Τί λένε για το ύψος των μισθών τους οι εργαζόμενοι στο μετρό

Express.gr, 15.11.2012

Με αμοιβές πολύ μικρότερες από αυτές που ισχυρίζεται ότι καταβάλλει η διοίκηση της Αττικό Μετρό ΑΕ, αμείβονται στην πραγματικότητα οι εργαζόμενοι στο έργο του μετρό Θεσσαλονίκης, όπως υποστηρίζει -με σημερινή ανακοίνωσή του- το Σωματείο τους, απαντώντας σε σχετικές αναφορές της εταιρείας. Χθες, η εταιρεία είχε εκδώσει ανακοίνωση με την οποία υποστήριζε ότι οι 82 αρχαιολόγοι στα αρχαιολογικά σκάμματα των εργοταξίων αμείβονται μέχρι και με 4460 ευρώ μηνιαίως, οι 330 εργατοτεχνίτες λαμβάνουν 1720 ευρώ-2500 ευρώ/ μήνα και 91 εργαζόμενοι διαφόρων ειδικοτήτων 954 ευρώ-3810 ευρώ.

   «Οι εργαζόμενοι στο Μετρό συνεχίζουν τις 24ωρες επαναλαμβανόμενες απεργίες, με αίτημα την πληρωμή των 30 νεοπροσληφθέντων εργατών με αμοιβές ισάξιες με αυτές που αμείβονται οι υπόλοιποι εργαζόμενοι της ίδιας ειδικότητας. Αμοιβές δίκαιες ηθικά, μιας και κανείς εργαζόμενος στο Μετρό δεν μπορεί να δεχτεί, ένας μικρός αριθμός εργαζομένων να αμείβεται με τις μισές αποδοχές και να παράγει την ίδια εργασία», υπογραμμίζεται στην ανακοίνωση των εργαζομένων, η οποία συνεχίζει: «Θέλουμε να ενημερώσουμε την Αττικό Μετρό Α.Ε., ότι θα ήμασταν ευτυχείς αν απολαμβάναμε τις αποδοχές που αναφέρουν, εκτός αν εννοούσαν ότι θα μας αυξήσουν τους μισθούς μας σε αυτά τα επίπεδα. Δυστυχώς όμως οι αμοιβές μας είναι πολύ μικρότερες». Μάλιστα, οι εργαζόμενοι απέστειλαν σκαναρισμένη την τελευταία μισθοδοσία του προέδρου του Σωματείου, Χάρη Κυπριανίδη, όπου αναγράφεται το ποσόν των 951,62 ευρώ.

   Οι ίδιοι υπογραμμίζουν ότι σημείο αναφοράς για τους ίδιους είναι τα 460 ευρώ, με τα οποία η εταιρεία έχει -όπως ισχυρίζονται- σκοπό να πληρώνει 30 νεοπροσληφθέντες εργάτες, για τους οποίους δόθηκε χθες συνέντευξη Τύπου. «Αίτημά μας νόμιμο είναι αυτοί να αμείβονται βάσει της κλαδικής σύμβασης των οικοδόμων που ισχύει για τους υπόλοιπους. Το αίτημά μας αυτό και το δικαίωμά μας να απεργήσουμε για να το διεκδικήσουμε, θα προτιμούσαμε να το κρίνει το Δικαστήριο την Τρίτη κι όχι η ίδια η Αττικό Μετρό, που προκαταλαμβάνει την απόφαση του Δικαστηρίου και χαρακτηρίζει καταχρηστική (σ.σ. στη χθεσινή της ανακοίνωση) την κινητοποίησή μας», προσθέτουν και ζητούν να ενημερωθούν γιατί παραδόθηκε στον ανάδοχο μόνο ένα από τα πέντε εργοτάξια, που επρόκειτο να περάσουν στα «χέρια» του μέχρι το τέλος Οκτωβρίου.

Share/Bookmark
Comments
  • Παύλος Κ.:

    Θα ήθελα να μας πεί η Αττικό Μετρό πόσο αμοίβονται οι εργαζόμενοι στο Μετρό της Αθήνας (επέκταση προς Πειραιά κλπ.) και αν υπάρχουν σ' αυτό εργαζόμενοι με μισθούς δύο ταχυτήτων! Δεν έχω ακούσει οι εργαζόμενοι στην κατασκευή του Μετρό της Αθήνας να κάνουν καμμία κοινητοποίηση, άρα είναι ικανοποιημένοι! Ενώ στο μετρό της Θεσσαλονίκης οι κινητοποιήσεις είναι καθημερινές! ΑΡΑ ΤΟ ΑΥΤΟ ΠΟΥ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΓΙΝΕΙ ΕΙΝΑΙ: Ο'ΤΙ ΓΙΝΕΤΑΙ ΣΤΗΝ ΑΘΗΝΑ ΝΑ ΓΙΝΕΤΑΙ ΚΑΙ ΣΤΗ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ!!! ΝΑ ΣΤΑΜΑΤΗΣΕΙ ΕΠΙΤΕΛΟΥΣ Η ΥΠΟΒΑΘΜΙΣΗ ΤΗΣ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ!!!!!!! Εως τώρα είχα την εντύπωση ότι η Αττικό Μετρό είναι μια πολύ καλή εταιρεία που προωθεί και υλοποιεί αποτελεσματικά τα έργα της αρμοδιότητάς της. Από ότι βλέπω τώρα, η Αττικό Μετρό έχει γίνει συνήγορος των νέων μέτρων εξαθλίωσης των εργαζομένων και μπήκε κι αυτή στο κλάμπ των Διευθαρμένων, λέγοντας ψέμματα για τους μισθούς των εργαζομένων. Όσον αφορά την προβληματική ΑΕΓΕΚ, γιατί επιλέχτηκε αυτή η εταιρεία για την κατασκευή του Μετρό Θεσσαλονίκης; Γιατί, έστω και τώρα δεν αντικαθίσταται από κάποια άλλη υγιής εταιρεία, ώστε να τελειώσουν τα σχετικά προβλήματα;…

Leave a Comment