«Δεν τίθεται θέμα διακοπής των εργασιών κατασκευής του μετρό της Θεσσαλονίκης»

Feb 1st, 2010
Ναυτεμπορική, 01.02.2010

Διαβεβαιώσεις πως «δεν υπήρξε και δεν τίθεται ζήτημα διακοπής των εργασιών κατασκευής του μετρό της Θεσσαλονίκης» παρείχε ο υφυπουργός Υποδομών, Μεταφορών και Δικτύων, Γιάννης Μαγκριώτης.

Ο κ. Μαγκριώτης μαζί με τη γενική γραμματέα του υπουργείου Πολιτισμού, Λίνα Μενδώνη, συναντήθηκαν το πρωί με τους υπευθύνους της Αττικό Μετρό στη Θεσσαλονίκη και επισκέφθηκαν εργοτάξια του μετρό.

«Τρέχουμε για να κερδίσουμε το χρόνο, που χάθηκε το προηγούμενο διάστημα», τόνισε ο κ. Μαγκριώτης, κληθείς να σχολιάσει τη δημοσιοποίηση επιστολής, την οποία απέστειλε η επικεφαλής εταιρεία της αναδόχου κοινοπραξίας του έργου στην ηγεσία του υπουργείου Υποδομών, σχετικά με τις καθυστερήσεις και τις πιθανές συνέπειες που θα μπορούσε να έχει η μη τήρηση των χρονοδιαγραμμάτων.

Ο κ. Μαγκριώτης υπογράμμισε ότι τόσο η βασική γραμμή του μετρό, όσο και οι επεκτάσεις του προς Καλαμαριά και Δυτική Θεσσαλονίκη, αποτελούν απόλυτη προτεραιότητα για την κυβέρνηση και στο πλαίσιο αυτό ανακοίνωσε πρωτοβουλίες για την επίλυση τριών βασικών προβλημάτων, τα οποία προκάλεσαν τις καθυστερήσεις.

Το πρώτο ζήτημα, που, όπως ανέφερε ο υφυπουργός, σχετίζεται με τη χρηματοδότηση του έργου, «έχει διευθετηθεί, καθώς ο υπουργός Οικονομικών εγγυήθηκε την απρόσκοπτη συνέχιση του δανεισμού από την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων ΕΤΕπ , προκειμένου να διασφαλισθεί η εθνική συμμετοχή, η απορρόφηση κονδυλίων από την τέταρτη προγραμματική περίοδο (ΕΣΠΑ) και να μη χαθεί άλλος χρόνος».

Σε ό,τι αφορά το δεύτερο ζήτημα, το οποίο σχετίζεται με τις καθυστερήσεις που προκαλούν οι απροσδιορίστου χρόνου ολοκλήρωσης αρχαιολογικές έρευνες, ο κ. Μαγκριώτης και η κ. Μενδώνη τόνισαν από κοινού ότι «οι όποιες αρρυθμίες υπήρξαν, μπορούν να διορθωθούν με έναν καλό συντονισμό του υπουργείου Υποδομών και των αρχαιολογικών υπηρεσιών».

Ανακοίνωσαν, μάλιστα, τη σύσταση άτυπου οργάνου, υπό τον κ. Μαγκριώτη και με τη συμμετοχή των γενικών γραμματέων των υπουργείων Υποδομών και Πολιτισμού, το οποίο θα συνεδριάζει κάθε 15 ημέρες, προκειμένου να επιλύει, προβλήματα που θα προκύπτουν. «Αρχαιολογικοί χρόνοι στη σύγχρονη πραγματικότητα δεν δικαιολογούνται», υπογράμμισ η κ. Μενδώνη.

Σχετικά, τέλος, με τις αδυναμίες που καταγράφηκαν στη διοίκηση του έργου από την Αθήνα, ο κ. Μαγκριώτης προανήγγειλε τη μεταφορά, τόσο της διοίκησης, όσο και της εποπτείας του στη Θεσσαλονίκη.

«Μόλις αναλάβουν, τις επόμενες ημέρες, οι νέες διοικήσεις στην Αττικό Μετρό αλλά και στην Εγνατία, η μεταφορά θα γίνει. Η Θεσσαλονίκη έχει στελέχη, έχει τεχνογνωσία, υπάρχει και μεγάλη εμπειρία και μπορούν να αναλάβουν τώρα την ευθύνη κατασκευής του μετρό», ανέφερε χαρακτηριστικά.

Πηγή: ΑΠΕ – ΜΠΕ

Tags:
No comments yet.