Τα αρχαία μπλοκάρουν το Μετρό Θεσσαλονίκης

Έθνος, 12.02.2013

ΚΙΝΔΥΝΟΣ ΕΜΠΛΟΚΗΣ

Σοβαρή εμπλοκή στο έργο του Μετρό της Θεσσαλονίκης θα δημιουργηθεί αν δεν υλοποιηθεί η απόφαση του ΚΑΣ για μεταφορά των αρχαιοτήτων που βρέθηκαν στον σταθμό της Βενιζέλου, ενώ η παράταση του έργου σε βάθος χρόνου ίσως οδηγήσει και στην απένταξή του από το ΕΣΠΑ.
90 εκατ. ευρώ δαπανήθηκαν για αρχαιολογικές ανασκαφές στο Μετρό Θεσσαλονίκης, ενώ η αρχική πρόβλεψη ήταν 15 εκατ. ευρώ
Ο γ.γ. Δημοσίων Εργων Στράτος Σιμόπουλος με δηλώσεις του ξεκαθάρισε ότι δεν υπάρχει τρόπος να μείνουν εκεί οι αρχαιότητες και να έχουμε Μετρό το έτος 2016-17, ενώ το έργο θα πάει χρόνια πίσω.

«Αν διατηρήσουμε τις αρχαιότητες στο σημείο, θα υπάρξει ανάγκη επιπλέον εκτεταμένων αρχαιολογικών ανασκαφών. Αν πάλι καταργήσουμε τον σταθμό, πρέπει να ανασχεδιαστούν όλοι οι σταθμοί στη δυτική πτέρυγα του έργου και αυτό θα άλλαζε όλο τον σχεδιασμό. Εχουμε δώσει ήδη 90 εκατ. ευρώ για αρχαιολογικές ανασκαφές, όταν αρχικά η πρόβλεψη γι' αυτού του είδους τις εργασίες ήταν για κόστος 15 εκατ. ευρώ», είπε ο κ. Σιμόπουλος.

Πριν από λίγες εβδομάδες το Κεντρικό Αρχαιολογικό Συμβούλιο (ΚΑΣ) έλαβε απόφαση για μεταφορά των αρχαιοτήτων της Βενιζέλου σε ένα άλλο σημείο. Συγκεκριμένα, προτάθηκε το στρατόπεδο Παύλου Μελά όπου θα δημιουργηθεί ένα μουσείο όλων των ευρημάτων, που συγκεντρώθηκαν κατά τη διάρκεια των εργασιών του Μετρό.

Ωστόσο ο Σύλλογος Ελλήνων Αρχαιολόγων είναι αντίθετος με την απόφαση του ΚΑΣ και εκπρόσωποί του δηλώνουν πως οι αρχαιότητες χρειάζεται να παραμείνουν στον σταθμό Βενιζέλου, ανεξαρτήτως κόστους και χαμένου χρόνου, ενώ παρόμοια θέση εξέφρασε με ανακοίνωσή του και ο ΣΥΡΙΖΑ.

Share/Bookmark
Leave a Comment