«Χρυσή Τομή» για τα αρχαία του Μετρό ζητά ο Τζιτζικώστας

Feb 25th, 2013

Voria.gr, 25.02.2013

Τόνισε ότι πρέπει πριν ληφθεί η όποια απόφαση να εξεταστούν όλες οι παράμετροι για την εξέλιξη των εργασιών του Μετρό, «χωρίς να παγώσει το έργο»

Την ανάγκη να βρεθεί η μία «χρυσή τομή για την ανάδειξη του μνημείου», το οποίο χαρακτήρισε «ιστορικά και πολιτισμικά σημαντικό και ανεκτίμητης αξίας για την πόλη» επισήμανε ο Περιφερειάρχης Κεντρικής Μακεδονίας Απόστολος Τζιτζικώστας αναφορικά με τα αρχαιολογικά ευρήματα στο σταθμό Βενιζέλου στο Μετρό.

Τόνισε ότι πρέπει πριν ληφθεί η όποια απόφαση να εξεταστούν όλες οι παράμετροι για την εξέλιξη των εργασιών του Μετρό, «χωρίς να παγώσει το έργο».

Ο κ. Τζιτζικώστας συναντήθηκε σήμερα με αντιπροσωπεία βουλευτών και εκπροσώπων του ΣΥΡΙΖΑ-Ε.Κ.Μ., έπειτα από αίτημα του Τμήματος Πολιτισμού του ΣΥΡΙΖΑ-Ε.Κ.Μ. Θεσσαλονίκης. Παρόντες στη συνάντηση ήταν οι βουλευτές Α΄Θεσσαλονίκης του ΣΥΡΙΖΑ-ΕΚΜ Τάσος Κουράκης, Δέσποινα Χαραλαμπίδου και Γιάννης Αμανατίδης, ο περιφερειακός σύμβουλος Γιώργος Θεοδωρόπουλος του συνδυασμού «Ριζοσπαστική Αριστερή Ενότητα», καθώς και τα μέλη της Γραμματείας του Τμήματος Πολιτισμού του ΣΥΡΙΖΑ-Ε.Κ.Μ. Μαρία Τζώγα και Χρύσα Τζελέπη.

Οι βουλευτές και οι εκπρόσωποι του ΣΥΡΙΖΑ-Ε.Κ.Μ. ανέπτυξαν στον Περιφερειάρχη διεξοδικά τις θέσεις τους. Ειδικότερα, για το θέμα του Μετρό, αναφέρθηκαν στο ζήτημα των επικείμενων 450 απολύσεων εργαζομένων στο Μετρό της Θεσσαλονίκης, ενώ, σχετικά με την ανάδειξη των πρόσφατων αρχαιολογικών ευρημάτων στο σταθμό της Βενιζέλου, διατύπωσαν τις επιφυλάξεις τους «για τη βιασύνη του ΚΑΣ να λάβει αποφάσεις για τη μεταφορά των αρχαιοτήτων από την αρχική τους θέση».

Παράλληλα, οι βουλευτές και οι εκπρόσωποι του ΣΥΡΙΖΑ-Ε.Κ.Μ. τόνισαν ότι τα αρχαιολογικά ευρήματα στη Βενιζέλου είναι «η πρώτη ευκαιρία της Θεσσαλονίκης για την ανάδειξη του μνημειακού αποθέματος της πόλης» και ζήτησαν τη στήριξη του Περιφερειάρχη Κεντρικής Μακεδονίας, ώστε «να σταματήσει η κακώς εννοούμενη αναπτυξιακή λογική, που απαιτεί “εκπτώσεις” και το θάψιμο των αρχαιοτήτων».

Επίσης, η αντιπροσωπεία του ΣΥΡΙΖΑ-Ε.Κ.Μ. έθεσε τους προβληματισμούς της για την αναστολή λειτουργίας της Μονής Λαζαριστών, λαμβάνοντας από τον Περιφερειάρχη τη διαβεβαίωση για την επανενεργοποίησή της. «Δεν πρόκειται να επιτρέψω να χαθούν πολιτισμικές δομές από τη Θεσσαλονίκη. Όλα θα λειτουργήσουν όπως πρέπει, προς όφελος των πολιτών της Θεσσαλονίκης και της Κεντρικής Μακεδονίας», υπογράμμισε ο Περιφερειάρχης Κεντρικής Μακεδονίας Απόστολος Τζιτζικώστας.

 

No comments yet.