Συναγερμός από διαρροή φυσικού αερίου

Αγγελιοφόρος, 22.09.07

Από τύχη δε θρηνήσαμε θύματα χτες στη Θεσσαλονίκη, όταν σημειώθηκε διαρροή φυσικού αερίου, μετά από λάθος που έκαναν συνεργεία της κατασκευάστριας κοινοπραξίας του μετρό, τα οποία «χτύπησαν» αγωγό χαμηλής διανομής. Παρά το γεγονός ότι το ατύχημα έγινε λίγο πριν από τις 11 το πρωί, η Πυροσβεστική Υπηρεσία, που θα απέτρεπε τον κίνδυνο πυρκαγιάς, ειδοποιήθηκε μισή ώρα αργότερα από περίοικους!

Συναγερμός σήμανε χτες το πρωί στη δυτική Θεσσαλονίκη, στην περιοχή γύρω από το Νέο Σιδηροδρομικό Σταθμό, όπου σημειώθηκε για τουλάχιστον μισή ώρα μεγάλη διαρροή φυσικού αερίου. Ενα πυκνό νέφος σκέπασε μέσα σε λίγα λεπτά την περιοχή, με τη δυσοσμία να είναι ιδιαίτερα έντονη, καθώς το φυσικό αέριο ξεπηδούσε μέσα από σπασμένο αγωγό, δημιουργώντας έναν πίδακα ύψους τουλάχιστον πέντε μέτρων.

Το 18ο σχολικό συγκρότημα μπροστά από το οποίο έγινε η διαρροή εκκενώθηκε, ενώ για προληπτικούς λόγους απομακρύνθηκαν και οι πολίτες που περίμεναν λεωφορείο στον τερματικό σταθμό του OΑΣΘ που βρίσκεται ακριβώς δίπλα. Η κυκλοφορία στην οδό Μοναστηρίου διακόπηκε για περίπου μιάμιση ώρα και τα αυτοκίνητα φτάνοντας στο Βαρδάρι, στους Αγιους Πάντες και στη συμβολή της Δυτικής Εισόδου με την οδό Αναγεννήσεως, εκτρέπονταν, με αποτέλεσμα να προκληθεί κυκλοφοριακό έμφραγμα στο κέντρο της Θεσσαλονίκης. Επιπλέον, για προληπτικούς λόγους έγινε και διακοπή ρεύματος, με αποτέλεσμα γύρω από το Ν. Σ. Σταθμό να επικρατεί μια εικόνα χάους.

Το ατύχημα συνέβη λίγο πριν από τις 11 το πρωί, όταν συνεργείο που εργάζεται για την κατασκευή του μετρό, με επικεφαλής γεωλόγους, προχώρησε σε γεώτρηση, έξω από το 18ο σχολικό συγκρότημα. Εκεί πρόκειται να κατασκευαστεί ο επίσταθμος του μετρό, το σημείο δηλαδή όπου οι συρμοί θα παίρνουν στροφή για να αλλάζουν κατεύθυνση. Τα μέλη του συνεργείου και οι γεωλόγοι πιθανώς δεν υπολόγισαν καλά τις συντεταγμένες που τους είχε δώσει η Εταιρία Παροχής Αερίου, με αποτέλεσμα να «πέσουν» πάνω στον αγωγό, τον οποίο και τρύπησαν.

Καθυστέρηση

Το τραγικό της ιστορίας είναι ότι η Πυροσβεστική Υπηρεσία ενημερώθηκε για το ατύχημα με τουλάχιστον μισή ώρα καθυστέρηση. Ακόμα πιο τραγικό είναι ότι ειδοποιήθηκε από το διευθυντή του 65ου Δημοτικού Σχολείου (που υπάγεται στο 18ο συγκρότημα), Ηλία Χρυσό, όπως τουλάχιστον καταγγέλλει ο ίδιος.

«Δεχτήκαμε τηλεφώνημα από ανήσυχους γονείς, που μας ενημέρωσαν για την έντονη δυσοσμία. Παρόλο που η διαρροή έγινε έξω από το σχολείο, δεν την αντιληφθήκαμε, καθώς φυσούσε αντίθετα ο αέρας. Μετά από τα τηλεφωνήματα είδαμε από το παράθυρο το νέφος που είχε δημιουργηθεί από τη διαρροή και τότε ειδοποιήσαμε την Πυροσβεστική Υπηρεσία. Αμέσως μας προέτρεψαν να εκκενώσουμε το σχολείο, βάσει του σχεδίου που υπάρχει. Oι μαθητές, επειδή έχουμε κάνει στο παρελθόν αρκετές ασκήσεις, αποδείχτηκαν εξοικειωμένοι και τα 78 παιδιά που βρίσκονταν στο σχολείο απομακρύνθηκαν χωρίς να προκληθεί πανικός. Στη συνέχεια ενημερώσαμε τηλεφωνικά τους γονείς, που ήρθαν και πήραν τα παιδιά τους από την εκκλησία των Αγίων Πάντων», λέει ο κ. Χρυσός.

Oι γονείς, όπως είναι φυσικό, πανικοβλήθηκαν, όταν άκουσαν στην άλλη άκρη της γραμμής τους δασκάλους να τους ενημερώνουν να πάνε γρήγορα στην εκκλησία για να πάρουν τα παιδιά τους λόγω εκκένωσης του σχολείου. «Το παιδί μου πηγαίνει στη β δημοτικού και είναι πολύ μικρό για να προστατέψει μόνο τον εαυτό του. Με το τηλεφώνημα της δασκάλας πανικοβλήθηκα. Ευτυχώς, πήγαν όλα καλά», σημείωσε ο Χρήστος Λίτσος, πατέρας μαθητή του 65ου Δημοτικού Σχολείου.

O αγωγός

O αγωγός αερίου που διατρήθηκε βρίσκεται σε βάθος 80 εκατοστών, έχει χαμηλή πίεση τεσσάρων bar, είναι κατασκευασμένος από πολυαιθυλένιο και χαρακτηρίζεται ως χαμηλής διανομής, αφού διανέμει αέριο για οικιακή κατανάλωση. Oπως ανέφερε ο εκπρόσωπος της Εταιρίας Παροχής Αερίου Θεσσαλονίκης, Κώστας Καϊτελίδης, που έσπευσε επιτόπου, «ειδοποιηθήκαμε για τη διαρροή στις 11 ακριβώς, και πέντε λεπτά αργότερα τα συνεργεία μας βρίσκονταν επιτόπου, λαμβάνοντας άμεσα μέτρα. Πρώτα απ όλα απομονώσαμε τον αγωγό, ενεργοποιώντας τις βαλβίδες ασφαλείας». O ίδιος ανέφερε ότι τα αίτια του ατυχήματος πρέπει να διερευνηθούν, ενώ τόνισε ότι άμεσα τα συνεργεία έπιασαν δουλειά, προκειμένου να αποκαταστήσουν τη βλάβη και να αρχίσει και πάλι η παροχή φυσικού αερίου, κάτι το οποίο συνέβη τελικά αργά το μεσημέρι.

«Η Πυροσβεστική Υπηρεσία δέχτηκε κλήση στις 11.25. Σπεύσαμε με οχτώ αυτοκίνητα και 20 άντρες. Η περιοχή είχε πνιγεί από τον καπνό και αρχίσαμε άμεσα να ρίχνουμε νερό στον πίδακα του αερίου, προκειμένου να αραιώσουμε το νέφος που υπήρχε, για να μη δημιουργηθεί εκρηκτικό μείγμα και να αποφύγουμε την πρόκληση φωτιάς», υπογράμμισε ο περιφερειάρχης της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας Κεντρικής Μακεδονίας, Δημήτρης Φαφούτης. «Παράλληλα», πρόσθεσε ο κ. Φαφούτης, «αποκλείσαμε την περιοχή για να εκμηδενίσουμε το ενδεχόμενο σπινθήρα και πυρκαγιάς». Σύμφωνα με κύκλους της «Αττικό Μετρό ΑΕ», του φορέα ο οποίος έχει την ευθύνη παρακολούθησης κατασκευής του έργου από την πλευρά της Πολιτείας, πράγματι γεώτρηση της αναδόχου κατασκευάστριας κοινοπραξίας του μετρό προξένησε φθορά σε αγωγό φυσικού αερίου, πιθανώς λόγω λανθασμένης αποτύπωσης των δικτύων. «Τα αίτια της αστοχίας διερευνώνται», σημείωσαν χαρακτηριστικά.

O περιφερειάρχης

Στο σημείο του ατυχήματος έσπευσε ο γενικός γραμματέας της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας, ο οποίος άφησε σαφείς αιχμές για ευθύνες. «Προλάβαμε το ατύχημα και δεν το αφήσαμε να εξελιχτεί αρνητικά. Το ζήτημα θα διερευνηθεί σε βάθος κι αν προκύψουν ευθύνες θα αποδοθούν. Υπάρχουν συγκεκριμένοι χάρτες στους οποίους απεικονίζονται με ακρίβεια και σαφήνεια όλα τα δίκτυα», υπογράμμισε ο κ. Τσιότρας.

Share/Bookmark
Leave a Comment