«Στον αέρα» και πάλι το μετρό

Jan 25th, 2010
Αγγελιοφόρος, 10.01.2010

ΤΗΣ ΝΤΟΝΙΑΣ ΚΑΝΙΤΣΑΚΗ

Στις τάξεις των μηχανικών που δουλεύουν για το μετρό της Θεσσαλονίκης, τόσο της διευθύνουσας υπηρεσίας μετρό Θεσσαλονίκης, της «Αττικό Μετρό ΑΕ», όσο και της κατασκευάστριας κοινοπραξίας, επικρατεί αναστάτωση. Σε πολλά σημεία, μέχρι σήμερα, οι εργασίες εκτελούνται με ευθύνη των μηχανικών, χωρίς να έχουν στα χέρια τους τις απαραίτητες εγκρίσεις, οι οποίες πολλές φορές φτάνουν εκ των υστέρων. Οι άνθρωποι αυτοί προσπαθούν, με κάθε τρόπο, να ξεπεράσουν τις αντιξοότητες και να βρουν παραθυράκια ώστε το έργο να προχωρήσει προς όφελος της πόλης και των κατοίκων της. Η προσπάθειά τους να μην υπάρχουν καθυστερήσεις τούς κάνει πολλές φορές να ξεπερνούν τον ίδιο τους τον εαυτό.

Είναι χαρακτηριστικό ότι για όλα τα ζητήματα που αφορούν στην κατασκευή του μετρό στη Θεσσαλονίκη, από το πιο απλό όπως είναι η τοποθέτηση μιας ενημερωτικής πινακίδας ή μια απλή παράκαμψη μέχρι το πιο περίπλοκο και ειδικό θέμα, απαιτείται έγκριση από τις υπηρεσίες στην Αθήνα. Αυτό δεν αφορά μόνον προβλήματα που μπορεί να προκύψουν ξαφνικά, αλλά και την προγραμματισμένη πορεία του έργου.

Το γεγονός αυτό από μόνο του είναι, αν μη τι άλλο, περίεργο. Και για να γίνει κατανοητό το πόσο περίεργο είναι, υπάρχει ένα παράδειγμα: ας υποθέσουμε ότι κατασκευάζεται μετρό στην Καλαμάτα. Είναι δυνατόν να το επιβλέπουν μηχανικοί που ζουν και εργάζονται στη Θεσσαλονίκη; Οι μηχανικοί της κοινοπραξίας και της διευθύνουσας υπηρεσίας του μετρό Θεσσαλονίκης μέχρι σήμερα αποφασίζουν με δική τους ευθύνη να προχωρήσουν στην εκτέλεση των εργασιών, ενώ αυτοί που πρέπει να αποφασίσουν… νίπτουν τας χείρας τους… Οσο για την έγκριση, αυτή βγαίνει κατόπιν εορτής, δηλαδή αφού έχει ολοκληρωθεί η σχετική εργασία.

Σήμερα, λοιπόν, υπάρχει ανοιχτό το ενδεχόμενο να υπάρξει αναστολή των εργασιών κατασκευής του μετρό, προκειμένου να πάψει το φαινόμενο των εκ των υστέρων εγκρίσεων.

Το αμαξοστάσιο

Χαρακτηριστικό των σημαντικότατων καθυστερήσεων είναι αυτό που συμβαίνει στην περιοχή της Πυλαίας, όπου σε έκταση 50.000 τ.μ. προβλέπεται να κατασκευαστεί αμαξοστάσιο. Εκεί, λοιπόν, σύμφωνα με πληροφορίες, έχουν εκδοθεί προ μηνών οι σχετικές δικαστικές αποφάσεις και ενώ τα συνεργεία θα μπορούσαν να προχωρήσουν σε εργοταξιακή κατάληψη και να πιάσουν δουλειά, εντούτοις… αναμένουν στο ακουστικό. Τι; Την έγκριση -από την Αθήνα- για να ξεκινήσουν να εργάζονται.

Το υπουργείο

Σε συνέντευξη που έδωσε στον «ΑτΚ» ο αρμόδιος υφυπουργός Υποδομών, Μεταφορών και Δικτύων, Γιάννης Μαγκριώτης, είχε τονίσει ότι πολλά από τα προβλήματα που δημιουργούνται γύρω από τις περιοχές όπου έχουν αναπτυχθεί εργοτάξια του μετρό γίνονται εντονότερα λόγω των καθυστερήσεων και της πλημμελούς διοίκησης του έργου από τις κεντρικές υπηρεσίες της «Αττικό Μετρό» στην Αθήνα. «Θα μεταφέρουμε την ευθύνη διοίκησης και εποπτείας του έργου στη Θεσσαλονίκη», υπογράμμισε στη συνέντευξή του ο κ. Μαγκριώτης. Οι σχετικές ανακοινώσεις αναμένονται εντός του μήνα.

Καθυστερήσεις

Στο μεταξύ, παράταση περίπου 20 μηνών έχει δοθεί στον ανάδοχο για την ολοκλήρωση του έργου, κάτι το οποίο σημαίνει ότι το μετρό δε θα είναι έτοιμο πριν από το τέλος του 2014. Η παράταση δεν δόθηκε μια και έξω, αλλά σε διάφορες χρονικές περιόδους, «σπασμένη» σε κομμάτια μηνών. Αλλοτε δόθηκε λόγω αρχαιολογικών προβλημάτων, ενώ κάποιες φορές αφορούσε τη μετατόπιση των καλωδίων και των αγωγών των οργανισμών κοινής ωφελείας.

Πέρα, όμως, από το χαμένο χρόνο, η καθυστέρηση αυτή συνεπάγεται και εκτίναξη του κόστους κατασκευής του υπόγειου μέσου σε σταθερή τροχιά. Ετσι, σύμφωνα με πληροφορίες, οι 20 μήνες παράτασης πρόκειται να κοστίσουν περισσότερα από 100 εκατ. ευρώ, ποσό ιδιαιτέρως μεγάλο, ιδίως αν σκεφτεί κανείς ότι μέχρι σήμερα έχουν απορροφηθεί μόνον 130 εκατ. ευρώ, από τα περίπου 1,1 δισ. ευρώ που είναι ο συνολικός προϋπολογισμός του μετρό.

Ο εργολάβος θα διεκδικήσει τα χρήματα αυτά, επικαλούμενος ότι η καθυστέρηση στο έργο έχει σημαντικά έξοδα, όπως, για παράδειγμα, η πληρωμή των εγγυητικών, η πληρωμή των ασφαλίστρων του έργου, τα ενοίκια του εξοπλισμού κ.ά.

Tags:
No comments yet.