«Ξεκολλάνε» τα μεγάλα οδικά έργα με απαλλοτριώσεις-εξπρές

Sep 2nd, 2010
Απογευματινή, 02.09.2010
Του Παναγιώτη Ευθυμιάδη
Με απαλλοτριώσεις-εξπρές φιλοδοξεί το υπουργείο Υποδομών να ξεκολλήσει τα μεγάλα οδικά έργα σε όλη τη χώρα που σε πολλές περιπτώσεις κινδυνεύουν λόγω καθυστερήσεων από πλευράς Δημοσίου.

Όπως αποφασίστηκε στη συνεδρίαση της Επιτροπής Μεγάλων Έργων και Υποδομών, θα προωθηθεί νομοθετική ρύθμιση που θα επιλύει το πρόβλημα με τις καθυστερήσεις που παρουσιάζονται λόγω των απαλλοτριώσεων αλλά και των αρχαιολογικών ανασκαφών. Ανάμεσα στις λύσεις που συζητήθηκαν είναι να δίνεται η δυνατότητα μιας πρόωρης χρήσης ιδιοκτησίας στην κατασκευάστρια εταιρεία, έως ότου τελεσιδικήσουν οι απαλλοτριώσεις. Παράλληλα, συμφωνήθηκε να υπάρξει «μνημόνιο συναντίληψης» ανάμεσα στα υπουργεία Υποδομών και Πολιτισμού, το οποίο με βάση την υφιστάμενη νομοθεσία να επιλύει ό,τι προβλήματα παρουσιάζονται στις αρχαιολογικές ανασκαφές. Το μνημόνιο θα καθιερώνει νέους κανόνες, υποχρεώσεις, αρμοδιότητες και χρονοδιαγράμματα. Παράλληλα, θα θεσπιστεί μία έκθεση αναλυτικής αρχαιολογικής τεκμηρίωσης, η οποία θα γίνεται στη φάση των πρόδρομων εργασιών, ούτως ώστε να γνωρίζει ο κατασκευαστής ενός μεγάλου έργου τα αρχαιολογικά δεδομένα της κάθε περιοχής για να αποφεύγονται οι καθυστερήσεις και να γίνονται παρακάμψεις. Στην Επιτροπή Μεγάλων Έργων έγινε επίσης συζήτηση για τη μεταφορά των εγκαταστάσεων της διεθνούς έκθεσης στην Σίνδο, την επέκταση του λιμανιού της Θεσσαλονίκης και τη δημιουργία εμπορευματικού κέντρου, τη δημιουργία κέντρου καινοτομίας, καθώς επίσης και μια σειρά αναπλάσεων στο κέντρο της πρωτεύουσας.
Συγκεκριμένα προτάθηκε για το μετρό της Θεσσαλονίκης:
1. επέκταση της υπό κατασκευής γραμμής μετρό, στο ανατολικό άκρο της προς Καλαμαριά και κατασκευής αμαξοστασίου στην περιοχή της Μίκρας.
2. μελέτη επεκτάσεων α) ανατολικά μέχρι το αεροδρόμιο σε παραλιακή χάραξη, β) δυτικά κατά μήκος του άξονα της Λαγκαδά προς Σταυρούπολη και Ευκαρπία μέχρι το Νοσοκομείο Παπαγεωργίου, γ) προς την περιοχή των Δήμων Αμπελοκήπων/Ευόσμου και δ) δημιουργία δεύτερου κλάδου της βασικής γραμμής προς ανατολικά μέσα από την Τούμπα και Χαριλάου προς την Πυλαία.
Τέλος, έγινε αναφορά για το πλαίσιο δημιουργίας υδατοδρομίων, όπως επίσης και για την υλοποίηση μονάδων αφαλάτωσης σε νησιά. Η επιτροπή συνεδρίασε υπό τον υπουργό Υποδομών Δ. Ρέππα με τη συμμετοχή των υπουργών Οικονομικών, Γ. Παπακωνσταντίνου, Οικονομίας Λούκα Κατσέλη, Πολιτισμού και Τουρισμού Π. Γερουλάνου και Περιβάλλοντος Τ. Μπιρμπίλη.

Tags:
No comments yet.