Υδράργυρος σφράγισε τον σταθμό Βενιζέλου του Μετρό Θεσσαλονίκης

Mar 16th, 2012

Voria.gr, 15.03.2012

Της Κάτιας Γερακαρίτου

Κόκκινος συναγερμός έχει σημάνει στο Μετρό Θεσσαλονίκης μετά από τον εντοπισμό ποσότητας υδραργύρου στο σταθμό της Βενιζέλου. Δεν προκύπτει λόγος ανησυχίας από τις πρώτες αέριες μετρήσεις

Ανησυχία έχει προκαλέσει η είδηση για τον εντοπισμό ποσότητας υδραργύρου στο σταθμό του Μετρό στην οδό Βενιζέλου, που είχε ως αποτέλεσμα να σφραγιστεί το εργοτάξιο εδώ και λίγες ημέρες.

Η ποσότητα του υδραργύρου, που εκτιμάται, σύμφωνα με τους εργαζόμενους, ότι είναι περίπου στα 300 γρμ. σε συμπαγή μορφή, βρέθηκε πριν από σχεδόν ένα μήνα σε βάθος περίπου 5 μέτρων. «Δεν ξέρουμε πόσο περιέχει ακόμα, μπορεί να είναι και τεράστια ή να είναι μόνο αυτή η ποσότητα» τόνισε στη Voria.gr ο πρόεδρος των εργαζομένων στην κατασκευάστρια κοινοπραξία Χάρης Κυπριανίδης.

Σύμφωνα με τον ίδιο, για το θέμα έγινε καταγγελία στην Επιθεώρηση Εργασίας, η οποία έδωσε εντολή και σφραγίστηκε ο χώρος. Σύμφωνα με τους εργαζόμενους, μόλις ενημερώθηκε για την εύρεση του υλικού η κατασκευάστρια κοινοπραξία ΑΕΓΕΚ-Impregilo-Seli-Ansaldo άμεσα ενεργοποιήθηκε και προέβη στις απαραίτητες ενέργειες, προκειμένου να απομακρυνθεί ο υδράργυρος.

Με ευθύνη της κοινοπραξίας ανατέθηκε στην εξειδικευμένη και πιστοποιημένη εταιρεία InterGeo, το έργο για την απομάκρυνση του υδραργύρου. Ήδη έχουν ληφθεί δείγματα για μέτρηση στον αέρα. Σύμφωνα με πληροφορίες οι πρώτες αέριες μετρήσεις έδειξαν ότι δεν υπάρχει λόγος ανησυχίας καθώς οι τιμές ήταν σε φυσιολογικά όρια. Η αρμόδια εταιρεία InterGeo αναμένεται έως αύριο να καταθέσει το σχέδιο διαχείρισης στην κοινοπραξία και αυτή με τη σειρά της στην Επιθεώρηση Εργασίας, η οποία θα δώσει το πράσινο φως για να ξεκινήσουν οι εργασίες.

Στο συγκεκριμένο εργοτάξιο δούλευαν περίπου 200 άτομα, τα οποία θα υποβληθούν σε ιατρικές εξετάσεις, ώστε να διαπιστωθεί εάν έχουν προσβληθεί από το χημικό στοιχείο. Ήδη σε περίπου 50 άτομα που βρίσκονταν πιο κοντά στο σημείο που βρέθηκε ο υδράργυρος σήμερα έγιναν οι απαραίτητες εξετάσεις και αύριο θα ακολουθήσουν οι υπόλοιποι.

Άγνωστο, ωστόσο, παραμένει για ποιο λόγο τόσο η Αττικό Μετρό, όσο και η κοινοπραξία δεν ενημερώθηκαν άμεσα από την 9η Εφορία Βυζαντινών Αρχαιοτήτων, που επιβλέπει στο σημείο τις αρχαιολογικές ανασκαφές. Μάλιστα για την εύρεση του υλικού όλοι οι εμπλεκόμενοι ενημερώθηκαν μόλις την περασμένη Τρίτη. Όπως σημείωσε πάντως ο πρόεδρος των εργαζομένων, ερευνάται κατά πόσο κάποιοι γνώριζαν για τον υδράργυρο και γιατί δεν ενημέρωσαν αρμοδίως. Σύμφωνα με τον κ. Κυπριανίδη, «οι εργαζόμενοι που δούλευαν στο σταθμό της Βενιζέλου, είτε δεν γνώριζαν για το περιστατικό, είτε το είχαν περάσει για ασήμι».

Σύμφωνα με πληροφορίες, η Αττικό Μετρό σημειώνει ότι υπεύθυνη για την ασφάλεια των εργαζομένων στα εργοτάξια είναι η κοινοπραξία, ενώ αφήνει αιχμές για ευθύνες των αρμοδίων του υπουργείου Πολιτισμού, στο συγκεκριμένο σταθμό, οι οποίοι επέβλεπαν τις αρχαιολογικές ανασκαφές. Στο συγκεκριμένο εργοτάξιο ήταν εργάτες της Κοινοπραξίας και την ευθύνη για τα σκάμματα την έχει η αρχαιολογία.

Οικοδόμοι: Οι εργαζόμενοι στο Μετρό δούλευαν δίπλα στο θάνατο

Να εντοπιστούν άμεσα και να αποδοθούν οι ευθύνες για την καθυστέρηση ενημέρωσης σχετικά με τον εντοπισμό υδραργύρου στο εργοτάξιο Βενιζέλου του Μετρό Θεσσαλονίκης ζητά το Συνδικάτο Οικοδόμων Θεσσαλονίκης. Όπως αναφέρουν σε ανακοίνωσή τους, «ένα χρόνο τώρα οι εργαζόμενοι στο εργοτάξιο Βενιζέλου του ΜΕΤΡΟ Θεσσαλονίκης, δουλεύουν δίπλα στο θάνατο».

«Ενώ εδώ και τόσο καιρό έχει βρεθεί κατά τις ανασκαφές, ποσότητα του τοξικότατου υδραργύρου, που η επαφή μαζί του βάζει σε άμεσο κίνδυνο την υγεία και τη ζωή των εργαζόμενων, αυτοί συνέχιζαν να εργάζονται δίπλα του.Δεν μπορούμε να πιστέψουμε ότι κανένας υπεύθυνος δεν ήξερε με τι είχε να κάνει» αναφέρουν.

Σύμφωνα με το Συνδικάτο των Οικοδόμων, το «μεγάλο» έργο της Θεσσαλονίκης, εκτός από πανάκριβο στη κατασκευή του και αργότερα στη χρήση του είναι και «θανατηφόρο». Σημειώνουν χαρακτηριστικά ότι από την έναρξη των εργασιών του υπήρξαν σοβαρότατα ατυχήματα (ένα θανατηφόρο και άλλα που από τύχη δεν θρηνήσαμε πολλά θύματα και πολλοί τραυματισμοί μέχρι και μόνιμη αναπηρία εργαζόμενου).

Η απάντηση της κοινοπραξίας

Διευκρινίσεις για τον εντοπισμό σφαιριδίων υδραργύρου στο πλαίσιο των αρχαιολογικών ανασκαφών στο σταθμό Βενιζέλου δίνει με ανακοίνωσή της η ανάδοχος κοινοπραξία του έργου κατασκευής του Μετρό Θεσσαλονίκης.

Όπως αναφέρει, ενημερώθηκε για το περιστατικό τη Δευτέρα 12 Μαρτίου και προέβει αμέσως σε ενέργειες, όπως ο αποκλεισμός του χώρου όπου βρέθηκαν τα σφαιρίδια, η προληπτική διακοπή των ανασκαφικών εργασιών στον ευρύτερο χώρο, ενώ με την βοήθεια των τεχνικών ασφαλείας απευθύνθηκε σε εξειδικευμένο εξωτερικό συνεργάτη, προκειμένου να γίνει έλεγχος και έρευνα για την σύσταση των σφαιριδίων και την απομάκρυνση αυτών.

«Μετά από την υπόδειξη του Σώματος Επιθεώρησης Εργασίας σταμάτησαν οι εργασίες αρχαιολογικών ανασκαφικών εργασιών προληπτικά και στον υπόλοιπο εργοταξιακό χώρο του Σταθμού Βενιζέλου, μέχρι λήψεως των αποτελεσμάτων των σφαιριδίων και της απομακρύνσεως αυτών», τονίζει η κοινοπραξία σε σχετική ανακοίνωση, επισημαίνοντας πως αύριο θα σταλεί στην Επιθεώρηση Εργασίας σχέδιο με την μεθοδολογία απομάκρυνσης των σφαιριδίων και αμέσως μετά την έγκρισή της θα ξεκινήσουν οι σχετικές εργασίες απομάκρυνσης.

Όπως επισημαίνεται, από τις πρώτες έρευνες για τον έλεγχο και την ποιότητα της ατμόσφαιρας, δεν διαπιστώθηκε κάποιου είδους ρύπανση ή μόλυνση, ως εκ τούτου δεν υπάρχει κανένας κίνδυνος για τη δημόσια υγεία. «Οι περαιτέρω εργασίες ελέγχου και έρευνας βρίσκονται σε εξέλιξη», καταλήγει η ανακοίνωση.

No comments yet.