Συζήτηση για τον… Παρθενώνα της Θεσσαλονίκης στο δημοτικό συμβούλιο

Mar 5th, 2013

Typosthess.gr, 05.03.2013

Της Γεωργίας Σκονδράνη

 

Σιμόπουλος: «Αρκετά ασελγήσαμε επάνω στο μετρό» – Μυλόπουλος: «Όχι στα ψευτοδιλήμματα. Μετρό ή αρχαία»

 

Με περίπου μια ώρα καθυστέρηση ξεκίνησε το δημοτικό συμβούλιο Θεσσαλονίκης με θέμα τις αρχαιότητες που αποκαλύφθηκαν στο σταθμό «Βενιζέλου» του μετρό της πόλης και την ανάγκη να συνεχιστούν οι εργασίες της κατασκευής του σταθμού.

Σκοπός του Δ.Σ. ήταν να ενημερωθούν τα μέλη του συμβουλίου για το θέμα, όπως είπε ο πρόεδρος του, Π. Αβραμόπουλος και όχι να ληφθούν αποφάσεις γι αυτό.

Τα αρχαία στη Βενιζέλου σύμφωνα με τους αρχαιολόγους, είναι μια σημαντική ανακάλυψη καθώς σε αυτά αποκαλύφθηκε σε μήκος 77 μέτρων ο κεντρικός οδικός άξονας της πόλης που διέτρεχε τη Θεσσαλονίκη στην κατεύθυνση Ανατολή-Δύση, ενώνοντας την Κασσανδρεωτική Πύλη ή πύλη της Καλαμαρίας Ανατολικά, με την Χρυσή Πύλη Δυτικά. Επιπλέον, η οδός εφάπτεται στη χάραξη της σημερινής Εγνατίας Οδού και διασταυρώνεται εντός του σκάμματος με κεντρική κάθετη οδική αρτηρία η οποία βρίσκεται στη χάραξη της σημερινής οδού Βενιζέλου και ένωνε τα τείχη με το λιμάνι του Μεγάλου Κωνσταντίνου.

Ο δήμαρχος της πόλης Γιάννης Μπουτάρης μιλώντας από το βήμα του Δ.Σ. τόνισε πως τα ευρήματα της Βενιζέλου είναι εξαιρετικά σημαντικά. «Μια πόλη κάτω από την ήδη υπάρχουσα πόλη» σχολίασε χαρακτηριστικά. Επίσης τα χαρακτήρισε τεράστια περιουσία της πόλης σημειώνοντας πως είναι «ένα σημαντικό στοιχείο του πολιτισμού της πόλης, όχι μόνο για τα επόμενα 5-10 χρόνια, αλλά μέχρι τον Γ' Παγκόσμιο Πόλεμο». «Πολιτισμός είναι τα αρχαία του μετρό. Καθαρίζουμε τα Τείχη τώρα, δίνουμε ένα σωρό λεφτά για τον πολιτισμό μας. Αν ήτανε, θα τα γκρεμίζαμε και θα καθάριζε και η περιοχή! Είναι πολιτισμός τα τείχη της πόλης», σημείωσε.

Ακόμη επανέλαβε τη θέση του υπέρ της διατήρησης των αρχαιοτήτων στον σταθμό «Βενιζέλου» του μετρό, στο σημείο όπου βρέθηκαν και χαρακτήρισε έγκλημα τη μεταφορά τους, απορρίπτοντας τα επιχειρήματα της Αττικό Μετρό, ότι δεν υπάρχει τεχνική λύση. «Δεν πιστεύω ότι υπάρχει κάποιο άλυτο τεχνικό πρόβλημα. Να δεχθώ ότι δεν υπάρχουν λεφτά. Άμα χρειαστεί ας γκρεμίσουμε μια πολυκατοικία. Πόσο κοστίζει; Έχουμε χρέος στην πόλη να πάρουμε αυτή την απόφαση», σημείωσε.

Ψευτοδιλήμματα χαρακτήρισε και τα δυο ερωτήματα που προκύπτουν σχετικά με το μετρό. Δηλαδή η αρχαία ή μετρό. Συγκεκριμένα τόνισε: «Το ερώτημα που καίει είναι αν θέλουμε τα αρχαία ή όχι. Και όχι αν καθυστερήσει το μετρό ή αν μεταφερθούν τα αρχαία της Βενιζέλου».

Στο τέλος της συζήτησης για το μετρό δήλωσε: «Δεν τίθεται θέμα ή μετρό ή αρχαία. Έχουμε ταλαιπωρηθεί όλοι με το μετρό. Ο δήμος Θεσσαλονίκης δεν έχει καμία σχέση με το μετρό. Υφίσταται μόνο. Το μετρό είναι έργο της κυβέρνησης. Δεν έχουμε κανένα ρόλο στο μετρό σαν δήμος μόνο… ότι ταλαιπωρείται ο δήμος!».

 

Σιμόπουλος: «Αρκετά ασελγήσαμε πάνω στο έργο»

Από τη μεριά του ο γγ. δημοσίων έργων Στράτος Σιμόπουλος, σχετικά με τα αρχαιολογικά ευρήματα στο σταθμό του μετρό στη Βενιζέλου, δήλωσε: «Όταν πρόκειται για αναπτυξιακά θέματα της πόλης, χωριζόμαστε σε στρατόπεδα. Πολιτικοποιείται η διαμάχη και στο τέλος δεν γίνονται τα έργα». «Έχουμε εξετάσει όλες τις εναλλακτικές λύσεις και μόνο η μεταφορά των ευρημάτων είναι η μοναδική» τόνισε, σημειώνοντας ότι η εταιρία δεν κλείνει την πόρτα του διαλόγου αλλά όλες οι υπόλοιπες λύσεις θα είναι προσωρινές.

Σύμφωνα με τον ίδιο η δημιουργία μουσείου που θα φιλοξενεί τα ευρήματα στο στρατόπεδο Παύλου Μελά, θα αναβαθμίσει τις δυτικές συνοικίες της πόλης. «Αρκετά ασελγήσαμε πάνω στο έργο, αρκετά ασελγήσαμε πάνω στην πόλη. Το μετρό πρέπει να προχωρήσει», είπε μεταξύ άλλων ο κ. Σιμόπουλος.

«Προχωράμε στην υλοποίηση της απόφασης του ΚΑΣ, με 17-0, για την μεταφορά των αρχαιοτήτων που εντοπίστηκαν στον σταθμό Βενιζέλου. Αυτό βέβαια θα χρειαστεί μερικές εβδομάδες. Όποιος μπορεί να μας παρουσιάσει μία τεκμηριωμένη τεχνική λύση, να τον ακούσουμε. Αλλά για να μην το έχει κάνει κανείς μέχρι τώρα, προφανώς δεν υπάρχει. Κατάργηση του σταθμού ουσιαστικά ισοδυναμεί με ακύρωση του έργου, καθώς θα απαιτηθούν πολλά περισσότερα χρόνια ανασκαφών και επιπλέον δεκάδες εκατομμύρια ευρώ», είπε ο κ. Σιμόπουλος, ο οποίος άφησε αιχμές για «ψήγματα ιδιοτελούς επαγγελματισμού» κατά όσων αντιδρούν (σ.σ.: των αρχαιολόγων).

«Παραλάβαμε ένα έργο προβληματικό, κάναμε μεγάλες προσπάθειες για να το ξεμπλοκάρουμε, παραδώσαμε νέα μέτωπα και τώρα, που βρισκόμαστε στο τέλος του Γολγοθά, προκύπτει ξαφνικά το θέμα της Βενιζέλου. Δυστυχώς, όπως συνέβη και στο παρελθόν, η πόλη χωρίζεται σε δύο στρατόπεδα. Στεκόμαστε με σεβασμό απέναντι στις αρχαιότητες, αλλά ερωτώ: Οι άλλες αρχαιότητες που εντοπίστηκαν δεν είναι σημαντικές;», είπε ο κ. Σιμόπουλος

Ακόμη ξεκαθάρισε ότι δεν υπάρχει τεχνική λύση για την παραμονή των αρχαιοτήτων στον σταθμό και την έκθεσή τους στο σημείο. Μελετήσαμε όλες τις τεχνικές λύσεις για να παραμείνουν τα ευρήματα όπου εντοπίστηκαν. Δεν κλείνουμε την πόρτα του διαλόγου. όμως λέμε ότι δεν υπάρχουν τεχνικές πιθανότητες να μείνουν τα ευρήματα εκεί. Εάν βρεθεί λύση θα απαιτήσει πάρα πολλές αρχαιολογικές κατασκευές. Μιλάμε για ενδεχόμενη ματαίωση του έργου».

Σχολιάζοντας την πρόταση για μεταφορά των ευρημάτων στο στρατόπεδο Παύλου Μελά, ο γ.γ. δημοσίων έργων είπε: «Πρέπει να συνδράμουμε στην ανάπτυξη του δυτικού τμήματος της πόλης. Πρέπει να δημιουργηθεί μουσείο για το Μετρό μέσα στο πρώην στρατόπεδο. Προχωρούμε στην υλοποίηση της απόφαση του ΚΑΣ, μία διαδικασία που θα διαρκέσει κάποιες εβδομάδες. Μέχρι τότε αν κατατεθεί κάποια πρόταση είμαστε εδώ για να την ακούσουμε. Το έργο δεν μπορεί να περιμένει άλλο».

Σε δεύτερη παρέμβασή του ο κ. Σιμόπουλος απευθυνόμενος σε όλο το Δ.Σ. δήλωσε: «Ελάτε να μας δώσετε προτάσεις που εμείς δεν τις έχουμε. Μόνο έτσι. Δεν μπορούμε να δαιμονοποιούμε την απέναντι άποψη. Προσπαθούμε να κρατήσουμε τα αρχαία εκεί που ήδη βρίσκονται αλλά δεν έχουμε βρει ακόμη λύση».

Απευθυνόμενος στο δήμαρχο o κ. Σιμόπουλος είπε: «Δήμαρχε, πρέπει να κλείσουμε τα αυτιά μας στις φωτιές του λαϊκισμού. Να βλέπουμε καθαρά και όχι με ορίζοντα τις επόμενες εκλογές. Να απομονώσουμε τις φωνές αυτών που βρίσκονται πολύ κοντά μας και προκρίνουν απόψεις περί τραμ. Μην επιτρέπετε να μπούνε στη σκηνή διάφοροι αυτόκλητοι σωτήρες της πόλης. Πρέπει να παλέψουμε μαζί να δώσουμε τέλος σε μια διένεξη που δίχασε την πόλη. Μην αφήσετε να παιχτεί κομματικό και πολιτικό παιχνίδι πάνω στο έργο του μετρό».

 

Μπουτάρης: «Να μεταφέρετε το πανεπιστήμιο Μακεδονία στο στρατόοπεδο Π.Μελά!»

Ο δήμαρχος όμως έδωσε την απάντηση του στον κ. Σιμόπουλο τονίζοντας: «Η θέση μου για τις αρχαιότητες στη Βενιζέλου δεν έχει σχέση με λαϊκισμό και δεν με ενδιαφέρει εάν θα εκλεγώ ξανά δήμαρχος. Βέβαια, θα είμαι ξανά υποψήφιος και θα βγω ξανά δήμαρχος. Ανέλαβα μία δουλειά και θα την πάω μέχρι τέλους», είπε ο κ.Μπουτάρης, ο οποίος σημείωσε ότι η κοινοπραξία είναι υποχρεωμένη να εφαρμόσει ό,τι εντολή της δώσει το «αφεντικό». «Και αφεντικό δεν είναι μόνο η Αττικό Μετρό και το υπουργείο Ανάπτυξης, αλλά η πόλη», τόνισε χαρακτηριστικά ο δήμαρχος Θεσσαλονίκης.

«Ο δήμος δεν μπορεί να βρει τεχνική λύση. Είναι υποχρέωση του κράτους και του Τεχνικού Επιμελητηρίου να υποχρεώσει την Αττικό Μετρό ώστε να βρει τη λύση για να διατηρηθούν οι αρχαιότητες. Οι επιστημονικές ομάδες που θα αποφανθούν πρέπει να προσθέσουν τη διάσταση πολιτισμός, στη σχέση χρόνου και χρήματος», πρόσθεσε.

Απαντώντας στη θέση Σιμόπουλου ότι οι αρχαιότητες πρέπει να μεταφερθούν στο στρατόπεδο του Παύλου Μελά, για να αναβαθμιστούν οι δυτικές συνοικίες, ο κ. Μπουτάρης είπε ότι «εάν θέλετε πραγματικά να αναβαθμίσετε τις δυτικές συνοικίες, να μεταφέρετε εκεί το πανεπιστήμιο Μακεδονία, για να πάρει ανάσα και το κέντρο, που έχει μπουκώσει».

 

Γκιουλέκας: Αλαζονικές οι δηλώσεις Μπουτάρη

Αλαζονικές χαρακτήρισε τις δηλώσεις Μπουτάρη περί βέβαιης επανεκλογής ο επικεφαλής της μείζονος αντιπολίτευσης Κώστας Γκιουλέκας. «Οι Θεσσαλονικείς θα το αποφασίσουν αυτό. Λίγος σεβασμός δεν βλάπτει κ. Μπουτάρη», δήλωσε και πρότεινε την ανάγκη σύστασης κοινής επιτροπής που θα επισκεφθεί τα αρμόδια υπουργεία για να εξευρεθεί μία κοινά αποδεκτή λύση για τις αρχαιότητες που εντοπίστηκαν στη Βενιζέλου.

«Να κατέβουμε στην Αθήνα με τον δήμαρχο και να συζητήσουμε τον πρωθυπουργό και τον κ. Τσαβάρα προκειμένου να παρθεί μια απόφαση για το μετρό», πρότεινε ο κ. Γκιουλέκας, άποψη την οποία ο κ. Μπουτάρης τελικά απέρριψε. Ο κ. Γκιουλέκας επίσης τόνισε πως «σε ψευτοδιλήμματα δεν πρέπει να μπαίνουμε. Η πόλη έχει πνιγεί. Και μετρό και τραμ και υποθαλάσσια χρειαζόμαστε. Όλα. Δεν πρέπει να διαλέξουμε».

Επίσης δήλωσε αντίθετος στη μεταφορά των αρχαίων και τόνισε πως αν αυτή γίνει θα έχει και «ένα άλφα κόστος». Ακόμη έδωσε και την λύση της μεταφοράς ενός μέρους των αρχαιοτήτων λέγοντας: «Μπορούμε να διατηρήσουμε ένα μέρος των αρχαιοτήτων εδώ και να μεταφέρουμε ένα μέρος. Δεν ακούστηκε μια διαζευτική λύση για τα αρχαία».

 

Το διαμάντι του έργου τα αρχαία της Βενιζέλου

Τα αρχαία που βρέθηκαν στον σταθμό «Βενιζέλου» του μετρό πρέπει να παραμείνουν στο σημείο που εντοπίστηκαν και να συνυπάρξουν με το έργο, τόνισε η προϊσταμένη της 9ης Εφορείας Βυζαντινών Αρχαιοτήτων, Δέσποινα Μακροπούλου. «Πιστεύουμε στη συνύπαρξη των αρχαιοτήτων με το μετρό. Θα είναι το διαμάντι του έργου, πόλος έλξης τουριστών και κάτι μοναδικό στα παγκόσμια χρονικά».

Η κα Μακροπούλου σημείωσε πως γενικώς είναι θεμιτή η μεταφορά των αρχαιοτήτων, ωστόσο στη συγκεκριμένη περίπτωση δεν εξασφαλίζεται η σωστή επανατοποθέτησή τους, ενώ συμπλήρωσε πως δεν έχει εξαντληθεί η δυνατότητα εξεύρεσης τεχνικής λύσης για τη διατήρησή τους στον χώρο του εργοταξίου.

Ακόμη η κ. Μακροπούλου τόνισε πως στην πόλη της Θεσσαλονίκης «δεν υπάρχουν πουθενά αρχαία για να τα βλέπουμε. Σε αντίθεση με την Αθήνα. Μεγάλο μέρος της αρχαίας Θεσσαλονίκης έχει καταστραφεί. Έξι μέτρα κάτω από την πόλη μας, χτυπάει η καρδιά της αρχαίας πόλης της Θεσσαλονίκης. Εκεί κάποτε περπατούσαν άμαξες, άγιοι και λόγιοι της εποχής», είπε μεταξύ άλλων.

Από την πλευρά της η διευθύντρια του Αρχαιολογικού Μουσείου, Πολυξένη Βελένη, τόνισε πως τα αρχαία που βρέθηκαν είναι ο Παρθενώνας της Θεσσαλονίκης. «Πώς θα σας φαινόταν αν μεταφέραμε τον Παρθενώνα στον Ταΰγετο;», σημείωσε χαρακτηριστικά, χαρακτηρίζοντας τις αρχαιότητες ως την Πομπηία των βυζαντινών χρόνων.

Η εκπρόσωπος του συλλόγου αρχαιολόγων τόνισε πως «εάν μεταφερθούν τα αρχαία θα έρθει η ώρα, μετά από χρόνια, που η Θεσσαλονίκη θα πει mea culpa και θα ζητήσει να επιστραφούν στον φυσικό τους χώρο».

Στο Δ.Σ. του δήμου Θεσσαλονίκης μίλησε και ο πρύτανης του ΑΠΘ και ζήτησε μια ειδικά διαμορφωμένη επιστημονική ομάδα του πανεπιστημίου όπου θα γνωμοδοτήσει για τυχόν εναλλακτικές λύσεις που θα διατηρήσουν τις αρχαιότητες, χωρίς να καθυστερήσει το έργο. «Στα μεγάλα τεχνικά θέματα δεν υπάρχουν διλήμματα. Το επιστημονικό προσωπικό του ΑΠΘ τίθεται στη διάθεση του μετρό. Δώστε τι δυνατότητα στο ΑΠΘ να διαμορφώσει τις τεχνικές λύσεις που υπάρχουν. Όχι ότι το πανεπιστήμιο έχει τη λύση αλλά θα δώσει μια γνωμοδότηση. Μια νέα πρόταση».

«Δεν θα πρέπει να τίθενται ψευτοδιλήμμα, όπως ‘μετρό ή αρχαία’. Επισκεφθήκαμε σήμερα τον σταθμό Βενιζέλου και μείναμε εντυπωσιασμένοι. Δεν πρόκειται για κάτι αποσπασματικό, αλλά για ένα ολοκληρωμένο αρχαιολογικό εύρημα», είπε ο πρύτανης του ΑΠΘ.

Από την πλευρά του ο πρόεδρος του ΤΕΕ/ΤΚΜ Τάσος Κονακλίδης είπε ότι ειδική επιστημονική ομάδα του επιμελητηρίου θα αποφανθεί για τυχόν τεχνικές λύσεις που θα μπορούσαν να βρεθούν, σπεύδοντας να προσθέσει πάντως ότι, με τα στοιχεία που έχει υπόψη του ο ίδιος μέχρι σήμερα, παραμονή των αρχαιοτήτων θα σημαίνει τεράστιο κόστος σε χρόνο και χρήμα για το έργο του μετρό.

Από τη μεριά του ο πρόεδρος του συλλόγου εργαζομένων στο μετρό, Χάρης Κυπριανίδης, τόνισε ότι «είμαι ιδιαίτερα χαρούμενος που απασχολεί τη δημόσια συζήτηση το θέμα των αρχαιοτήτων, αλλά αναρωτιέμαι γιατί έξι χρόνια τώρα δεν ασχολήθηκε κανείς με τα αρχαιολογικά ευρήματα στην Αγίας Σοφίας και την παλαιοχριστιανική βασιλική εκκλησία στο Συντριβάνι» και έφερε στην συζήτηση και το πρόβλημα των απολύσεων των εργαζομένων του μετρό λέγοντας “400 άτομα βρίσκονται υπό απόλυση. Υπάρχουν άτομα που πατάνε στο φεγγάρι. Δεν μπορούν να βρουν λύση για τα αρχαία και το μετρό. Δεν βρήκα πουθενά συμπαράσταση για τους εργαζομένους, παρά μόνο από το Δ.Σ. του δήμου Θεσσαλονίκης»

Επίσης δήλωσε πως οι εργαζόμενοι πρότειναν την δημιουργία μουσείου για τις αρχαιότητες του μετρό αλλά μόνο ο δήμαρχος Παύλου Μελά έδειξε ενδιαφέρον γι’ αυτό. Ακόμη ο κ. Κυπριανίδης τόνισε πως δεν πρέπει να καταργηθεί ο σταθμός της Βενιζέλου και πως οι εργαζόμενοι λένε «ναι στις αρχαιότητες και στο σταθμό και ναι στο έργο του μετρό. Εμείς θέλουμε το ενδιαφέρον του κόσμου από την αρχή του έργου μέχρι το τέλος του». Ακόμη προκάλεσε σούσουρο στην αίθουσα του Δ.Σ. διερωτώμενος για την τύχη των ευρημάτων στο μετρό και συγκεκριμένα: «Που πήγαν τα στεφάνια που βρέθηκαν στο μετρό; Που φυλάσσονται; Αν δεν βρίσκονται στις αποθήκες του αρχαιολογικού μουσείου, που μπορεί να βρίσκονται;», για να πάρει την απάντηση από τον πρόεδρο του συμβουλίου: «Χάρη μην προκαλείς!».

Ο Διευθυντής της Αττικό μετρό, Γιώργος Κωνσταντινίδης δήλωσε πως η μεταφορά των αρχαίων δεν είναι ένα σπάνιο φαινόμενο και συμβαίνει σε όλο τον κόσμο. Επίσης έδωσε παραδείγματα από πόλεις του εξωτερικού που έχουν προβεί σε ανάλογες ενέργειες. Επίσης δήλωσε πως αν καταργηθεί ο σταθμός της Βενιζέλου θα πέσει το επίπεδο εξυπηρέτησης του επιβατικού κοινού. Επίσης θα έχει και κοινωνικές επιπτώσεις. «Δεν θα υπάρχει κανένα όφελος για τους καταστηματάρχες που περίμεναν τόσο καιρό το μετρό». Υποστήριξε ακόμη ότι από το κλείσιμο του σταθμού θα προκύψουν και οικονομικές επιπτώσεις, όπως μείωση των αναμενόμενων εσόδων κλπ. «Αν δεν κατασκευαστεί ο σταθμός, μεγάλο τμήμα της Εγνατίας, Τσιμισκή, ΥΜΑΘ και Αγ. Δημητρίου δεν θα εξυπηρετούνται. Οι επιπτώσεις στο έργο θα είναι μεγάλες και θα καθυστερήσει το έργο 2 με 3 χρόνια. Θα αυξηθεί το κόστος , θα έχουμε πλέον ένα διαφορετικό έργο, αν καταργηθεί ο σταθμός Βενιζέλου. Σοβαρά θέματα θα προκύψουν», δήλωσε μεταξύ άλλων. Ο κ. Κωνσταντινίδης μιλώντας για δεύτερη φορά στο Δ.Σ. τόνισε πως η Α.Μ. δεν έχει διαμάχη με κανέναν. «Ούτε με την αρχαιολογία. Τηρούμε τις αποφάσεις όλων».

Ο εκπρόσωπος της κοινοπραξίας, Μιχάλης Σίμας, μιλώντας από το βήμα του Δ.Σ. τόνισε πως σαφώς πρέπει να σεβαστούν οι αρχαιότητες που βρέθηκαν στο εργοτάξιο, αλλά πρέπει να προχωρήσει και το έργο. «Θέλουμε να γίνει το μετρό ή όχι; Σε αυτό το ερώτημα πρέπει να απαντήσετε. Είτε θα καταργηθεί ο σταθμός ‘Βενιζέλου’, με ό,τι συνεπάγεται αυτό για το έργο είτε θα μεταφερθούν τα αρχαία», σημείωσε.

Ο πρόεδρος του εργατικού κέντρου Παναγιώτης Τσαραμπουλίδης έκανε λόγο για ασυνεννοησία μεταξύ των αρμοδίων του έργου. «Δεν μπορούμε να συνεννοηθούμε μεταξύ μας. Έπρεπε να έχουμε ήδη λύσει το πρόβλημα. Επιτέλους ολοκληρώστε το έργο. Σταματήστε να δημιουργείτε διηλκιστιδες. Που προκαλουν απολύσεις εργαζομενων και προβλήματα. Για το ΣΜΑ τελικά φταίει ο δήμος. Πως γίνεται να δημιουργούνται προβλήματα και να μην φταίει κανείς;», κατέληξε.

No comments yet.