι εμφανίσεις αυτές είναι οι μοναδικές, κατά το υπόγειο ταξίδι τους στα έγκατα της Θεσσαλονίκης, μέχρι να φτάσουν στο τέρμα της διαδρομής τους, στη Νέα Ελβετία.

Τα δύο μηχανήματα ολομέτωπης διάνοιξης σηράγγων με ασπίδα εξισορρόπησης της πίεσης εδάφους, όπως είναι η επίσημη ονομασία των δυο μηχανημάτων, έχουν κατασκευάσει, μέχρι σήμερα, 4,5 χιλιόμετρα σηράγγων.

Tags:
No comments yet.