Το Μετρό πάει Καλαμαριά, αλλά κολλάει στο κέντρο της Θεσσαλονίκης

Ελευθεροτυπία, 24.06.2014

Του Σάκη Αποστολάκη

Ξεκίνησαν χθες οι εργασίες κατασκευής της επέκτασης Καλαμαριάς του Μετρό Θεσσαλονίκης. Οπως ανακοινώθηκε, οι εργασίες αναμένεται να ολοκληρωθούν το 2018. Την ίδια χρονιά δηλαδή που, σύμφωνα με τον υπουργό Υποδομών Μιχάλη Χρυσοχοΐδη, θα ξεκινήσει να δίνεται τμηματικά σε λειτουργία η πολύπαθη βασική γραμμή από το Νέο Σιδηροδρομικό Σταθμό ώς την Πυλαία.

Στο σταθμό Φλέμινγκ κατέβηκαν χθες πολλοί Θεσσαλονικείς Στο σταθμό Φλέμινγκ κατέβηκαν χθες πολλοί Θεσσαλονικείς Χθες ξεκίνησαν οι εργασίες στο εργοτάξιο του σταθμού Νέας Κρήνης, στην περιοχή των οδών Βρυούλων, Κανάρη και Πόντου. Οπως ανακοινώθηκε, οι εργασίες κατασκευής του σταθμού ξεκίνησαν τέσσερις μήνες νωρίτερα, σε σχέση με το προγραμματισμένο χρονοδιάγραμμα, καθώς τα πρώτα τρυπάνια επρόκειτο να λειτουργήσουν στις 23 Οκτωβρίου. Η επέκταση Καλαμαράς θα έχει μήκος 4,8 χλμ.

Παρών ήταν ο γενικός γραμματέας Δημόσιων Εργων Στράτος Σιμόπουλος, ο οποίος, αναφερόμενος στο σύνολο του έργου, διαβεβαίωσε ότι «όπως είναι σήμερα η κατάσταση, μπορούμε να έχουμε Μετρό στο τέλος του 2017 με αρχές του 2018», και κατηγόρησε για άλλη μια φορά το Δήμο Θεσσαλονίκης ως υπεύθυνο για τις καθυστερήσεις. «Το βασικό πρόβλημα του έργου παραμένει η προσφυγή του Δήμου Θεσσαλονίκης στο Συμβούλιο της Επικρατείας, σε σχέση με τις αρχαιότητες που βρέθηκαν στο σταθμό Βενιζέλου του Μετρό», δήλωσε ο Στρ. Σιμόπουλος.

Εξέφρασε, δε, την ελπίδα να αποσύρει ο δήμος την προσφυγή, ώστε όλοι οι εμπλεκόμενοι να δουλέψουν από κοινού για να δοθεί λύση στο πρόβλημα και το έργο να ολοκληρωθεί εντός του προβλεπόμενου χρονοδιαγράμματος. Πρόσθεσε ότι το φθινόπωρο αναμένεται να έχει βρεθεί -από τη διαιτησία- η λύση για τις διαφορές που υπάρχουν σήμερα μεταξύ του αναδόχου του έργου του Μετρό (σ.σ. κοινοπραξία των εταιρειών ΑΕΓΕΚ IMPREGILO-ANSALDO Τ.S.F.-SELI-ANSALDOBREDA) και της Αττικό Μετρό Α.Ε.

Ο διευθυντής του Μετρό Θεσσαλονίκης, Γιώργος Κωνσταντινίδης, επισήμανε ότι ο πρώτος σταθμός -το κέλυφος του οποίου ξεκίνησε να κατασκευάζεται χθες- είναι ένας από τους πέντε στη γραμμή της Καλαμαριάς, ενώ για τη διάνοιξή του θα χρησιμοποιηθούν δύο μετροπόντικες. «Ηδη σήμερα γίνεται η μεταφορά των TBMs από την Ανάληψη προς τη Νέα Ελβετία, ενώ το φρέαρ εκκίνησής τους κατασκευάζεται στη Μίκρα, ανατολικό τερματικό σταθμό του Μετρό». Η επέκταση θα οδεύει προς τον σταθμό «Πατρίκιος», με τελευταία στάση τη Νομαρχία, όπου θα συνδέεται με τη βασική γραμμή.

Στην επέκταση Καλαμαριάς προβλέπεται επίσης η κατασκευή των υποδομών για τη μελλοντική συνέχιση της γραμμής προς το αεροδρόμιο, καθώς και οργανωμένο χώρο μετεπιβίβασης από τις λεωφορειακές γραμμές στο σταθμό Μίκρα. Παράλληλα, στην ίδια θέση, προγραμματίζεται και η κατασκευή χώρου στάθμευσης Ι.Χ. οχημάτων. Η απόσταση από το σταθμό της Μίκρας μέχρι το κέντρο της Θεσσαλονίκης θα καλύπτεται σε λιγότερο από 15 λεπτά. Με το έργο αυτό αναμένεται ότι θα εξυπηρετούνται περισσότεροι από 65.000 επιβάτες σε καθημερινή βάση.

Κι ενώ όλα αυτά συμβαίνουν στην Καλαμαρά, οι εργασίες έχουν σταματήσει στην Πυλαία, λόγω ανεύρεσης παλιών βλημάτων, μέχρι να ολοκληρωθεί ο έλεγχος από πυροτεχνουργούς του Στρατού.

Στη Δελφών, ο δρόμος κλείνει και πάλι, για την αποσυναρμολόγηση και μετακίνηση των μετροπόντικων, ενώ δεν φαίνεται να ξεκινούν άμεσα οι εργασίες στη Βενιζέλου.
 

 

Share/Bookmark
Leave a Comment