Τα απρόοπτα του μετρό

Apr 6th, 2008
Αγελιοφόρος, 06.04.08

Ένας ευμεγέθης αγωγός, που χωράει ακόμη και πανύψηλους ανθρώπους, μη καταγεγραμμένα δίκτυα που χρονολογούνται από τη μουσουλμανική περίοδο, καλώδια που δεν μπορεί ούτε να τα αγγίξει κάποιος καθώς λόγω παλαιότητας διαλύονται, αλλά και αρχαιολογικά ευρήματα, συνθέτουν το… χάος, με το οποίο έρχονται καθημερινά αντιμέτωπα τα συνεργεία κατασκευής του μετρό.

Αυτές τις μέρες συμπληρώνονται δύο χρόνια από την ημέρα υπογραφής της σύμβασης για την κατασκευή του μεγαλύτερου δημόσιου έργου στην ιστορία της Θεσσαλονίκης, με τα απρόοπτα που συναντούν στο διάβα τους τα συνεργεία κατασκευής του μετρό να είναι ουκ ολίγα.

Δύτες

Για τις ανάγκες κατασκευής του μετρό επιστρατεύτηκαν μέχρι και… δύτες! Πιο συγκεκριμένα, έκπληκτοι έμειναν οι περαστικοί από την Εγνατία, στο ύψος της Αγίας Σοφίας, όταν πριν από λίγους μήνες είδαν δύο… δύτες να πραγματοποιούν βουτιά στα έγκατα της Θεσσαλονίκης. Oι δύτες κατέβηκαν στα υπόγεια της πόλης, για να ελέγξουν τους αποχετευτικούς αγωγούς της.

Oι ειδικοί κλήθηκαν να επιβεβαιώσουν τα στοιχεία που έδωσε η ΕΥΑΘ για τα χαρακτηριστικά (βάθος, σχήμα, λειτουργική κατάσταση, παροχή) του πυρίκαυστου αποχετευτικού αγωγού -όπως ονομάζεται- αφού βρίσκεται στην πυρίκαυστη περιοχή της Θεσσαλονίκης. Και επειδή η όλη ιστορία κάθε άλλο παρά απλή υπόθεση ήταν, οι δύτες διέθεταν όλο τον απαραίτητο εξοπλισμό, την ειδική στολή, τη μάσκα, αλλά και τη μπουκάλα με το οξυγόνο. Κι αυτό, επειδή το να μπει κάποιος στο αποχετευτικό σύστημα αποτελεί επικίνδυνη ενέργεια λόγω των αναθυμιάσεων και της παραγωγής μεθανίου και άλλων αερίων, που μπορούν να δημιουργήσουν πρόβλημα υγείας. Ετσι, άνοιξαν τα καπάκια των φρεατίων στην περιοχή της Αγίας Σοφίας, προκειμένου να αεριστεί ο αγωγός και στη συνέχεια μπήκαν μέσα για την… περιήγηση.

O πυρίκαυστος αγωγός που κλήθηκαν να ελέγξουν είναι εξαιρετικά ευμεγέθης, καθώς έχει διάμετρο 2,5 μέτρων, χωράει δηλαδή ακόμη και όρθιους ανθρώπους, ενώ η διατομή του είναι ωοειδής. Αυτό το χρονικό διάστημα πραγματοποιείται η μετατόπισή του, προκειμένου να απελευθερωθεί ο χώρος στον οποίο θα κατασκευαστεί ο σταθμός του μετρό «Αγία Σοφία».

Oδεύουν μαζί

O πυρίκαυστος αποχετευτικός αγωγός δεν αποτελεί όμως το μόνο δύσκολο σημείο για το μετρό. Ενας άλλος αγωγός, ο παντορροϊκός (και αποχέτευσης και ομβρίων υδάτων) συναντάται με το μετρό… τακτικά. Η αρχή έγινε στη Μοναστηρίου, στο ύψος της συμβολής της με την Αγίων Πάντων. Oι μετατοπίσεις του συγκεκριμένου αγωγού είναι συνεχείς, καθώς, στην ουσία, το μετρό ακολουθεί την όδευσή του -αλλά και σχεδόν όλων των αγωγών τόσο της ύδρευσης, όσο και της αποχέτευσης κάτι το οποίο θεωρείται απολύτως λογικό. Κι αυτό διότι οι αγωγοί, όπως άλλωστε και το μετρό, διασχίζουν το κέντρο της πόλης. Σε μία τόσο πυκνοδομημένη περιοχή, η όδευση δε θα μπορούσε παρά να περνά από τον κεντρικότερο και φαρδύτερο δρόμο. Για την επιτυχή μετατόπισή τους, απαιτούνται εργασίες αντιστήριξης, αλλά και η διάνοιξη σκαμμάτων, εργασίες δύσκολες, οι οποίες απαιτούν λεπτούς χειρισμούς, προκειμένου να μη δημιουργηθούν προβλήματα στη λειτουργία της πόλης.

Μαντική τέχνη…

Μία ακόμα δυσκολία για τα συνεργεία κατασκευής του μετρό, είναι ότι πολλές φορές καλούνται να… μαντέψουν, αν στο σημείο που εργάζονται βρίσκονται κρυμμένοι αγωγοί ή καλώδια. Κι αυτό, επειδή η χαρτογράφηση των δικτύων πολλές φορές είναι ανύπαρκτη, καθώς πριν από περίπου 100 χρόνια -όταν και τοποθετήθηκαν κάποιοι αγωγοί- δεν υπήρχε η σχετική τεχνογνωσία.

Ετσι, πολλές φορές συναντούν μια δαιδαλώδη κατάσταση. Κι αυτό αφού υπάρχουν καλώδια και αγωγοί σε διάφορα βάθη, που κατασκευάστηκαν σε διαφορετικές χρονικές περιόδους και τελικά μπλέκονται μεταξύ τους.

Δύσκολα τα συνεργεία θα ξεχάσουν τα καλώδια του OΤΕ, που συνάντησαν στο Σταθμό Βενιζέλου, τα οποία δε μετατοπίστηκαν, αλλά αντικαταστάθηκαν, διότι μόλις τα ακουμπούσαν διαλύονταν.

Tags:
No comments yet.