Υπογράφηκε η σύμβαση για την επέκταση προς Καλαμαριά

Nov 20th, 2013

Μακεδονία, 20.11.2013

Του Φώτη Κουτσαμπάρη

Στις… ράγες μπήκε πλέον το έργο της επέκτασης του μετρό Θεσσαλονίκης προς την Καλαμαριά, καθώς υπογράφηκε χθες η σχετική σύμβαση κατασκευής.
 

Την πρώτη μέρα της αυτόνομης επαναλειτουργίας του υπουργείου Μεταφορών, Υποδομών και Δικτύων, ο πρόεδρος της αναθέτουσας αρχής «Αττικό Μετρό ΑΕ» Χρίστος Τσίτουρας και ο πρόεδρος της ΑΚΤΩΡ Δημήτρης Κούτρας έβαλαν τις υπογραφές τους για την έναρξη των εργασιών για την υπόγεια γραμμή, μήκους 4,78 χλμ. Ήδη γίνονται προεργασίες για το πρώτο εργοτάξιο στην περιοχή της Μίκρας, όπου θα καταλήγει η γραμμή, και θα γίνουν υποδομές για τη μελλοντική επέκταση προς το αεροδρόμιο.
Οι εργασίες ξεκινούν τις επόμενες μέρες με χρονοδιάγραμμα ολοκλήρωσης του έργου σε εξήντα μήνες από την έναρξή του. Το τμήμα της επέκτασης, από τον σταθμό Πατρικίου της κεντρικής γραμμής μέχρι τον σταθμό Μίκρας, κατά τις εκτιμήσεις θα είναι έτοιμο μέχρι το τέλος του 2018 και η ολοκλήρωσή του πιθανόν να συμπέσει με την περαίωση του έργου της κεντρικής γραμμής από τον Σιδηροδρομικό Σταθμό μέχρι τη Νέα Ελβετία. Με την ολοκλήρωση του έργου της επέκτασης του μετρό Θεσσαλονίκης έως την Καλαμαριά εκτιμάται ότι θα εξυπηρετηθούν περί τους 65.000 επιβάτες ημερησίως, ενώ ο πρόσθετος πληθυσμός με δυνατότητα πρόσβασης στα μέσα μαζικής μεταφοράς σταθερής τροχιάς θα ανέλθει σε περίπου 91.000. Εκτιμάται ότι θα δημιουργηθούν 1.040 νέες θέσεις εργασίας κατά την περίοδο της κατασκευής του έργου καθώς και 100 νέες μόνιμες θέσεις εργασίας κατά τη φάση λειτουργίας.
Το έργο της επέκτασης του μετρό Θεσσαλονίκης έως την Καλαμαριά έχει πέντε νέους σταθμούς. Ο προϋπολογισμός του έργου είναι 518 εκατ. ευρώ, εκ των οποίων τα 425 εκατ. είναι το κόστος κατασκευής. Η ΑΚΤΩΡ έδωσε προσφορά 315 εκατ. ευρώ για τα έργα πολιτικού μηχανικού. Η επέκταση σχεδιάστηκε από τον σταθμό Πατρικίου της κύριας γραμμής του μετρό μέχρι το νοτιοανατολικό άκρο του δήμου Καλαμαριάς, με πέντε σταθμούς: 1) Σταθμός Νομαρχίας (στη συμβολή της οδού Μητροπολίτου Κυδωνιών με τη λεωφόρο Βασ. Όλγας), 2) Σταθμός Καλαμαριάς (στη συμβολή των οδών Πόντου και Αιγαίου), 3) Σταθμός Αρετσούς (στη συμβολή των οδών Πόντου και Αγ. Νικολάου), 4) Σταθμός Νέας Κρήνης (στην προέκταση της οδού Πόντου) και 5) Σταθμός Μίκρας, ο οποίος θα είναι και ο τερματικός σταθμός της γραμμής του μετρό προς Καλαμαριά.
«Μετά την αύξηση στους ρυθμούς κατασκευής της βασικής γραμμής του μετρό Θεσσαλονίκης, έρχεται και η υπογραφή της σύμβασης για τη γραμμή προς Καλαμαριά να επιβεβαιώσει ότι ένα έργο πνοής για την πόλη μπαίνει σε μία νέα φάση, αφήνοντας πίσω πολλά από τα προβλήματα του παρελθόντος. Η υπομονή, η επιμονή, η συνέπεια και η πολλή δουλειά φέρνουν πάντα αποτελέσματα.», δήλωσε ο γ.γ. Δημοσίων Έργων Στράτος Σιμόπουλος.

No comments yet.