Το μετρό διώχνει τους πελάτες μας

Εγνατία, 19.06.07
Λίγους μόλις μήνες μετά την έναρξη των εργασιών κατασκευής του μετρό και ήδη τα προβλήματα που έχουν δημιουργηθεί προκαλούν έντονο προβληματισμό. Οι έμποροι της πόλης βλέπουν τους πελάτες τους να απομακρύνονται από τα μαγαζιά τους, ο Οργανισμός Αστικών Συγκοινωνιών Θεσσαλονίκης (ΟΑΣΘ) καταγράφει απώλειες στα δρομολόγια των λεωφορείων και οι πολίτες αποφεύγουν όσο μπορούν το κέντρο της πόλης, καθώς το κυκλοφοριακό εντείνεται ολοένα και περισσότερο. Τα συνεχή μποτιλιαρίσματα δοκιμάζουν τα νεύρα όσων αναγκάζονται να μετακινηθούν στο κέντρο. Και ακόμη βρισκόμαστε στην αρχή. Όπως επισημαίνεται, τα δύσκολα έρχονται και θα τα βρούμε πολύ σύντομα μπροστά μας.

«Οι εργασίες κατασκευής του μετρό έχουν προκαλέσει τεράστια προβλήματα στους εμπόρους», τόνισε σε δηλώσεις του στην «Ε» ο αντιπρόεδρος του Εμπορικού Συλλόγου, Παντελής Φιλιππίδης. Όπως εξήγησε, η κατάσταση που έχει δημιουργηθεί μπροστά στα μαγαζιά της Εγνατίας δεν ευνοεί την εμπορική κίνηση. «Το μεγαλύτερο πρόβλημα δημιουργείται στον άξονα Βενιζέλου Αριστοτέλους. Με όλες αυτές τις μπάρες που έχουν τοποθετηθεί μπροστά από τα μαγαζιά δεν υπάρχει χώρος ούτε καν να περάσουν οι καταστηματάρχες, πόσο μάλλον οι έμποροι. Ο πελάτης επιλέγει να μην κατέβει στο κέντρο και οι έμποροι διαμαρτύρονται συνεχώς», δήλωσε.

Μείωση κατά 25%
Σύμφωνα με τον κ. Φιλιππίδη, η μείωση της εμπορικής κίνησης είναι ήδη της τάξεως του 25%. «Περιμένουμε ακόμη μεγαλύτερη μείωση της κίνησης όταν οι εργασίες του μετρό εντατικοποιηθούν και δημιουργηθούν περισσότερα εργοτάξια. Και φυσικά η μείωση δεν αφορά μόνο τα μαγαζιά στην Εγνατία αλλά όλους τους εμπόρους. Εξαιτίας του κυκλοφοριακού, οι καταναλωτές αποφεύγουν γενικότερα να κατέβουν στο κέντρο της πόλης. Επομένως, αργά ή γρήγορα προβλήματα θα αντιμετωπίσουν και οι καταστηματάρχες του ιστορικού κέντρου της πόλης», σημείωσε.

Χωρίς νερό
Πέρα από τα προβλήματα στο κυκλοφοριακό, τα οποία είναι λίγο πολύ αναμενόμενα, οι εργασίες του μετρό προκαλούν και άλλα προβλήματα. Την Κυριακή, σημειώθηκε πολύωρη διακοπή υδροδότησης στο κέντρο της πόλης, λόγω των εργασιών μετατόπισης του δικτύου ύδρευσης στο εργοτάξιο κατασκευής του μετρό στη συμβολή της Εγνατίας με τη Βενιζέλου. Το πρόβλημα αποκαταστάθηκε αργά το βράδυ, ωστόσο όπως καταγγέλλεται δεν υπήρξε η ανάλογη ενημέρωση. Οι ιδιοκτήτες των περιπτέρων δεν ενημερώθηκαν από νωρίς ώστε να προμηθευτούν περισσότερα εμφιαλωμένα νερά, τα οποία εξαντλήθηκαν από τις πρώτες κιόλας ώρες της διακοπής. Ενώ πολλά καφέ της πόλης δεν μπόρεσαν να λειτουργήσουν. Από την πλευρά της ΕΥΑΘ τονίζεται ότι οι εργασίες κρίνονται απαραίτητες για την εκτέλεση των έργων του μετρό ενώ καταβάλλονται προσπάθειες για την όσο το δυνατό ταχύτερη αποκατάσταση της υδροδότησης και μικρότερη ενόχληση των καταναλωτών. Σχολιάζοντας την κατάσταση, ο πρόεδρος του Εμπορικού Συλλόγου ανέφερε ότι το πρόβλημα με την διακοπή υδροδότησης είναι βέβαια σοβαρό, αλλά προσωρινό. Σε αντίθεση με τα προβλήματα των εμπόρων που είναι μόνιμα και θα διαρκέσουν για πολλά χρόνια ακόμη.

Πληρώνουν δύο φορές το έργο
Την υιοθέτηση σειράς μέτρων για την ενίσχυση των εμπόρων ζήτησε ο αντιπρόεδρος του Εμπορικού Συλλόγου, προκειμένου να ανασάνουν οικονομικά οι έμποροι. «Ζητάμε από το υπουργείο Οικονομικών μείωση της φορολογίας και από τον δήμο απαλλαγή από τα δημοτικά τέλη. Και αυτό γιατί το πρόβλημά μας δεν είναι προσωρινό αλλά συνεχόμενο. Οι έμποροι πληρώνουν δύο φορές για το έργο. Τόσο μέσω της φορολόγησης, όπως όλοι οι άλλοι Έλληνες, όσο και από τον ίδιο τους τον τζίρο. Κάτι που μπορεί για πολλούς να αποδειχθεί καταστροφικό. Και όσο συνεχίζονται οι εργασίες τόσο θα χειροτερεύει η κατάσταση», δήλωσε ο κ. Φιλιππίδης και ζήτησε να γίνουν άμεσα οι απαραίτητες μελέτες και να υιοθετηθούν μέτρα στήριξης του κλάδου, τουλάχιστον όσο είναι νωρίς ακόμη.

Απώλειες δρομολογίων 20%
Οι εργασίες του μετρό έχουν προκαλέσει προβλήματα και στις γραμμές του ΟΑΣΘ, καθώς πολλά από τα δρομολόγια των λεωφορείων έχουν ουσιαστικά καταργηθεί. «Αυτή τη στιγμή μετράμε απώλειες δρομολογίων τουλάχιστον 20%. Και ακόμη είμαστε στην αρχή», τόνισε ο γενικός γραμματέας του Συνδικάτου Εργαζομένων του ΟΑΣΘ, Κώστας Αγγελούδης. Όπως εξήγησε πολλά δρομολόγια ακυρώνονται, καθώς οι κυκλοφοριακές συνθήκες δεν επιτρέπουν να γίνουν. «Όταν ένα δρομολόγιο χρειαζόταν 50 λεπτά για να γίνει και σήμερα χρειάζεται 60 ή 70 λεπτά, καταλαβαίνεται ότι δεν απομένει πολύς χρόνος για να γίνουν όλα τα δρομολόγια. Για παράδειγμα, στη γραμμή Βούλγαρη – ΚΤΕΛ δεν προλαβαίνουμε να κάνουμε το πέμπτο δρομολόγιο της βάρδιας», δήλωσε και συμπλήρωσε λέγοντας ότι το πρόβλημα επιδεινώθηκε και από την είσοδο των ταξί στις λεωφορειολωρίδες. «Αντί να υιοθετηθούν μέτρα διευκόλυνσης της κυκλοφορίας, ελήφθησαν πρόχειρες αποφάσεις που δυσχεραίνουν την κατάσταση», ανέφερε. «Και ακόμη δεν έχουμε δει τίποτα. Η κόλαση έρχεται. Τα προβλήματα που θα δημιουργηθούν από τον Σεπτέμβριο, οπότε όλοι θα επιστρέψουν στην πόλη θα είναι τεράστια», κατέληξε.

Share/Bookmark
Leave a Comment