Σύσκεψη για έργα εν όψει της ΔΕΘ

Sep 2nd, 2010
Καθημερινή, 02.09.2010
Του Γιωργου Λιαλιου

Ελλάδα δεν είναι μόνο η Αθήνα, αλλά… και η Θεσσαλονίκη. Η χθεσινή, τρίτη συνεδρίαση της Επιτροπής Μεγάλων Εργων και Υποδομών ήλθε να επιβεβαιώσει τον κανόνα που θέλει κάθε έτος τέτοια εποχή το κυβερνητικό επιτελείο να εργάζεται πυρετωδώς ώστε ο εκάστοτε πρωθυπουργός να ανακοινώσει από το βήμα της ΔΕΘ τα έργα που πρόκειται να γίνουν στη συμπρωτεύουσα. Ακόμα κι αν ορισμένα από αυτά… ουδέποτε υλοποιηθούν. Βασικό θέμα της χθεσινής τρίωρης συνάντησης ήταν τα συγκοινωνιακά έργα και οι υποδομές της συμπρωτεύουσας. Στη συνάντηση συμμετείχαν ο υπουργός Υποδομών κ. Δημ. Ρέππας, η υπουργός Περιβάλλοντος κ. Τίνα Μπιρμπίλη, ο υπουργός Οικονομικών κ. Γιώργος Παπακωνσταντίνου, η υπουργός Οικονομίας κ. Λούκα Κατσέλη και ο υπουργός Πολιτισμού κ. Παύλος Γερουλάνος, υφυπουργοί και υπηρεσιακοί παράγοντες. Οπως ανακοίνωσε το υπουργείο Υποδομών, η επιτροπή πρότεινε τα ακόλουθα έργα για την ενίσχυση των δημόσιων συγκοινωνιών της Θεσσαλονίκης:

– Τη μελέτη επεκτάσεων του μετρό προς τα ανατολικά μέχρι το αεροδρόμιο σε παραλιακή χάραξη, δυτικά κατά μήκος του άξονα της Λαγκαδά προς Σταυρούπολη και Ευκαρπία μέχρι το Νοσοκομείο Παπαγεωργίου, προς την περιοχή των Δήμων Αμπελοκήπων/Ευόσμου.

– Τη μελέτη δημιουργίας δεύτερου κλάδου της βασικής γραμμής του μετρό προς ανατολικά μέσα από Τούμπα και Χαριλάου προς την Πυλαία.

– Τη σύνδεση της περιοχή της Σίνδου με το κέντρο μέσω της υπάρχουσας χάραξης της γραμμής του ΟΣΕ.

– Τη μελέτη των δύο συνδετήριων γραμμών τραμ σύμφωνα με τη Γενική Κυκλοφοριακή Μελέτη Θεσσαλονίκης, το 2000.

– Τη μελέτη της δυνατότητας σύνδεσης της Θεσσαλονίκης με προαστιακό σιδηρόδρομο με τα μεγάλα αστικά κέντρα της κεντρικής Μακεδονίας.

Οσον αφορά τα υπόλοιπα έργα, το υπουργείο Υποδομών έδωσε μια γεύση όσων θα ανακοινώσει ο πρωθυπουργός από το βήμα της ΔΕΘ: την υπογραφή σύμβασης για το Διεθνές Εκθεσιακό Κέντρο Σίνδου, την προκήρυξη μελέτης για Συνεδριακό Κέντρο Καινοτομίας στη Μίκρα, τη μελέτη ανάπλασης των υπαρχόντων υποδομών της ΔΕΘ, τη μελέτη επέκτασης του λιμανιού και πιθανόν τη δημιουργία νέας μαρίνας.

Εκτός της πολιτικής επικαιρότητας, η επιτροπή ασχολήθηκε με την προώθηση της δημιουργίας μονάδων αφαλάτωσης στα άνυδρα νησιά, αλλά και τη δημιουργία νομοθετικού πλαισίου για τα «υδατοδρόμια» ώστε να δρομολογηθούν υδροπλάνα σε εσωτερικές γραμμές

Tags:
No comments yet.