«Αναζητούνται« 2 δισ. ευρώ για το μετρό

Dec 7th, 2010
Αγγελιοφόρος, 07.12.2010
Της Ντόνιας Κανιτσάκη
Στην… αναζήτηση περίπου 1,5 με 2 δισ. ευρώ έχει αποδυθεί το υπουργείο Υποδομών, Μεταφορών και Δικτύων, προκειμένου να έχει στα χέρια του συνολικά 3 με 3,5 δισ. ευρώ, τα χρήματα, δηλαδή, που απαιτούνται προκειμένου να κατασκευαστεί ένα πλήρες δίκτυο μετρό στη Θεσσαλονίκη.
Μέχρι στιγμής, εξασφαλισμένα είναι τα χρήματα για τη βασική γραμμή, από το Νέο Σιδηροδρομικό Σταθμό μέχρι τη Νέα Ελβετία (περίπου 1,1 δισ.), ενώ στο μεγαλύτερο ποσοστό τους έχουν εξασφαλιστεί τα κονδύλια για την επέκταση προς την Καλαμαριά (έχουν διασφαλιστεί τα 400 από τα 600 εκατ. που απαιτούνται). Για τις επεκτάσεις προς τα δυτικά, χρήματα δεν υπάρχουν προς στιγμήν.
Αυτά υπογράμμισε ο υφυπουργός Υποδομών, Μεταφορών και Δικτύων, Γιάννης Μαγκριώτης, ο οποίος προήδρευσε χτες σε ευρεία σύσκεψη, παρουσία φορέων της Θεσσαλονίκης, με θέμα το κτίσιμο μίας «εταιρικής σχέσης» του μετρό με την πόλη, μέσα από μια προγραμματική συμφωνία μεταξύ της διεύθυνσης μετρό Θεσσαλονίκης και των φορέων της πόλης.
Χτες, εξάλλου, ο πρόεδρος της «Αττικό Μετρό ΑΕ», Χρήστος Τσίτουρας, μετέβη στο Λουξεμβούργο, προκειμένου να συναντηθεί με τον αντιπρόεδρο της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Επενδύσεων, Πλούταρχο Σακελλάρη, καθώς η ΕΤΕΠ χρηματοδοτεί με χαμηλότοκα δάνεια έργα όπως το μετρό. Μάλιστα, υπολογίζεται ότι από την ΕΤΕΠ μπορεί να εξασφαλιστεί ακόμη 1 δισ. ευρώ, έτσι ώστε τα υπόλοιπα χρήματα να εξευρεθούν μέσω της αναμόρφωσης του ΕΣΠΑ και του Ε’ ΚΠΣ.
Εξάλλου, ο υφυπουργός επισήμανε ότι, αν δεν υπάρξουν εντάσεις και προσφυγές, είναι δυνατό σε ένα χρόνο από σήμερα η επέκταση του μετρό προς την Καλαμαριά να έχει ανάδοχο.
Το χρονοδιάγραμμα
Ο κ. Μαγκριώτης εμφανίστηκε αισιόδοξος ότι στις αρχές του 2015 το μετρό θα κυκλοφορεί, υπό την προϋπόθεση, όπως είπε, να υπάρχει συνεργασία όλων. Αντίθετα, ο Παναγιώτης Ψωμιάδης, που μετείχε στη σύσκεψη, υποστήριξε ότι η βασική γραμμή δε θα είναι έτοιμη πριν από το 2016 – 2017, ενώ ζήτησε να μην επιβάλλονται δημοτικά τέλη στους καταστηματάρχες που βρίσκονται γύρω από τα εργοτάξια του μετρό.
Αναφερόμενος ο κ. Μαγκριώτης στην εταιρική σχέση του μετρό με τη Θεσσαλονίκη, υπογράμμισε ότι βασικοί στόχοι της πρωτοβουλίας είναι: α) Η ανάδειξη του μετρό, του πιο μεγάλου δημόσιου έργου που κατασκευάζεται στην Ελλάδα και η σημασία του για τη ζωή της πόλης, με στόχο τη διεθνή προβολή της, β) η ανάδειξη και προβολή των πλούσιων αρχαιολογικών και πολιτιστικών ευρημάτων, χαρακτηριστικό των 23 αιώνων ζωής της πόλης, γ) η συνεργασία των φορέων και των πολιτών για την επίλυση των προβλημάτων κατά τη διάρκεια της κατασκευής του μετρό.
«Γνωρίζουμε τα προβλήματα που δημιουργούνται γύρω από τα εργοτάξια, γι’ αυτό προγραμματίζουμε τη διοργάνωση εκδηλώσεων, όπως εκθέσεις που θα προβάλλουν τα αρχαιολογικά ευρήματα, καλλιτεχνικά και πολιτιστικά γεγονότα, με στόχο την προσέλκυση επισκεπτών και καταναλωτών για να ενισχύσουμε την αγοραστική κίνηση στις περιοχές αυτές», υπογράμμισε ο κ. Μαγκριώτης.
Οπως ανακοίνωσε ο υφυπουργός, για τις γιορτές των Χριστουγέννων έχουν προετοιμαστεί εκδηλώσεις με φορείς της πόλης. Ετσι, σε συνεργασία με τις εφορείες αρχαιοτήτων και τη διοίκηση του Εμπορικού Συλλόγου Θεσσαλονίκης θα οργανωθούν δύο υπαίθριες εκθέσεις φωτογραφιών με αρχαιολογικά ευρήματα. Επίσης, σχεδιάζονται δρώμενα, γιορταστικός στολισμός σε εργοτάξια και άλλες ενέργειες. Στόχος είναι να υπάρξει αισθητική αναβάθμιση.
Tags:
No comments yet.