Σύμβουλος για τα έργα ο Μ. Τιβέριος

Έθνος, 30.11.2010
Τον καθηγητή κλασσικής αρχαιολογίας του ΑΠΘ Μιχαήλ Τιβέριο, έναν από τους πλέον διακεκριμένους αρχαιολόγους της χώρας μας, πήρε ως σύμβουλό της η διοίκηση της «Αττικό Μετρό Α.Ε.» για τα έργα του μετρό στη Θεσσαλονίκη.

Στη Θεσσαλονίκη, παράλληλα με τη διάνοιξη των σηράγγων του μετρό και την κατασκευή των σταθμών, εκτελείται ένα πολύ μεγάλο αρχαιολογικό έργο, το οποίο σε αρκετές περιπτώσεις προκαλεί σημαντικές καθυστερήσεις στα έργα κατασκευής του μετρό, άλλες φορές όμως δικαιολογημένες και άλλες αδικαιολόγητες, που έχουν να κάνουν από τη γραφειοκρατία μέχρι ανεξήγητες εμμονές. Να σημειωθεί ότι η τοποθέτηση όλων των αρχαιολόγων και του προσωπικού είχε γίνει με ευθύνη του τότε γενικού γραμματέα του ΥΠΠΟ Χρήστου Ζαχόπουλου, χωρίς να υπάρξει καμία αλλαγή.

Λύσεις
Η πολιτική ηγεσία του υπουργείου Υποδομών από την πρώτη στιγμή που ανέλαβε προσπάθησε να δώσεις λύσεις στα ζητήματα των αρχαιολογικών εργασιών, με στόχο να επισπευσθούν οι εργασίες στο μετρό. Μάλιστα ο προϋπολογισμός για αυτές, από 20 εκατ. ευρώ αρχικά, ανέβηκε στα 60 εκατ. ευρώ.

Ηδη από τον περασμένο Φεβρουάριο δημιουργήθηκε ένα άτυπο συντονιστικό όργανο από τους γενικούς γραμματείς των υπουργείων Υποδομών και Πολιτισμού, το οποίο συνεδριάζει τακτικά για να εξετάζει θέματα του μετρό της Θεσσαλονίκης.

Σήμερα η γενική γραμματέας του ΥΠΠΟ Λίνα Μενδώνη θα επισκεφτεί τη Θεσσαλονίκη και θα έχει μια τέτοια σύσκεψη.

Η συνεργασία με τον καθηγητή Μ. Τιβέριο αναμένεται ότι θα βοηθήσει ώστε να ξεπεραστούν αγκυλώσεις και να προχωρήσει ταχύτερα το μεγάλο έργο των αρχαιολογικών ανασκαφών στο μετρό.

Share/Bookmark
Leave a Comment