Χάος με το ΜΕΤΡΟ Θεσσαλονίκης

Feb 13th, 2013

Alterthess.gr, 13.02.2013

Του Ιάσωνα Μπάντιου

Τις τελευταίες μέρες έχει ξεκινήσει μια συζήτηση για την μεταφορά, ή όχι, των σημαντικότατων αρχαιοτήτων από την περιοχή του σταθμού «Βενιζέλου» στο στρατόπεδο Παύλου Μελά. Ο Σύλλογος Ελλήνων Αρχαιολόγων ζητά την επανεξέταση της απόφασης για τη μεταφορά και την εξάντληση όλων των περιθωρίων ανεύρεσης τεχνικής λύσης για τη διατήρησή τους κατά χώραν ως επισκέψιμου αρχαιολογικού χώρου εντός του σταθμού. Από την άλλη η διοίκηση της ΑΤΤΙΚΟ ΜΕΤΡΟ ζητά οι εν λόγω αρχαιότητες να μεταφερθούν για να μην καθυστερήσει κι άλλο το σημαντικό έργο του Μετρό Θεσσαλονίκης.

Ο Γ. Μπουτάρης από την άλλη σήμερα δήλωσε σε ραδιοφωνικό σταθμό σχετικά με το θέμα πως "Δεν με πείθει κανείς ότι δεν υπάρχει τεχνική λύση για την παραμονή των αρχαιοτήτων στο φυσικό τους χώρο. Δεν με πείθει κανένας άνθρωπος στον κόσμο" σχολίασε. Βέβαια δεν είναι μόνο ο Γ. Μπουτάρης αλλά και όλες οι υπόλοιπες δημοτικές παρατάξεις στο τελευταίο δημοτικό συμβούλιο, όπου και συζητήθηκε το θέμα, εξέφρασαν την διαφωνία τους για την μεταφορά των αρχαιοτήτων επικαλούμενοι την ιστορικότητα των ευρημάτων και την σημασία που έχουν για την πόλη. Πολλοί δημοτικοί σύμβουλοι δε, σχολιάζουν τα γεγονότα φέροντας ως πρόταση την ακύρωση του σταθμού ¨Βενιζέλου¨, έχοντας ως ισχυρό επιχείρημα το γεγονός ότι το μετρό Θεσσαλονίκης θα είναι το μετρό με τις πιο συχνές στάσεις σε όλη την Ευρώπη.

Οι μόνοι που ¨χτυπιούνται¨ υπέρ της μεταφοράς των ευρημάτων είναι φυσικά η διοίκηση της ΑΤΤΙΚΟ ΜΕΤΡΟ και η ηγεσία του αρμόδιου υπουργείου γιατί όπως λένε δεν θέλουν να βγουν εκτός χρονοδιαγράμματος, λες και θα είναι η πρώτη φορά.. Παρόλα αυτά τις 12 Οκτωβρίου του 2012, σε ειδική συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου Θεσσαλονίκης, ο Γενικός γραμματέας Δημοσίων Έργων του Υπουργείου Ανάπτυξης είχε χαρακτηρίσει τις αλλαγές σχεδιασμού του έργου "επιβεβλημένες" και τόνισε πως οι σχέσεις της αναδόχου εταιρείας και του Υπουργείου έχουν τεθεί σε νέες βάσεις, κάτι που φαίνεται και στην πρόσφατη προκήρυξη διαγωνισμού για να αναδείξει ανάδοχο για την επέκτασή του έργου προς την Καλαμαριά, κάτι που συνεπάγεται νέο χρήμα από την ΕΕ.

Πάντως σε ερώτηση του ευρωβουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ, Ν. Χουντή, η Κομισιόν θεωρεί πως η λειτουργικότητα του έργου για την επέκταση του έργου είναι άμεσα συνδεδεμένη με την εφαρμογή και τη λειτουργικότητα της κύριας γραμμής, κάτι που δεν ισχύει.

Τέλος, δυσοίωνο για ακόμη μια φορά είναι το μέλλον των εργαζομένων του ΜΕΤΡΟ, καθώς η ΑΤΤΙΚΟ ΜΕΤΡΟ Α.Ε. με μεγάλη ευκολία, πριν λίγες μέρες, απαίτησε από την ανάδοχο κοινοπραξία να προβεί στις απολύσεις πάνω από 400 εργαζομένων στο αρχαιολογικό τμήμα, χωρίς να αναλογιστεί τους ίδιους και τις οικογένειες τους…", σύμφωνα με ανακοίνωσή του Σωματείου εργαζομένων στο Μετρό Θεσσαλονίκης. Τις τελευταίες μέρες βουλευτές και στελέχη όλων των κομμάτων έχουν επισκεφτεί και συναντηθεί με τους εργαζομένους του ΜΕΤΡΟ.

Ιάσων Μπάντιος

No comments yet.