Το Συνδικάτο Οικοδόμων Θεσσαλονίκης καταγγέλλει ότι οι εργαζόμενοι στο Μετρό δούλευαν δίπλα στο θάνατο

Mar 16th, 2012

Greekmoney.gr, 15.03.2012

Να εντοπιστούν άμεσα και να αποδοθούν οι ευθύνες για την καθυστέρηση ενημέρωσης σχετικά με τον εντοπισμό υδραργύρου στο εργοτάξιο Βενιζέλου του Μετρό Θεσσαλονίκης ζητά το Συνδικάτο Οικοδόμων Θεσσαλονίκης.

Όπως αναφέρουν σε ανακοίνωσή τους οι οικοδόμοι, «ένα χρόνο τώρα οι 100 περίπου εργαζόμενοι στο εργοτάξιο Βενιζέλου του ΜΕΤΡΟ Θεσσαλονίκης, δουλεύουν δίπλα στο θάνατο».

«Ενώ εδώ και τόσο καιρό έχει βρεθεί κατά τις ανασκαφές, ποσότητα του τοξικότατου υδραργύρου, που η επαφή μαζί του βάζει σε άμεσο κίνδυνο την υγεία και τη ζωή των εργαζόμενων, αυτοί συνέχιζαν να εργάζονται δίπλα του.Δεν μπορούμε να πιστέψουμε ότι κανένας υπεύθυνος δεν ήξερε με τι είχε να κάνει» αναφέρουν.

Σύμφωνα με το Συνδικάτο των Οικοδόμων, το «μεγάλο» έργο της Θεσσαλονίκης, εκτός από πανάκριβο στη κατασκευή του και αργότερα στη χρήση του είναι και «θανατηφόρο». Σημειώνουν χαρακτηριστικά ότι από την έναρξη των εργασιών του υπήρξαν σοβαρότατα ατυχήματα (ένα θανατηφόρο και άλλα που από τύχη δεν θρηνήσαμε πολλά θύματα και πολλοί τραυματισμοί μέχρι και μόνιμη αναπηρία εργαζόμενου).

Τονίζουν ότι παρά τις διαρκείς παρεμβάσεις του Συνδικάτου Οικοδόμων για τις συνθήκες ασφάλειας και υγιεινής, η κατάσταση δεν διορθώνεται αλλά χειροτερεύει, «κάτω από τη πίεση της ελαχιστοποίησης του κόστους του έργου για την ενίσχυση της κερδοφορίας των εργολάβων, έστω κι’ αυτό σημαίνει ότι μπαίνει σε κίνδυνο η υγεία και ζωή των εργαζόμενων».

Το Συνδικάτο των Οικοδόμων Θεσσαλονίκης απαιτεί, όπως αναφέρεται σε ανακοίνωσή τους:

Άμεσα και με δαπάνες της εταιρίας, να υποβληθούν σε αξιόπιστες εξετάσεις σε δημόσιο νοσοκομείο και τυχόν θεραπεία που θα απαιτηθεί, όλοι οι εργαζόμενοι που ήρθαν οποτεδήποτε σε επαφή με τον υδράργυρο. Ήδη, η αδιαφορία της Κοινοπραξίας για το πώς θα μεταφερθούν οι εργαζόμενοι στα κέντρα εξετάσεων είναι ενδεικτική της απαράδεκτης στάσης της.
Να διατηρηθεί κλειστό το εργοτάξιο μέχρι την απομάκρυνση του υδραργύρου και τη βεβαίωση δημόσιων επιστημονικών φορέων ότι δεν υφίσταται κανένας απολύτως κίνδυνος για τους εργαζόμενους. Κάθε άλλη ενέργεια θα αποτελεί «δολοφονική πράξη».
Να εντοπιστούν άμεσα και να αποδοθούν οι ευθύνες για το «έγκλημα» όσο «ψηλά κι’ αν φτάνουν». Να μη την πληρώσει η «μαρίδα» και αθωωθούν οι πραγματικά υπεύθυνοι.
Και να μη διανοηθεί η εταιρία και η Κοινοπραξία να χρησιμοποιήσουν τη διακοπή των έργων του εργοταξίου σαν ευκαιρία για να ξεφορτωθούν εργάτες ή για να προωθήσουν μειώσεις μισθών, ωραρίων, εκ περιτροπής εργασία κ.λ.π.

Τέλος, σημειώνεται ότι καλούν τους εργαζόμενους του Μετρό σε αγωνιστική ετοιμότητα.

No comments yet.