Υπέρ της συνύπαρξης Μετρό και αρχαιοτήτων

Mar 21st, 2013

Αγγελιοφόρος, 21.03.2013

Υπέρ της εξεύρεσης μιας τεχνικής λύσης που θα επιτρέπει τη λειτουργία του σταθμού του Μετρό στην περιοχή Βενιζέλου και θα προστατεύει, αν όχι στην ολότητά του τουλάχιστον τμήμα των αρχαιοτήτων, τάσσεται ο περιφερειάρχης Κεντρικής Μακεδονίας Απόστολος Τζιτζικώστας, επισημαίνοντας ότι το εν λόγω μοντέλο λειτούργησε αποτελεσματικά στην Αθήνα.

Απαντώντας σε σχετική επερώτηση της παράταξης της Λαϊκής Συσπείρωσης ο κ. Τζιτζικώστας σχολίασε, κατά τη συνεδρίαση του Περιφερειακού Συμβουλίου, ότι μοναδικός αρμόδιος τεχνοκράτης για να γνωμοδοτήσει επί του θέματος είναι ο κατά νόμο επιστημονικός σύμβουλος της πολιτείας, το ΤΕΕ, που τις επόμενες μέρες θα ανακοινώσει το πόρισμά του.

«Δεν μπορούμε επ΄ ουδενί να ρισκάρουμε ένα αναπτυξιακό έργο όπως είναι το Μετρό, για το οποίο οι ευθύνες που βαρύνουν τους αρμόδιους είναι τεράστιες ούτως ή άλλως μέχρι στιγμής, γιατί το έργο έχει βαλτώσει, δεν προχωρά απολύτως τίποτε με ευθύνες πολύ συγκεκριμένες, με χρονοδιαγράμματα που δεν υπάρχουν, με δήμους που σφυρίζουν αδιάφορα και δεν παραδίδουν χώρους» πρόσθεσε.

Από την πλευρά της, η Λαϊκή Συσπείρωση, στο κείμενο της επερώτησής της, χαρακτηρίζει τα ευρήματα ως μια μοναδική περίπτωση όπου διαδοχικές ιστορικές φάσεις της πόλης μπορούν να παρουσιάζονται ως σύνολο. Κάνει λόγο για ανακάλυψη που έφερε στο φως την καρδιά της κοσμικής πόλης των βυζαντινών χρόνων και σημειώνει πως θα πρέπει να εξαντληθούν όλα τα περιθώρια για να αναδειχτεί κατά χώραν.

Αυτοψία στο χώρο των ευρημάτων

Στο μεταξύ στη Θεσσαλονίκη φτάνουν το Σάββατο τα μέλη του Δ.Σ. της Χριστιανικής Αρχαιολογικής Εταιρείας που ασχολείται με τη μελέτη των χριστιανικών μνημείων. Κατά την παραμονή τους στην πόλη, θα πραγματοποιήσουν αυτοψία στα έργα του Μετρό στο σταθμό Βενιζέλου, μετά τη διαπίστωση, όπως τονίζουν σε σχετική ανακοίνωση, της σημασίας των ευρημάτων.

Σε αυτό το μήκος κύματος, το Δ.Σ. αποφάσισε ήδη να καλέσει την πολιτεία να φροντίσει ώστε να διατηρηθούν τα μοναδικά αυτά ευρήματα στο σημείο όπου εντοπίστηκαν, ως επισκέψιμος αρχαιολογικός χώρος στο κέντρο της Θεσσαλονίκης, σε αρμονική συνύπαρξη με τις κυκλοφοριακές ανάγκες της νέας πόλης. Παράλληλα γνωστοποιεί ότι θα ζητήσει από την πολιτεία να πρωτοπορήσει ώστε η σωτηρία αυτού του μοναδικού συνόλου να αποτελέσει πρότυπο και για άλλες αντίστοιχες πολύ σημαντικές ανακαλύψεις εκτός συνόρων. Τέλος απευθύνει έκκληση σε όλους τους φορείς που ασχολούνται διεθνώς με την προστασία της πολιτιστικής κληρονομιάς να λάβουν μέρος στον σχετικό διάλογο.

No comments yet.