Το 2018 σε λειτουργία οι σταθμοί του Μετρό

Jul 3rd, 2014

Voria.gr, 23.06.2014

Της Άννης Καρολίδου

Ξεκίνησαν σήμερα οι εργασίες στο εργοτάξιο της Νέας Κρήνης παρουσία του ΓΓ Δημοσίων Εσόδων. Νέα επίθεση Σιμόπουλου στον δήμο Θεσσαλονίκης για την προσφυγή στο ΣτΕ για τα αρχαία της Βενιζέλου

 

Mέσα στο 2018 θα είναι έτοιμο και θα λειτουργήσει το έργο της επέκτασης του Μετρό Θεσσαλονίκης προς Καλαμαριά. Οι εργασίες στο εργοτάξιο του σταθμού Νέας Κρήνης στην επέκταση της Καλαμαριάς ξεκίνησαν σήμερα, πέντε μήνες νωρίτερα από το προγραμματισμένο.

Στο εργοτάξιο βρέθηκε ο Γενικός Γραμματέας Δημοσίων Εσόδων, Στράτος Σιμόπουλος, ο οποίος σε δηλώσεις του είπε πως καταβάλλονται προσπάθειες για να λειτουργήσουν όλοι οι σταθμοί της βασικής γραμμής του μετρό ως το τέλος του 2017 ή το αργότερο στις αρχές του 2018. Απαντώντας σε δημοσιογραφική ερώτηση για το εάν τελικά, λόγω της μεγάλης καθυστέρησης στο σταθμό "Βενιζέλου", θα λειτουργήσει το Μετρό από Καλαμαριά μέχρι το σταθμό "Πανεπιστήμιο" της βασικής γραμμής, ο Γ. Γραμματέας είπε ότι "αυτή είναι μία εναλλακτική λύση που εξετάζεται, αλλά θέλουμε να παραδώσουμε όλους τους σταθμούς, το έργο ενιαίο. Πιέζουμε για να βρεθεί λύση και στο θέμα αυτό".

Ο κ. Σιμόπουλος επιτέθηκε εκ νέου στον δήμαρχο Θεσσαλονίκης, Γ.Μπουτάρη, λέγοντας πως το βασικό πρόβλημα του έργου βρίσκεται στον σταθμό "Βενιζέλου" και οφείλεται στην προσφυγή του δήμου στο ΣτΕ για τα αρχαία. «Ελπίζουμε η δημοτική αρχή να αποσύρει την προσφυγή της, ώστε να δουλέψουμε από κοινού για να δοθεί λύση στο πρόβλημα», ανέφερε ο κ.Σιμόπουλος.

Ο ίδιος σημείωσε πως μέσα στο φθινόπωρο αναμένεται να δοθεί λύση από τη διαιτησία, στις διαφορές μεταξύ του αναδόχου της βασικής γραμμής του μετρό και της Αττικό Μετρό.

Τα μηχανήματα άρχισαν σήμερα να δουλεύουν, παρόντος του δημάρχου Καλαμαριάς Θεοδόση Μπακογλίδη, ο οποίος δήλωσε ικανοποιημένος για τη συνεργασία με την Αττικό Μετρό και τον αρμόδιο Γραμματέα του Υπουργείου Υποδομών Μεταφορών και Δικτύων, γιατί οι εργασίες για το Μετρό Καλαμαριάς είναι εντός χρονοδιαγράμματος και, γιατί επιπλέον, υπάρχει συνεργασία με την αποφυγή, κατά το δυνατόν, οχλήσεων σε κατοίκους και επαγγελματίες.

Επιπλέον, ο κ. Μπακογλίδης αναφέρθηκε στη νομοθετική ρύθμιση που επέτρεψε να βρεθεί μία σύνθετη λύση για να εξασφαλισθει η γη για τα εργοτάξια, λέγοντας μάλιστα επ'αυτού ότι ο Δήμος διαθέτει 16 εκατ. ευρώ για τις απαλλοτριώσεις και τη διάνοιξη του κλειστού τμήματος της οδού Πόντου, κάτω από την οποία θα περνάει το Μετρό, ενώ άλλα τόσα χρήματα διαθέτει η Αττικό Μετρό.

Τεχνικές λεπτομέρειες του Μετρό Καλαμαριάς

Όπως είπε ο διευθυντής Μετρό Θεσσαλονίκης Γιώργος Κωνσταντινίδης, οι εργασίες στο σταθμό "Νέα Κρήνη", ήταν προγραμματισμένες να αρχίσουν στις 23 Οκτωβρίου και ξεκίνησαν σχεδόν πέντε μήνες νωρίτερα. Ο σταθμός "Νέα Κρήνη", είναι ένας από τους πέντε της επέκτασης προς Καλαμαριάς και βρίσκεται μεταξύ  των οδών Βρυούλων, Κανάρη και Πόντου.

Στο συγκεκριμένο σταθμό σήμερα ξεκίνησαν οι εργασίες κατασκευής του κελύφους, ενώ να σημειωθεί ότι ήδη, στο ακραίο ανατολικά σταθμό της επέκτασης, στη "Μίκρα", κατασκευάζεται το φρέαρ εκκίνησης των ΤΒΜ. Οι σήραγγες, σε αυτή την επέκταση, όπως και στη βασική γραμμή, θα κατασκευαστούν από δύο μετροπόντικες ( ΤΒΜ).

Όπως ενημέρωσε ο διευθυντής του Μετρό Θεσσαλονίκης, όπου ολοκληρώνεται η κτήση της γης, αρχίζουν αμέσως εργασίες ενώ παράλληλα προχωρούν τα έργα παράκαμψης των δικτύων ( ΟΚΩ) στο σταθμό "Νομαρχία" και, τις επόμενες εβδομάδες και στο σταθμό "Καλαμαριά¨.

Σημειώνεται πως γι' αυτή την πρώτη επέκταση του δικτύου Μετρό Θεσσαλονίκης, η χρηματοδότηση είναι εξασφαλισμένη, κάτι που επανέλαβε ο κ. Σιμόπουλος, προσθέτοντας ότι καταβάλλεται κάθε προσπάθεια για να επιλύονται τα ζητήματα που αφορούν στο έργο του Μετρό. Μάλιστα, σήμερα, άρχισε η μεταφορά των ΤΒΜ που είναι σταθμευμένα στο σταθμό "Ανάληψη" της βασικής γραμμής, ώστε να αρχίσει η αντίστροφη εκσκαφή στο υπόλοιπο των σηράγγων, από τη "Νέα Ελβετία" με κατεύθυνση δυτικά αυτή τη φορά.

 

No comments yet.