Υφυπουργικές αντιθέσεις για τη λύση τραμ ή monorail στη Θεσσαλονίκη

Apr 20th, 2011
Voria.gr, 18.04.2011
Τη λύση του τραμ για τη σύνδεση της πόλης με το αεροδρόμιο Μακεδονία προτείνει ο υφυπουργός Μεταφορών, Σπύρος Βούγιας διαχωρίζοντας τη θέση του από το «ακριβό» monorail του Γιάννη Μαγκριώτη

Την άποψή του ότι το αεροδρόμιο Μακεδονία θα έπρεπε να συνδεθεί με την πόλη της Θεσσαλονίκης μέσω τραμ, εξέφρασε ο υφυπουργός Μεταφορών Σπύρος Βούγιας, διαφοροποιώντας τη θέση του από τον έτερο υφυπουργό Γιάννη Μαγκριώτη, ο οποίος έχει προτείνει τη λύση του monorail και μάλιστα εκπονείται ήδη η σχετική αναγνωριστική μελέτη.

Ο κ. Βούγιας μίλησε στην εκδήλωση του Συμβουλίου Αστικών Συγκοινωνιών Θεσσαλονίκης (ΣΑΣΘ), με τίτλο «Σύνδεση του διεθνούς αερολιμένα Μακεδονία με το μελλοντικό δίκτυο των μέσων σταθερής τροχιάς της Θεσσαλονίκης».

Ο κ. Βούγιας τόνισε ότι προσωπική του άποψη είναι πως οικονομικά βιώσιμη λύση είναι μόνο το τραμ. Κατά τον ίδιο, το Μετρό αν είναι υπόγειο θα έχει μεγάλο κόστος, ενώ αν είναι υπέργειο θα είναι χρονοβόρες οι απαλλοτριώσεις. Προσθέτει, δε, πως το monorail που προτείνει ο κ. Μαγκριώτης δεν θα χρειαστεί απαλλοτριώσεις, αλλά θα είναι ακριβό και τα μικρά βαγόνια δεν θα μπορούν να εξυπηρετήσουν το επιβατικό κοινό.

Ως εκ τούτου, ο υφυπουργός υπογραμμίζει ότι το τραμ αποτελεί την καλύτερη λύση, αφού και τα βαγόνια θα είναι μεγαλύτερα, οι απαλλοτριώσεις  δεν θα συναντήσουν προβλήματα, ενώ το κόστος θα είναι σημαντικά μικρότερο.

Εξάλλου, ο κ. Βούγιας τονίζει ότι βλέπει με καλό μάτι τη δημιουργία δικτύου τραμ κατά 15 χλμ από τη Μίκρα μέχρι το Σιδηροδρομικό Σταθμό, έργο που αποτιμάται στα 300 εκατ. ευρώ. Μάλιστα, σημειώνει πως αν ληφθεί η απόφαση δεν θα χρειαστούν πάνω από δύο χρόνια για την ολοκλήρωση του έργου και εκτιμάται ότι έως το 2015 θα είναι έτοιμο.

Με αυτόν τον τρόπο σημείωσε ότι το 2015 θα έχει δημιουργηθεί ένα πλέγμα δημοσίων μέσων μεταφοράς, το οποίο θα περιλαμβάνει Μετρό, τραμ, λεωφορεία και θαλάσσια συγκοινωνία.

Tags:
No comments yet.