Άρχισε να σκάβει ο μετροπόντικας “Κωστίκας”

Feb 5th, 2009
Μακεδονία, 04.02.09

Το υπόγειο ταξίδι του για τη διάνοιξη μίας εκ των δύο σηράγγων του μετρό Θεσσαλονίκης ξεκίνησε ο “Κωστίκας”, από το εργοτάξιο του Νέου Σιδηροδρομικού Σταθμού Θεσσαλονίκης.

Ο “Κωστίκας”, όπως βαπτίστηκε το μηχάνημα ολομέτωπης διάνοιξης σηράγγων από τον υπουργό ΠΕΧΩΔΕ Γιώργο Σουφλιά, έχει σκάψει ήδη τα πρώτα είκοσι μέτρα της σήραγγας και υπολογίζεται να σκάβει καθημερινά δέκα μέτρα, σε βάθος από 16 μέχρι 3 μέτρα. Η συναρμολόγηση του μετροπόντικα ολοκληρώθηκε το Νοέμβριο του 2008, οπότε μπήκε σε δοκιμαστική λειτουργία. Παράλληλα, ξεκίνησε η συναρμολόγηση του δεύτερου μετροπόντικα, του “Γιωρίκα”, με τον οποίο θα κατασκευαστεί η δεύτερη παράλληλη σήραγγα του μετρό.
“Ξεκίνησε η διάνοιξη και εκτιμούμε ότι σε σύντομο χρονικό διάστημα θα τεθεί σε λειτουργία και ο δεύτερος μετροπόντικας”, αναφέρει ο κ. Χάρης Τσιματζής, εκπρόσωπος της Αττικό Μετρό Α.Ε.
Τις επόμενες ημέρες, μάλιστα, αναμένεται στη Θεσσαλονίκη, ο υπουργός ΠΕΧΩΔΕ, προκειμένου να εγκαινιάσει επίσημα την έναρξη των έργων διάνοιξης της πρώτης σήραγγας.
Οι μετροπόντικες (μηχανήματα ολομέτωπης διάνοιξης σηράγγων) είναι υπερσύγχρονοι, γερμανικής κατασκευής, βάρους 400 τόνων και μήκους 90 μέτρων. Διαθέτουν ασπίδα εξισορρόπησης της πίεσης του εδάφους, για να ελαχιστοποιούν τις επιφανειακές καθιζήσεις μέσω του ελέγχου της φυσικής εδαφικής πίεσης στο μέτωπο των σηράγγων. Θα κατασκευάζουν παράλληλα τα τμήματα σήραγγας μονής τροχιάς μεταξύ των σταθμών Νέου Σιδηροδρομικού Σταθμού και Νέας Ελβετίας, με συνολικό μήκος 7,7 χιλιομέτρων. Το υπόλοιπο τμήμα του κύριου άξονα των 9,6 χλμ. θα γίνει με ανοικτό όρυγμα.

Tags:
No comments yet.