Το μετρό πάει Καλαμαριά

Jul 11th, 2009
Αγγελιοφόρος, 11.07.09

Το ερχόμενο καλοκαίρι, αν δεν υπάρξουν εμπλοκές, προβλέπεται να ολοκληρωθεί ο διαγωνισμός για την πρώτη επέκταση του μετρό της Θεσσαλονίκης προς την Καλαμαριά, κάτι που σημαίνει ότι το 2015 οι εργασίες θα έχουν ολοκληρωθεί.

Χτες, έξι κοινοπραξίες – εταιρίες υπέβαλαν φακέλους εκδήλωσης ενδιαφέροντος στην «Αττικό Μετρό ΑΕ» για το πρώτο στάδιο του διαγωνισμού. Πρόκειται για ένα έργο 4,8 χιλιομέτρων και πέντε σταθμών, το οποίο, εκτός από την επέκταση του μετρό, περιλαμβάνει και τη δημιουργία χώρου στάθμευσης στον τερματικό σταθμό της Μίκρας, χωρητικότητας 1.000 θέσεων.

Ο άξονας

Ο άξονας της γραμμής Νέος Σιδηροδρομικός Σταθμός – Καλαμαριά θα είναι κοινός με τον άξονα της γραμμής Ν. Σ. Σταθμός – Νέα Ελβετία μέχρι το σταθμό Πατρικίου (Ν. Σ. Σταθμός, Δημοκρατίας, Βενιζέλου, Αγίας Σοφίας, Σιντριβάνι, Πανεπιστήμιο, Παπάφη, Ευκλείδη, Φλέμινγκ, Αναλήψεως, Πατρικίου). Στο σημείο εκείνο η γραμμή θα χωρίζει. Αριστερά θα φεύγουν όσοι κατευθύνονται στη Νέα Ελβετία, με ενδιάμεση στάση στη Βούλγαρη και δεξιά όσοι κατευθύνονται στην Καλαμαριά.

Το μετρό της Καλαμαριάς, μέσω της οδού Κρήτης, θα κατευθύνεται προς τη Γρηγορίου Κυδωνιών και μετά θα εισέρχεται στην οδό Πόντου. Ο πρώτος σταθμός θα βρίσκεται στη Νομαρχία της οποίας το όνομα θα φέρει, ο δεύτερος στη συμβολή της Πόντου με την Μεταμορφώσεως και θα ονομάζεται Καλαμαριά, ο τρίτος στην Πόντου στο ύψος του «Αριστοτέλη» με το όνομα Αρετσού, ο τέταρτος στην Πόντου στο ύψος της οδού Βρυούλων με όνομα Νέα Κρήνη και ο πέμπτος στη Μίκρα, πέριξ της Σχολής Δικαστών, όπου άλλωστε θα βρίσκεται και το αμαξοστάσιο, αλλά και το πάρκινγκ.

Σταυρούπολη

Πέντε σταθμούς και έξι χιλιόμετρα μήκος θα έχει η επέκταση του μετρό προς τη Σταυρούπολη, ο σχεδιασμός της οποίας προχωρά, καθώς ήδη βρίσκονται σε εξέλιξη οι γεωλογικές και γεωτεχνικές έρευνες, οι οποίες είναι απαραίτητες για την υλοποίηση του έργου.

Η δεύτερη επέκταση, για την οποία το ΥΠΕΧΩΔΕ αναζητά πόρους χρηματοδότησης, θα εκτελεί το δρομολόγιο Νέος Σιδηροδρομικός Σταθμός – Σταυρούπολη, θα έχει, δηλαδή, κοινή αφετηρία με τον βασικό άξονα του μετρό (Ν. Σ. Σταθμός – Νέα Ελβετία).

Για τη γραμμή της Σταυρούπολης το μετρό θα κάνει στάση στην πλατεία Δημοκρατίας (Βαρδάρι), η οποία θα είναι κοινή με της βασικής γραμμής. Από εκεί θα φεύγει αριστερά στην οδό Λαγκαδά (έχει ληφθεί μέριμνα στο βασικό κορμό για τη δημιουργία της στροφής, ώστε να μην επανέλθουν τα συνεργεία κατασκευής στο ίδιο σημείο) και μετά από λίγο, κοντά στις δωδεκαώροφες πολυκατοικίες, στη διασταύρωση της οδού Λαγκαδά με την Αγίων Πάντων, θα βρίσκεται ο πρώτος σταθμός, ο οποίος θα ονομάζεται Νεάπολη, καθώς θα εξυπηρετεί τις ανάγκες μετακίνησης του ομώνυμου δήμου.

Ο δεύτερος σταθμός θα βρίσκεται στην αρχή του πρώην στρατοπέδου Παύλου Μελά, σημείο το οποίο θεωρείται νευραλγικό, υπό την έννοια ότι θα μπορούν να εξυπηρετούνται οι κάτοικοι τριών δήμων και συγκεκριμένα της Σταυρούπολης, των Αμπελοκήπων και της Πολίχνης. Το όνομά του θα είναι Παύλου Μελά.

Ο τρίτος σταθμός θα βρίσκεται μετά από το τέλος του πρώην στρατοπέδου και θα ονομάζεται Σταυρούπολη. Ο τέταρτος σταθμός θα ονομάζεται Πολίχνη, επίσης επί της οδού Λαγκαδά, ενώ ο τελευταίος σταθμός θα βρίσκεται αμέσως μετά από τη διασταύρωση της οδού Λαγκαδά με την εσωτερική περιφερειακή της Θεσσαλονίκης και θα ονομάζεται Νικόπολη, όπως άλλωστε και η περιοχή όπου θα βρίσκεται.

Και προς Κορδελιό

Εξάλλου, από μελέτες της «Αττικό Μετρό» φάνηκε απαραίτητη η επέκταση του μετρό όχι μόνο προς την Καλαμαριά και τη Σταυρούπολη, αλλά και προς το Κορδελιό, ενώ περαιτέρω επέκταση στην ανατολική κατεύθυνση από την Καλαμαριά θα ενώσει την πόλη με το αεροδρόμιο «Μακεδονία».

Ποιοι εκδήλωσαν ενδιαφέρον

Οι κατασκευαστικές εταιρίες που εκδήλωσαν ενδιαφέρον είναι: 1) «Μηχανική ΑΕ», 2) «Ακτωρ ΑΤΕ», 3) «ΑΕΓΕΚ Κατασκευαστική Impregilo Seli Ansaldosts», 4) Κ/Ξ «Dragados S.A. – Μοχλός ΑΕ», 5) Κ/Ξ «Τέρνα ΑΕ ALPINEBAUGMBH FCC Construction S.A.» και 6) Κ/Ξ «J&P – Αβαξ ΑΕ – GHellas.p.A. Alstomtransport S.A.».

Οι κοινοπραξίες – εταιρίες θα αξιολογηθούν από την «Αττικό Μετρό ΑΕ», σύμφωνα με τα κριτήρια που τέθηκαν στα τεύχη του διαγωνισμού και όσες προεπιλεγούν θα κληθούν στο δεύτερο στάδιο του διαγωνισμού να υποβάλουν τεχνική και οικονομική προσφορά για το έργο.

Ο διαγωνισμός προβλέπεται να ολοκληρωθεί εντός του 2010, υπό την προϋπόθεση να μην υπάρξουν εμπλοκές με ενστάσεις και προσφυγές, και αμέσως μετά θα ξεκινήσει η κατασκευή της πρώτης επέκτασης του μετρό της Θεσσαλονίκης. Η κατασκευή του έργου (425 εκατ. ευρώ) έχει ενταχθεί στο ΕΣΠΑ, ενώ έχουν ήδη προχωρήσει οι γεωτεχνικές μελέτες.

Tags:
No comments yet.