Τι «κρατά πίσω» το Μετρό της Θεσσαλονίκης

Feb 22nd, 2010
Έθνος, 09.02.2010

Του Β. Ιγνατιάδη

Στον 46ο μήνα από την υπογραφή της σύμβασης, που αντιστοιχεί στο 58% του συμβατικού χρόνου, η αξία των εργασιών που έχουν εκτελεστεί ως σήμερα ανέρχεται στα 102,8 εκατομμύρια ευρώ (μόλις το 12,9% του έργου) έναντι των προβλεπόμενων 550 εκατομμυρίων ευρώ (68,9% του έργου) σύμφωνα με το χρονοδιάγραμμα, όπως ανέφερε ο κ. Μ. Σίμος, εκπρόσωπος της κατασκευάστριας κοινοπραξίας AIASA.

Στοιχεία
Τα στοιχεία επιβεβαίωσε και ο αρμόδιος υφυπουργός Υποδομών Γ. Μαγκριώτης, ο οποίος έχει προαναγγείλει τη μετάθεση κατά δύο χρόνια του χρόνου ολοκλήρωσης της βασικής γραμμής (2014 αντί του 2012 που προβλέπει η σύμβαση), ενώ ο διευθυντής του έργου, Ε. Γαλούσης, εκτίμησε πως στην κατάσταση που βρίσκεται σήμερα θα ήταν επιτυχία ακόμα και η μη αύξηση των καθυστερήσεων.

Οι αιτίες της καθυστέρησης συνδέονται με μια σειρά προβλήματα που δεν αντιμετωπίστηκαν τα προηγούμενα χρόνια αλλά και ζητήματα απαλλοτριώσεων, αρχαιολογικών εργασιών, έλλειψης συνεννόησης, προβλημάτων μιας εκ των εταιρειών της κοινοπραξίας και δυσκαμψίας λόγω της λήψης των αποφάσεων από την Αθήνα.

Το τελευταίο αναμένεται να λυθεί με τη μεταφορά της διοίκησης και εποπτείας στη Θεσσαλονίκη, όπως ανακοίνωσε ο κ. Μαγκριώτης.

Tags:
No comments yet.