Τραμ στη Θεσσαλονίκη με το νέο ρυθμιστικό

voria.gr, 28.02.2011
Ποιες περιοχές θα εξυπηρετούνται με τραμ, σύμφωνα με το νέο Ρυθμιστικό Σχέδιο Θεσσαλονίκης που παρουσίασε σε βουλευτές και δημάρχους της κεντρικής Μακεδονίας ο αναπληρωτής υπουργός Περιβάλλοντος, Ν.Σηφουνάκης.
Με τραμ θα εξυπηρετούνται όσες περιοχές δεν θα έχουν πρόσβαση στο μετρό και τον προαστιακό σιδηρόδρομο, σύμφωνα με το νέο Ρυθμιστικό Σχέδιο Θεσσαλονίκης (ΡΣΘ) που παρουσίασε σε βουλευτές και δημάρχους της κεντρικής Μακεδονίας ο αναπληρωτής υπουργός Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής, Νίκος Σηφουνάκης.

«Το νέο Ρυθμιστικό Σχέδιο έχει ισχύ περιφερειακού χωροταξικού σχεδίου, ξεπερνά δηλαδή τα όρια του πολεοδομικού συγκροτήματος της Θεσσαλονίκης με την περιαστική του ζώνη και καλύπτει το μεγαλύτερο τμήμα της περιφέρειας κεντρικής Μακεδονίας» είπε ο κ. Σηφουνάκης.

Παράλληλα, ανέφερε ότι το Σχέδιο περιλαμβάνει τις περιφερειακές ενότητες Θεσσαλονίκης, Κιλκίς και Χαλκιδικής και τους δήμους Αλεξανδρείας, Αρχαίας Πέλλας και Πύδνας των περιφερειακών ενοτήτων Ημαθίας, Πέλλας και Πιερίας, αντίστοιχα.

Ο αναπληρωτής υπουργός Περιβάλλοντος επεσήμανε την ανάγκη να υπάρξει «φειδωλή έγκριση μεγάλων επεκτάσεων στα Γενικά Πολεοδομικά Σχέδια ώστε να ενισχυθεί το μοντέλο της συμπαγούς πόλης και να υπάρξει δημογραφική και οικονομική αναγέννηση των κέντρων των πόλεων».

Στρατηγικοί άξονες

Σχετικά με τους στρατηγικούς άξονες ανάπτυξης ο κ. Σηφουνάκης αναφέρθηκε, μεταξύ άλλων, στην οργάνωση της μεταλλευτικής δραστηριότητας για το Κιλκίς και την περιοχή δυτικά του Αξιού, στην προώθηση εναλλακτικών μορφών τουρισμού για τη Χαλκιδική και στην ενδυνάμωση του ρόλου της μητροπολιτικής περιοχής Θεσσαλονίκης.

Συγκεκριμένα, όπως τόνισε ο κ. Σηφουνάκης, μέλημα της κυβέρνησης είναι η ενδυνάμωση του ρόλου της μητροπολιτικής περιοχής Θεσσαλονίκης με τη δημιουργία πόλου έρευνας και καινοτομίας και η αναβάθμιση παρεχόμενων υπηρεσιών. Παράλληλα, στοχεύουν στην ενίσχυση της σχέσης της με το δίκτυο των άλλων αστικών κέντρων της περιοχής και την εξυγίανση και βελτίωση των υποδοχέων του δευτερογενούς τομέα. Για τη Χαλκιδική, σχεδιάζεται η προώθηση εναλλακτικών μορφών τουρισμού και η απομάκρυνση από το μονόδρομο του σημερινού κυρίαρχου προτύπου ανάπτυξης της δραστηριότητας καθώς και του τομέα της παραθεριστικής κατοικίας αφήνοντας συγκεκριμένο χωρικό αποτύπωμα στο περιβάλλον και η οργάνωση της μεταλλευτικής δραστηριότητας.

Παράλληλα, για το Κιλκίς και τη δυτικά του Αξιού περιοχή, το υπουργείο στοχεύει στην οργάνωση και ανάπτυξη υποδοχέων βιομηχανίας αλλά και γενικότερα παραγωγικών ζωνών και την εξυγίανση και προστασία της γεωργικής γης.

Στρατηγικοί άξονες αυτής της ανάπτυξης κατά το υπουργείο Περιβάλλοντος θεωρούνται η οργάνωση υποδοχέων για τη βιομηχανία κατά μήκος του άξονα Θεσσαλονίκη – Κιλκίς, η χωροθέτηση επιχειρηματικών ζωνών και περιοχών τουρισμού στον άξονα Θεσσαλονίκη – Χαλκιδική και η ανάπτυξη ζωνών εμπορευματικών κέντρων και εγκαταστάσεων logistics κατά μήκος της Εγνατίας Οδού.

Ως προς τον ίδιο τον Οργανισμό Θεσσαλονίκης και το νέο διοικητικό περιβάλλον που  καλείται να ανταποκριθεί στο ρόλο του (Καλλικράτης, εκσυγχρονισμός του πλαισίου του και  διεύρυνση της περιοχής ευθύνης του), θα επανασυσταθεί το Συμβούλιο Ρυθμιστικού Σχεδίου όπως έγινε και για το Ρυθμιστικό Σχέδιο της Αθήνας και θα διευρυνθεί η Εκτελεστική Επιτροπή.

Ερωτηθείς για την εξεύρεση πόρων προκειμένου να υλοποιηθεί το νέο ΡΣΘ, ο κ. Σηφουνάκης εξήγησε ότι το Ρυθμιστικό θα αναδεικνύει ποιος θα είναι ο φορέας που θα έχει την ευθύνη προώθησης ενός έργου, το οποίο θα κατανέμεται στη συνέχεια σε δήμους, στην περιφέρεια ή σε άλλους φορείς ευθύνης.

Το ΡΣΘ θα παρακολουθείται κατά την πορεία εφαρμογής του και για το λόγο αυτό θα πρέπει να συγκροτηθούν ομάδες όπου θα συμμετέχουν εκπρόσωποι Υπουργείων και φορέων με δραστηριότητα σε θέματα χωρικής και αναπτυξιακής πολιτικής.

Καταρχάς θετικός ο Μπουτάρης

Από την πλευρά του ο δήμαρχος Θεσσαλονίκης, κ. Γιάννης Μπουτάρης, δήλωσε ότι: «Ο,τιδήποτε έχει να κάνει με την ανάπτυξη της ευρύτερης περιοχής της Θεσσαλονίκης και της Κεντρικής Μακεδονίας πρέπει να περνάει μέσα από τον Οργανισμό Ρυθμιστικού Θεσσαλονίκης, που θα πρέπει να αποτελεί τον κόμβο που συντονίζει και οργανώνει κάθε φορέα. Ο Οργανισμός πρέπει να ισχυροποιηθεί, ώστε να μην επικρατεί αναρχία και να διασωθεί ο περιβαλλοντικός και πολιτισμικός πλούτος της περιοχής μας. Το επικαιροποιημένο Ρυθμιστικό Σχέδιο Θεσσαλονίκης θεσπίζει τους γενικούς κανόνες για την ανάπτυξη της περιοχής, διασφαλίζοντας πως η φυσιογνωμία της δεν θα αλλοιώνεται από επί μέρους παρεμβάσεις».

Περιφερειακή Μητρόπολη

Το μοντέλο που προτείνει το νέο Ρυθμστικό Σχέδιο αντιμετωπίζει τη Θεσσαλονίκη ως Περιφερειακή Μητρόπολη και Πόλη-Πύλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης από Ανατολή και Νότο. Η προτεινόμενη για θεσμοθέτηση τροποποίηση του Ρυθμιστικού Σχεδίου Θεσσαλονίκης και του Προγράμματος Προστασίας Περιβάλλοντος (δηλαδή η τροποποίηση του νόμου 1561/85) εισάγεται σε επίσημη διαβούλευση εντός των προσεχών ημερών.

Η διαδικασία είχε δρομολογηθεί ήδη από το 2003. Το νέο Ρυθμιστικό Σχέδιο Θεσσαλονίκης εκπονήθηκε από πολυμελή ομάδα μελετητών με υπεύθυνο τον κ. Κωνσταντίνο Τσαβδάρογλου και επιστημονικό συνεργάτη τον κ. Νίκο Παπαμίχο από το 2007 έως το 2010.

Εξάλλου, από το υπουργείο Περιβάλλοντος και τον Οργανισμού Ρυθμιστικού Θεσσαλονίκης, προγραμματίζεται για τις 21 Μαρτίου παρουσία της υπουργού Περιβάλλοντος, Τίνας Μπιρμπίλη, του αναπληρωτή υπουργού, Νίκου Σηφουνάκη και όλων των αρμόδιων φορέων, ευρεία ανοιχτή παρουσίαση του Ρυθμιστικού Σχεδίου Θεσσαλονίκης και των προγραμματιζόμενων δομικών παρεμβάσεων και έργων.

Share/Bookmark
Leave a Comment