Το 2015 ολοκληρώνεται το μετρό της Θεσσαλονίκης

Jan 25th, 2011
Το Βήμα, 24.01.2011
Την ολοκλήρωση της πρώτης γραμμής του μετρό της Θεσσαλονίκης μέχρι τις αρχές του 2015 προανήγγειλε σήμερα ο υφυπουργός Υποδομών κ. Ι. Μαγκριώτης. Μάλιστα, ο κ. Μαγκριώτης τόνισε ότι, εάν δεν υπάρξουν ενστάσεις μεταξύ των διαγωνιζομένων, και ο ανάδοχος για την επέκταση του μετρό προς την Καλαμαριά και τη Μίκρα θα έχει προκύψει μέσα στο τρέχον έτος, η οποία, όπως είπε, θα έχει ολοκληρωθεί έως το 2015.

Ο υφυπουργός Υποδομών σημείωσε ότι ο σχεδιασμός του υπουργείου προβλέπει την δημοπράτηση της πρώτης γραμμής της δυτικής Θεσσαλονίκης το 2013, η οποία θα διασχίζει την οδό Λαγκαδά μέχρι την Ευκαρπία, ενώ θα επεκταθεί έως τα νοσοκομεία.

«Σε συνεργασία με την Τοπική Αυτοδιοίκηση σχεδιάζεται και η εγκάρσια τομή στη Δυτική Θεσσαλονίκη,

που περνά από την Ξηροκρήνη, τους Αμπελόκηπους, την Μενεμένη, το Ελευθέριο Κορδελιό και τον Εύοσμο» επισήμανε ο κ. Μαγκριώτης, ενώ υπογράμμισε την ανάγκη αξιοποίησης και των γραμμών του ΟΣΕ υπέρ του εγχειρήματος. Μάλιστα, τον επόμενο μήνα θα γίνει σχετική συνάντηση με τα στελέχη του ΟΣΕ. «Θέλουμε να αναπτύξουμε τα επόμενα χρόνια το μετρό των 33 χλμ με τους 33 σταθμούς» συμπλήρωσε ο υφυπουργός.

Ακόμη, ο κ. Μαγκριώτης δήλωσε ότι εντός του 2011 θα δημοπρατηθούν η αναβάθμιση της εσωτερικής δυτικής περιφερειακής (προϋπολογισμού 210 εκατ. ευρώ), δηλαδή από τον κόμβο K16 της Λαχαναγοράς μέχρι τον ανισόπεδο κόμβο της οδού Λαγκαδά, καθώς και το πρώτο τμήμα της εξωτερικής περιφερειακής από το γηροκομείο Άγιος Παντελεήμων στην Ευκαρπία και στα Πεύκα (προϋπολογισμού 150 εκατ. ευρώ). «Επίσης, επιταχύνουμε και λύνουμε τα προβλήματα σ’ ένα τελματωμένο έργο, της σύνδεσης του 6ου προβλήτα του λιμένος με τον ΠΑΘE» τόνισε ο υφυπουργός.

Αλλάζει η χάραξη του μετρό

Ο πρόεδρος της Αττικό Μετρό, κ. Χρ. Τσίτουρας δήλωσε ότι τις επόμενες εβδομάδες θα ανακοινωθεί και επισήμως η μερική τροποποίηση του βασικό άξονα του μετρό της Θεσσαλονίκης, καθώς θα καταλήγει στην Μίκρα, όπου και θα δημιουργηθεί αμαξοστάσιο και όχι στην Πυλαία, όπως είχε αρχικά σχεδιαστεί. «Ήταν υποχρέωσή μας να το εξετάσουμε για το δημόσιο συμφέρον, με δεδομένο ότι με την επανεξέταση εξοικονομούνται 250 εκατ. ευρώ, που μπορούν να χρησιμοποιηθούν για άλλες εργασίες του μετρό» τόνισε χαρακτηριστικά, ενώ συμπλήρωσε ότι δεν καταργείται καμία γραμμή, απλώς επιτυγχάνονται ορθολογικές μετατοπίσεις.

Tags:
No comments yet.