Το μετρό πάει Σταυρούπολη

May 17th, 2007
Αγγελιοφόρος, 15.05.07

Πέντε σταθμούς και έξι χιλιόμετρα μήκος θα έχει η επέκταση του μετρό προς τη Σταυρούπολη, ο σχεδιασμός του οποίου προχωρά, καθώς ήδη βρίσκονται σε εξέλιξη οι γεωλογικές και γεωτεχνικές έρευνες, οι οποίες είναι απαραίτητες για την υλοποίηση του έργου.

Το θέμα της επέκτασης του μετρό στα δυτικά αποτέλεσε αντικείμενο σύσκεψης που έγινε χτες μεταξύ του δημάρχου Σταυρούπολης και στελεχών της «Μετρό Θεσσαλονίκης – Αττικό Μετρό ΑΕ», που προχώρησαν στην ονοματοδοσία των σταθμών. Για τη συγκεκριμένη επέκταση δεν έχει ακόμα εξασφαλιστεί χρηματοδότηση, όπως συμβαίνει με την επέκταση προς Καλαμαριά, ωστόσο γίνονται προσπάθειες από το ΥΠΕΧΩΔΕ το έργο να ενταχτεί στο Δ ΚΠΣ ως περιβαλλοντικό.

Η διαδρομή

Η νέα γραμμή θα εκτελεί το δρομολόγιο Νέος Σιδηροδρομικός Σταθμός – Σταυρούπολη, θα έχει, δηλαδή, κοινή αφετηρία με το βασικό άξονα του μετρό (Ν. Σ. Σταθμός – Νέα Ελβετία). Για τη γραμμή της Σταυρούπολης το μετρό θα κάνει στάση στην πλατεία Δημοκρατίας, η οποία θα είναι κοινή με της βασικής γραμμής. Από εκεί θα φεύγει αριστερά στην οδό Λαγκαδά και κοντά στις δωδεκαώροφες, στη διασταύρωση της οδού Λαγκαδά με την Αγίων Πάντων θα βρίσκεται ο πρώτος σταθμός, ο οποίος θα ονομάζεται Νεάπολη.

O δεύτερος σταθμός που θα ονομάζεται Παύλου Μελά, θα βρίσκεται στην αρχή του ομώνυμου πρώην στρατοπέδου, σημείο που εξυπηρετεί τους κατοίκους της Σταυρούπολης, των Αμπελοκήπων και της Πολίχνης. O τρίτος σταθμός θα βρίσκεται μετά το τέλος του πρώην στρατοπέδου και θα ονομάζεται Σταυρούπολη. O τέταρτος σταθμός θα βρίσκεται στο κέντρο της Σταυρούπολης και θα ονομάζεται Oμόνοια. O τελευταίος σταθμός θα βρίσκεται αμέσως μετά τη διασταύρωση της οδού Λαγκαδά με την εσωτερική περιφερειακή της Θεσσαλονίκης και θα ονομάζεται Νικόπολη, όπως άλλωστε ονομάζεται και η περιοχή όπου θα βρίσκεται.

O δήμαρχος

«Πρόκειται για μια ιδιαίτερα σημαντική εξέλιξη για τις συγκοινωνίες του πολεοδομικού συγκροτήματος και της ίδιας της Σταυρούπολης», δηλώνει ο δήμαρχος Σταυρούπολης Σάββας Σερασίδης και προσθέτει ότι «η επέκταση του μετρό θα αποσυμφορήσει την πολύπαθη οδό Λαγκαδά και τις άλλες εξόδους προς τον περιφερειακό, μειώνοντας σημαντικά τους ρύπους των οχημάτων και δημιουργώντας ένα πιο ανθρώπινο περιβάλλον για τους κατοίκους του δήμου».

Στη σύσκεψη συμμετείχαν, εκτός από το δήμαρχο Σταυρούπολης, το μέλος του δ.σ. της «Αττικό Μετρό ΑΕ» Ευάγγελος Κολώνιας, ο διευθυντής της «Μετρό Θεσσαλονίκης – Αττικό Μετρό ΑΕ», Νίκος Σιδέρης, και ο εργοταξιάρχης του έργου Γιάννης Καρακίτσιος.

Εξάλλου, από μελέτες της «Αττικό Μετρό ΑΕ» φάνηκε απαραίτητη η επέκταση του μετρό όχι μόνο προς τη Σταυρούπολη και την Καλαμαριά (όπου επίσης προχωρούν οι διαδικασίες), αλλά και προς το Κορδελιό, δυτικά, και το αεροδρόμιο «Μακεδονία», ανατολικά.

Tags:
No comments yet.