Τζαβάρας: Δεν υπάρχει περίπτωση συνύπαρξης μετρό κι αρχαιοτήτων- Το δίλημμα είναι “Να προχωρήσει το έργο, ή να ματαιωθεί”

Thestival.gr, 21.02.2013

Συζητήθηκαν σήμερα στη Βουλή δύο ερωτήσεις των βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ και του ΚΚΕ κ.κ. Κουράκη και Κωνσταντινίδη, που αφορούν στον βυζαντινό οικισμό στον σταθμό του μετρό στη Βενιζέλου…

στη Θεσσαλονίκη. "Τι επιλέγει κανείς, αν βρει άθικτο έναν αρχαίο οικισμό στις ανασκαφές για την κατασκευή ενός σταθμού του Μετρό, στο κέντρο μιας πόλης; Τη διατήρηση του οικισμού, με ενδεχόμενη ματαίωση της κατασκευής του σταθμού και επανασχεδιασμό του όλου έργου; Ή τη μεταφορά των ευρημάτων για έκθεσή τους στην περιφέρεια της πόλης, με προτεραιότητα τις ανέσεις του σύγχρονου τρόπου ζωής; Οι ανασκαφές του Μετρό στην οδό Ελευθερίου Βενιζέλου, αποκάλυψαν ένα σύνολο κτιριακών λειψάνων της πόλης του 4ου- 6ου μ.Χ. αιώνα, μαζί με το κεντρικό πλακόστρωτο της Μέσης Οδού των Βυζαντινών, της λεωφόρου Decumanos των Λατίνων. Είναι «ένα εκπληκτικό εύρημα, ένα σταυροδρόμι πολιτισμών…Καταστήματα εκείνης της εποχής δεν είχαμε βρει μέχρι σήμερα. Δεκάδες μικροαντικείμενα, δείχνουν μια διαχρονία στον τομέα της βιοτεχνίας. Δίπλα είναι η Παναγία Χαλκέων. Υποψιαζόμαστε όλοι βάσιμα ότι είναι συνέχεια μιας μακραίωνης ιστορίας…", ανέφερε ο Τάσος Κουράκης.

"Δεν υπάρχει πιο δύσκολη στιγμή για κάποιον που έχει την πολιτική ευθύνη να χειρίζεται ένα τέτοιο θέμα, από τη στιγμή όπου είναι υποχρεωμένος να υποτάξει την επιθυμία του στους κανόνες", απάντησε ο αναπληρωτής υπουργός Πολιτισμού Κώστας Τζαβάρας. "Μέχρι σήμερα, δεν υπάρχει από καμία πλευρά, μια επιστημονικά παραδεκτή λύση, που να καθιστά δυνατή τη συνύπαρξη και του σταθμού Μετρό στη Βενιζέλου και του πράγματι εκπληκτικού αυτού μνημείου», πρόσθεσε ο Κώστας Τζαβάρας. «Το δίλημμα δεν αφορά το υπουργείο Πολιτισμού. Είναι δίλημμα της ίδιας της πόλης. Να προχωρήσει το έργο, ή να ματαιωθεί;".

 

Share/Bookmark
Leave a Comment