Ταφόπλακα για τους επαγγελματίες οι λαμαρίνες του μετρό Θεσσαλονίκης

Μακεδονία, 23.03.2010
Της Μαρίας Μαθιοπούλου

Ο Σταμάτης Κεραστάρης, ιδιοκτήτης αρτοζαχαροπλαστείου στην οδό Δελφών και μέλος της Συντονιστικής Επιτροπής των Επαγγελματιών για το Μετρό, ένιωσε με τον χειρότερο τρόπο τις συνέπειες από τα έργα έξω από την επιχείρησή του. Εκπρόσωπος ο ίδιος των καταστηματαρχών της Δελφών στη συντονιστική επιτροπή, αποφάσισε να βάλει λουκέτο στο κατάστημά του, καθώς δεν άντεξε τις λαμαρίνες και τον μειωμένο τζίρο που αυτές έφεραν.

Όπως έκαναν γνωστό σε χθεσινή συνέντευξη τύπου τα μέλη της συντονιστικής επιτροπής που εκπροσωπούν τους καταστηματάρχες της Μοναστηρίου και της Βενιζέλου Γιάννης Διαβάτης και Δημήτρης Κοροκυθάκης, αντίστοιχα, ο συνάδελφός τους αποτελεί ενδεικτικό παράδειγμα όσων υφίστανται οι επαγγελματίες εξαιτίας των έργων του μετρό. Οι ίδιοι ζήτησαν για μια ακόμη φορά να αντικατασταθούν οι λαμαρίνες με πλέγματα στα εργοτάξια όπου δεν υπάρχουν πια βαριά μηχανήματα που θα μπορούσαν να προκαλέσουν ατυχήματα.
Με το σύνθημα “Σήμερα κλείνουν τα δικά μας μαγαζιά, αύριο έρχεται η δική σας σειρά” η συντονιστική επιτροπή, η οποία εκπροσωπεί περίπου 500 καταστήματα και λειτουργεί υπό τη σκέπη του ΕΕΘ, προχωρά σήμερα σε συμβολική κατάληψη δύο ωρών, από τις 12 έως τις 2 το μεσημέρι, της οδού Μοναστηρίου στο ύψος του Βαρδάρι.
Σε επόμενη φάση οι επαγγελματίες θα επιδιώξουν συνάντηση με τον υπουργό Υποδομών, Μεταφορών και Δικτύων Δημήτρη Ρέππα, αναβάλλοντας τις όποιες νέες κινητοποιήσεις για μετά το Πάσχα.

Τρίτο Πάσχα χωρίς… Ανάσταση
“Είναι το τρίτο Πάσχα που είμαστε κλεισμένοι στη Μοναστηρίου. Με όποιον αρμόδιο έχουμε μιλήσει συναντούμε ψέμα. Περισσότερα από δέκα καταστήματα έχουν κλείσει στον δρόμο μας”, ανέφερε ο εκπρόσωπος των καταστημάτων της εν λόγω οδού Γιάννης Διαβάτης. “Εμάς μας ενδιαφέρει να τελειώσει το έργο. Αλλά, όπως φαίνεται, θα πεθάνουμε εμείς μέχρι να τελειώσει”, τόνισε. Υπογραμμίζοντας μάλιστα τις πολλαπλές συνέπειες από την ύπαρξη των λαμαρινών και την προστασία που δίνουν σε επιτήδειους, ανέφερε ότι πρόσφατα του έκλεψαν εμπορεύματα 20.000 ευρώ από την αποθήκη του. Εξήγησε πως, αν ένα κατάστημα πιάσει φωτιά στα σημεία των εργοταξίων, ούτε τα πυροσβεστικά οχήματα ούτε τα ασθενοφόρα έχουν πρόσβαση. Ο ίδιος τόνισε με νόημα πως δεν θέλει να πιστέψει πως τις λαμαρίνες τις αφήνουν για να δείχνουν ότι κάνουν έργο.
Πιο μακριά προχώρησε τον συλλογισμό ο πρόεδρος του Επαγγελματικού Επιμελητηρίου Θεσσαλονίκης (ΕΕΘ) Μιχάλης Ζορπίδης, κάνοντας λόγο για πολιτικά παιχνίδια εις βάρος των καταστηματαρχών ενόψει των δημοτικών εκλογών. “Η πολιτεία, και λυπάμαι που το λέω, θέλει να βλέπει την πόλη σε αυτό το χάλι μέχρι τις δημοτικές εκλογές”, τόνισε, για να προσθέσει: “Η πόλη βρίσκεται στη λαμαρίνα χωρίς το έργο να έχει περάσει το 12%. Το θέλουμε το μετρό, γιατί είναι ζωτικής σημασίας για την πόλη. Τι να το κάνουμε όμως αν δεν υπάρχουν μαγαζιά;”
Ο εκπρόσωπος των καταστηματαρχών της οδού Βενιζέλου Δημήτρης Κοροκυθάκης ανέφερε ότι περίπου 15 καταστήματα στην περιοχή του έχουν κλείσει, ενώ τόνισε πως πλέον οι καταστηματάρχες, αφού δεν έχουν πελατεία, παρακολουθούν τους εργάτες του μετρό. “Δεν υπάρχει πρόσβαση στα καταστήματά μας. Έχουμε καταντήσει να μη δουλεύουμε και να παρακολουθούμε τους εργάτες στα εργοτάξια του μετρό”.

Share/Bookmark
Leave a Comment